Hyppää sisältöön

Olivier Latry, Pariisin Notre-Dame -katedraalin pääurkuri on yksi maailman arvostetuimpia urkutaiteilijoita. Hän syntyi vuonna 1962 Boulogne-sur-Merissä Ranskassa ja aloitti musiikkiopintonsa seitsemän vuoden ikäisenä. Urkujensoitossa hänen ensimmäinen opettajansa oli Gaston Litaize St. Maur-des-Fosses -Musiikkiakatemiassa. Vuosina 1981-1985 hän toimi Meauxin katedraalin pääurkurina. Olivier Latry valittiin vuonna 1985 vain 23-vuotiaana maan nuorimpana katedraaliurkurina Ranskan kansallispyhätön, Notre-Dame -katedraalin pääurkuriksi.

Vuodesta 1995 lähtien hän on toiminut myös urkutaiteen professorina Pariisin Konservatoriossa.  Konsertoimisen ja opettamisen lisäksi Olivier Latry on ollut aktiivinen urkumusiikin levyttäjä. Hänen soittoaan voi kuulla seuraavilla levymerkeillä: BNL label, Deutsche Grammophon, Ondine ja Cypres. Repertuaarina levyillä on mm. koko Olivier Messiaenin urkutuotanto, César Franckin musiikkia (”In Spiritum”) ja monet urkusovitukset tunnetuista klassisen musiikin teoksista(Midnight at Notre-Dame”). Viimeisimpänä tuotantona on yhteistyössä Philadelphian orkesterin ja Cristoph Eschenbachin kanssa tehty levytys joka sisältää Camille Saint-Saensin, Samuel Barberin ja Francis Poulencin musiikkia sekä ”Three Centuries of Organ music at Notre-Dame de Paris”-levytys joka on kunnianosoitus hänen edeltäjilleen Notre-Damen urkurin virassa.  Ansioistaan urkumusiikin eteenpäinviemisessä Olivier Latry on palkittu lukuisilla palkinnoilla, mm. ”Prix Del Duca” (Académie des Beaux-Arts, Ranska), “Honorary Fellowship” (Royal College of Organists, Englanti ja Midlands School of Music), “Performer of the Year 2009” (American Guild of Organists). Vuonna 2010  Kanadan McGill-yliopisto  myönsi hänelle kunniatohtorin arvonimen. Vuondesta 2012 lähtien Latry on ollut Montrealin Sinfoniaorkesterin ”Organist Emeristus”.    Olivier Latry on konserttitoiminnassaan erityisesti ranskalaisen urkumusiikin ja rikkaan improvisaatioperinteen lähettiläs. Hänen kiinnostuksen kohteenaan on myös uusi musiikki ja hän onkin kantaesittänyt monia nykysäveltäjien teoksia. Olivier Latry on esiintynyt yli viidessäkymmenessä  maassa kaikilla viidellä mantereella. Vuoden 1986 ensimmäisen Yhdysvaltain kiertueensä jälkeen hän on esiintynyt Pohjois-Amerikassa ja Kanadassa säännöllisesti erityisesti American Guild of Organists -seuran järjestämillä konserttikiertueilla.

Olivier Latry on eräs maailman tunnetuimmista  urkutaiteilijoista ja häntä pidetään Marcel Duprén, Charles Tournemiren ja Pierre Cochereaun luoman ranskalaisen urkuimprovisaation perinteen tärkeimpänä jatkajana.

 

Olivier Latry
Olivier Latry, kuva: Son
// ]]>