Ohjelma: retriitit, arkiretriitit ja meditaatiot

Tammilehdon retriitit joudumme valitettavasti perumaan toukokuun loppuun asti epidemian vuoksi. Tähän mennessä ilmoittautuneille ilmoitamme asiasta ja palautamme ilmoittautumisen yhteydessä maksetut osallistumismaksut.

Retriitit kesällä 2021 

Retriitit pidetään Sinapin leirikeskuksessa, Sinapintie 74, Turku.

Maalausretriitti Hiljaisuuden kuvia pe–su 9.–11.7.

Ohjaajat Kaija Ikäheimo, Päivimaaria Ollila ja Päivi Vuorilehto. Tässä retriitissä sinulla on mahdollisuus myös maalata. Mitään taiteellisia taitoja et tarvitse. Tavallisen retriitin tapaan päivää rytmittävät yhteiset ateriat lyhyet rukoushetket. Maalaaminen, kirjoittaminen ja luonnossa liikkuminen voivat olla tapa rukoilla ja olla läsnä omalle itselleen Jumalan edessä. Hinta: turkulaiset ja kaarinalaiset 133/112 €, ulkopaikkakuntalaiset 164/135 €, sis. tarvikkeet. Ilmoittaudu Hiljaisuuden kuvia -maalausretriittiinLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Henkilökohtaisesti ohjattu retriitti to–ma 15.–19.7.

Ohjaajat Ritva Uhinki, Heli Lindroos, Seppo Laakso, Päivi Vuorilehto. Ignatiaaniseen tapaan ohjatussa retriitissä on jokaiselle varattu päivittäinen keskusteluaika oman ohjaajan kanssa. Keskustelun pohjana on kullekin annetut Raamatun kohdat ja niiden herättämät tunteet ja ajatukset. Teksti voi tuoda esiin myös omia muistoja ja elämänkokemuksia. Yhdessä ohjaajan kanssa voidaan katsella Jumalan toimintaa omassa elämässä. Hinta: turkulaiset ja kaarinalaiset 231/188 €, ulkopaikkakuntalaiset 298/238 €. Ilmoittaudu henkilökohtaisesti ohjattuun retriittiinLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Hiljaisuuden retriitti "Nyt pelko pois!" ma–to 26.–29.7.

*Nyt pelko pois* Tämä kesäretriitin teema löytyi virrestä 928 viime syksynä.  Pandemiaa oli takana vasta puoli vuotta . Toinen aalto oli alkamassa. Epävarmuudesta huolimatta suunniteltiin tulevaa ja laadittiin  tämän vuoden retriittikalenteri. Toiveikkaana nyt odotamme, että heinäkuun retriitit toteutuvat ja pääsemme Sinappiin meren rannalle yhdessä toisten kanssa hiljaisuudessa kuuntelemaan uskon toivon  ja rakkauden sanomaa.
Ohjaajat Varpu Ruohonen ja Liisa Purho. Hinta: turkulaiset ja kaarinalaiset 143/115 €, ulkopaikkakuntalaiset 183/145 €. Ilmoittaudu "Nyt pelko pois!" -retriittiinLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Retriitit syksyllä 2021

Retriitit Tammilehdossa, Tammilehdontie 37, Rymättylä jos ei toisin mainittu.
Hinta: turkulaiset ja kaarinalaiset 107/86 €, ulkopaikkakuntalaiset 137/109 €, jos ei toisin mainittu.

to-su 2.-5.9. Sanasi on valo matkallani. Kaikille avoin retriitti.

Psalminkirjoittaja toteaa: ”Sinun sanasi on lamppu, joka valaisee askeleeni, se on valo minun matkallani.” Sukupolvi toisensa jälkeen on saman valon opastamana matkaansa kulkenut. Sen valossa on meidänkin turvallista aloittaa syksymme. Kolmen yön yli kestävä retriitti tarjoaa mahdollisuuden  sanan äärelle pysähtymiseen, lepoon, mielen tyyneyteen ja hiljaisuuden aarteiden löytämiseen. Virkistystä tarjoaa myös ympäröivä kaunis luonto ja arkihuolista vapauttava täysihoito.
Ohjaaja Pirjo Lehtonen, avustaja Mereta Kotala, musiikissa Jani ja Kasper. Hinta: turkulaiset ja kaarinalaiset 143/115 €, ulkopaikkakuntalaiset 183/145 €. Ilmoittaudu Sanasi on valo matkallani retriittiin.

ke-su 8.-12.9. Voin luottaa lupauksiin. Retriitti AA- ja Al Anonlaisille.

