Maarian pappila ja talli

Sorolaisenkatu 4, 20380 Turku
varaukset 040 341 7470

Maarian pappila ja talli

Maarian pappilan historia kätkee sisäänsä monia eri vaiheita. Pappilan historiallinen arvo ja sen rakennushistoriallinen merkitys ovat yleisesti tunnustettuja. Puutarhoineen ja jäljellä olevine peltoineen ne kuuluvat Aurajoen kansalliseen kulttuurimaisemaan.

Pappila tunnettiin aiemmin Räntämäen pappilana ja on todennäköisesti sijainnut nykyisellä paikalla jo 1200-luvun lopulla. Keskiajan raknneuksista ei ole kuitenkaan säilynyt muut akuin vanha, kaarevakattoinen kellari ns. vanhan pappilan alla.

1600-luvun lopulta on säilynyt vanhin rakennus pääpihan itäisellä laidalla. Se on hirsirunkoinen talo, jossa alun perin on ollut tupa ja kaksi kamaria. Eteisen hirsiseinässä on näkyvillä rakentamiseen osallistuneiden talollisten puumerkit.

Maariaan ja sen pappilan historiaan liittyvät useat eri aikakausien kirkonmiehet. Seurakunnassa kirkkoherrana toiminut Agricola, Maarian kuuluisin hengenmies, ei paljoa oleskellut Maariassa. Kirkkoherrana toimineen Pehr Kalmin aikana syntyi pappilan ihannepuutarha, josta löytyi mm. hedelmäpuita, mausteita, ja kukkia. 1700- ja 1800-lukujen vaiheessa kirkkoherrana toiminut Jakob Tengström omistautui  puolestaan krijallisuudelle, erityisesti historialle ja runoudelle. Kirkkoherra Ivar Tallgrenin aikana 1900-luvun alkupuolella pappilassa tehtiin suuria muutostöitä. Silloin pappilan pihapiiri sai nykyisen asunsa.

Lue lisää Maarian pappilasta ja sen vuosisataisesta puutarhasta (pdf)

Aukioloajat ja varaukset

Maarian pappila ja sen pihapiiriin kuuluvat tilat ovat avoinna tapahtumien yhteydessä tai sopimuksen mukaan. Tiloja voi varata pappilan vahtimestarilta numerosta 040 341 7470.

Pappila ja talli juhlatilana

Maarian pappila ja talli tarjoavat erinomaisen paikan perhejuhlien, kuten ristiäisten, häiden, rippijuhlien ja syntymäpäivien viettämiseen. Kesäaikana juhlien lomassa vieraat voivat käyskennellä historiallisessa pappilan puutarhassa. Tilat on mahdollista varata myös muistotilaisuuksia varten tai kokouskäyttöön.

Pappilan alakertaan mahtuu noin 70-80 henkilöä ja yläkertaan 50 henkilöä. Koska pappila on toiminut kotina, huoneet ovat pienehköjä. Suurimpaan, Kustavilaiseen saliin, mahtuu noi 35 henkilöä.

Pappilassa on piano, äänentoistolaitteet (puhemikrofoni ja kaiuttimet), datatykki ja liikuteltava valkokangas.

Pappilassa on kuumennuskeittiö. Pappilassa toimii myös pitopalvelu, josta voi tilata tarjoiluja juhliin. Näistä voi sopia soittamalla pappilan vahtimestarille.

Keittiössä on kahvikuppeja noin 150 henkilölle ja ruokalautasia noin 120 henkilölle. Lisäksi tarjoilukalustoon sisältyy hyvä tarjoiluastiasto.

 

Tallissa on yksi yhtenäinen sali, johon mahtuu 70-80 henkilöä.

Tallissa on piano, äänentoistolaitteet (puhemikrofoni ja kaiuttimet), valkokangas on seinään kiinnitetty ja piirtoheitin.

Tallissa on pieni keittokomero sekä kahvikuppeja ja ruokalautasia noin 60 henkilölle. Tallissa ei ole erikseen tarjoiluastioista, vaan tarjoiluja järjestävän kannattaa tuoda tarjoiluastiat mukanaan.

Pakarintupaan mahtuu noin 15 henkilöä. Tilassa ei kuitenkaan ole vesipistettä eikä wc-tiloja. Pakarituvassa on vain yksi huone ja siihen tullaan suoraan ovesta eli talvella tila on viileä. Astioita pakarintuvassa ei ole ollenkaan. Tilassa on pidetty mm. pienimuotoisia näyttelyitä.

Parkkipaikat

Maarian pappilaan ja talliin tultaessa autot voi pysäköidä tallin edessä olevalle parkkialueelle, kirkon parkkipaikalle ja Sorolaisenkadun varteen. Lisäksi pappilaan pääsee julkisilla kulkuvälineillä, joiden aikataulu- ja reittitiedot löytyvät Turun kaupungin palvelusta.

Esteettömyys

  • Helppo pääsy liikuntaesteisille
  • Helppo pääsy näkövammaisille
  • Pappilaan on pyörätuoliluiska, mutta pappilan sisällä kerrosten välillä kulkeminen ei pyörätuolin kanssa ole mahdollista. Tilassa on myös kynnyksiä, jotka voivat asettaa rajoitteita apuvälineiden kanssa liikkuville.
  • Pappilassa on inva-wc

 

Inva-WC
Pysäköinti
Vaativa pyörätuolireitti
wc
Esteetön kulku

Tapahtumat

ti 21.11. klo 10.00 -12.00

Sorolaisenkatu 4, 20380 Turku

Juttutupa

keskusteluseuraa, kahvia ja teetä tiistaisin Maarian vanhassa pappilassa. Tervetuloa!
to 23.11. klo 17.30 -18.30

Sorolaisenkatu 4, 20380 Turku

Visertävä puu - lapsikuoro

Tervetuloa mukaan laulamaan!