Niin Raamatussa kuin 12 askeleen ohjelmassakin  meille luvataan hyvää, merkityksellistä elämää - joskaan ei täysin ongelmatonta ja helppoa elämää. Uskallammeko luottaa näihin lupauksiin ja haluammeko elää niin, että lupaukset täyttyvät?  Neljän yön yli kestävässä retriitissä vaellamme edellä kulkeneiden askelmerkeissä, heidän kokemuksistaan oppien. Samalla saamme nauttia retriitin suomasta levosta, hiljaisuudesta, yksityisyydestä ja yhteisöllisyydestä. Virkistystä tuovat myös ympäröivä, kaunis luonto ja arkihuolista vapauttava täysihoito.
Nimettömyys taataan. Ohjaaja Pirjo Lehtonen, avustaja Mereta Kotala, musiikissa Jani ja Kasper. Hinta: turkulaiset ja kaarinalaiset 185/150 €, ulkopaikkakuntalaiset 238/190 €. Tähän retriittiin ilmoittautuminen puh. 044 9741610.

pe-su 24.-26.9. Syysretriitti. Hiljennymme myös joogan avulla.

Ohjaajat Eija Kalliala ja Outi Haijanen. Retriitissä syyspäivän hiljaisuutta, yksinkertaisia rukoushetkiä ja joogaa. Ilmoittaudu Syysretriittiin.

pe-su 1.-3.10. Hiljaisuuden kuvia - maalausretriitti Sinapissa, Sinapintie 74, Turku

Ohjaajat Päivi Vuorilehto ja Päivimaaria Ollila. Tässä retriitissä sinulla on mahdollisuus myös maalata. Mitään taiteellisia taitoja et tarvitse. Tavallisen retriitin tapaan päivää rytmittävät yksinkertaiset rukoushetket ja yhteiset ateriat. Maalaaminen, kirjoittaminen ja luonnossa liikkuminen voivat olla tapa rukoilla ja olla läsnä omalle itselleen Jumalan edessä. Hinta turkulaiset ja kaarinalaiset 133/112 €, ulkopaikkakuntalaiset 164/135 €, sisältää tarvikkeet. Ilmoittaudu maalausretriittiin.

pe-su 8.-10.10. Fransiskaaninen luontoretriitti

Tule Tammilehdon syksyisen luonnon keskelle kiittämään yhdessä Fransiskuksen ja koko luomakunnan kanssa Jumalaa kaikista Hänen hyvistä lahjoistaan. Teemme myös lyhyen luontovaelluksen Tammilehdon lähiympäristössä. "On täynnä lahjojasi, kätesi Jumala. Soi syksy kiitostasi, maan kaiken kasvusta. Nyt kiittää sydämemme, kun meitä rakastat, suot toivon elääksemme ja hoivaat, johdatat."

ohjaajat Varpu Ruohonen ja Ritva Alakiuttu. Ilmoittaudu Fransiskaaniseen luontoretriittiin.

pe-su 15.-17.10. Hiljaisuuden joogaa®, meditaatiota ja hyvinvointia.

Retriitin teemana on kokonaisvaltainen hyvinvointi, ja miten hiljaisuus, lepo ja rauha tukevat sitä. Hiljaisuuden jooga, kristillinen meditaatio, uusia näkökulmia hyvinvointiin tuova virikepuhe, yhteiset rukoushetket, saariston syksyinen luonto, kasvisruoka ja puusaunan lempeä löyly hoitavat niin mieltä kuin kehoa. Aikaa itselle ja yhteisöllisyyttä ilman vaatimuksia ja paineita. Ohjaajat Aira Kuvaja ja Päivi Hakala.
Ilmoittaudu Hiljaisuuden joogaa® retriittiin.

la 23.10. Hiljaisuuden päivä, Turun Tuomiokirkossa

Juha Tanska, Björn Öhman, Miika Ahola, Päivi Vuorilehto. Hinta 20 € sisältää lounaan ja kahvit. Lounas tarjolla tornikappelissa, johon portaita. Ilmoittaudu Hiljaisuuden päivään.

pe-su 22.-24.10. Hiljaisuudessa sanat. Kirjoittamisen retriitti.

Ohjaajat Tiina Hallikainen ja Vilja-Tuulia Huotarinen. Ilmoittaudu Kirjoittamisen retriittiin.

pe-su 12.-14.11. Hiljaisuuden joogaa®, lepoa ja virkistystä hiljaisuudessa Sinapissa

Ohjaajat Ilona Hägglund ja Päivi Hakala. Ilmoittaudu Hiljaisuuden joogaa® retriittiin Sinapissa.

pe-su 12.-14.11. Kaipauksesta lähdemme liikkeelle...

Ohjaajat Pirkko Tavio ja Eivor PItkänen. Ilmoittaudu Kaipauksesta lähdemme liikkeelle retriittiin.

pe-su 26.-28.11. "Lift Up Your Eyes: The Lord Is Near." Silent Retreat in English. 

This Advent retreat provides a place for English-speaking Christians and others looking for space in which to freshen their spiritual self (not necessarily native English speakers!); a place in which to explore silence in community as an element of spiritual life. The Church’s daily prayer structures the silence and gives it content. The spirituality of the retreat situates itself in a broadly Anglican framework but strives to be open to all—what matters is a willingness to commit oneself to a common silence. 
Miika Ahola and Timo Viitanen. Turku Cathedral Internationel Gongregation and Salo Parish. Booking here in the Silent Retreat in English.

pe-su 3.-5.12. Kudon sydämeeni hiljaisuuden. Neuleretriitti.

Ohjaajat Elina Ahola ja Mervi Rainio. Ilmoittaudu Neuleretriittiin.

pe-su 10.-12.12. Hiljaisuuden joogaa®, meditaatiota ja hyvinvointia.

Retriitin teemana on kokonaisvaltainen hyvinvointi, ja miten hiljaisuus, lepo ja rauha tukevat sitä. Hiljaisuuden jooga, kristillinen meditaatio, uusia näkökulmia hyvinvointiin tuova virikepuhe, yhteiset rukoushetket, saariston syksyinen luonto, kasvisruoka ja puusaunan lempeä löyly hoitavat niin mieltä kuin kehoa. Aikaa itselle ja yhteisöllisyyttä ilman vaatimuksia ja paineita. Ohjaajat Aira Kuvaja ja Päivi Hakala.
Ilmoittaudu Hiljaisuuden jooga® retriittiin.

pe-su 17.-19.12. Jouluretriitti. Hiljennymme yhdessä joulun ihmeen edessä. 

Anneli Leppänen, Varpu Ruohonen ja Liisa Purho. Ilmoittaudu jouluretriittiin.

 

Arkiretriitit

17.10.-28.11. Syksyn 2021 Arkiretriitti

Miten voin löytää hiljentymisen ja mietiskelyn osaksi arkeani? Kuka auttaisi minua kuuntelemaan omaa sisintäni ja Jumalan ääntä? Mihin se minua kutsuu? 

Arkiretriitti on tapa viettää hengellisen ohjauksen jakso keskellä arkielämää. Siihen sisältyy jokapäiväinen puolen tunnin rukousmietiskely Raamatun tekstien äärellä itse valitsemassasi paikassa ja viikoittainen tapaaminen henkilökohtaisen ohjaajan kanssa. Oma kokemus Raamatun tekstin äärellä on arvokas. Ohjaajatapaamisessa voit sanoittaa siitä sen verran kuin haluat. Kuusiviikkoisen jakson alussa ja lopussa osallistumme yhdessä seurakunnan messuun. Osallistuminen on maksutonta. Ilmoittaudu arkiretriittiin.

Tiedustelut: Auli Hynönen-Rinne, 040 341 7207 tai auli.hynonen-rinne@evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Meditaatiot

Meditaatiot käynnistyvät 6.7. Poikkeuksena 10.8. ja 7.12. jolloin meditaatiota ei ole.

Hiljaisuuden meditaatio tiistaisin klo 1819 Aureliassa, Aurakatu 18, Turku. Tilaisuudet järjestetään yhteistyössä Turku Mindfulnessin kanssa. Sisään pääsee n. klo 17.45.

Mahdollisuus syventää hiljaista rukousta ja tietoista läsnäoloa. Björn Öhman, Seija Mauro, Seija Honkanen, Päivi Vuorilehto, ym.

Huomioimme epidemian aikana turvallisuusohjeet: pidämme  2 m turvavälit ja noudatamme käsihygieniaa. Toivomme kasvomaskin käyttöä. Suositeltavaa on ottaa omaa peitto / pyyhe istuinpatjan suojaksi. Meditaatiojakkaroita, tyynyjä ja istuinpatjoja on talon puolesta. Meditaatio ei vaadi aikaisempaa kokemusta eikä edellytä erityisiä taitoja. Hiljaisuutta lähestytään ohjaajan turvallisessa opastuksessa kokien ja aistien. Tilaisuudet ovat maksuttomia ja ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Illan päättävään teehetkeen voit jäädä kertomaan tunnoistasi tai vain juomaan teetä.

Mitä on meditaatio ja mitä apua siitä voi olla? Mitä on kristillinen meditaatio? Lue lisää meditaation perinteistä.

Kirja sylissä.
Ikoni pöydällä, vieressä kynttilä.