Hyppää sisältöön

Asetu ehdolle seurakuntavaaleihin

Kiinnostaako sinua vaikuttaminen paikallistasolla seurakunnassasi tai yhteisessä kirkkovaltuustossa? Entä haluatko päästä vaikuttamaan tulevaisuudessa myös kokonaiskirkon asioihin? Asetu ehdolle sellaisena kuin olet, huomisen kirkkoa tehdään nyt!

Kuka pääsee ehdokkaaksi?

Ehdokkaaksi voi asettua konfirmoitu kirkon jäsen, joka

 • täyttää 18 vuotta viimeistään 20.11.2022
 • on seurakunnan jäsen viimeistään 15.9.2022 (kirkkolaki 23, 2§)
 • antaa kirjallisen suostumuksen ehdokkaaksi asettumisesta
 • kuuluu kirkkoon ja on sitoutunut rakentamaan yhteisön tulevaisuutta*
 • ei ole vajaavaltainen**.

Ehdokkaiksi tarvitaan kaikenikäisiä ja eri tavoin ajattelevia seurakuntalaisia. Luottamushenkilö tuo paikallistasolla seurakuntaneuvostojen ja yhteisen kirkkovaltuuston päätöksentekoon oman näkökulman. Ehdokkuudella on merkitystä myös kokonaiskirkon näkökulmasta, sillä hiippakuntavaltuustoon ja kirkolliskokoukseen, eli kirkon eduskuntaan, valitaan maallikkoedustajat juuri näistä seurakuntavaalien ehdokkaista. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän ja siihen kuuluvien seurakuntien viranhaltijat ja työntekijät eivät ole vaalikelpoisia.

Toimi näin:

Ehdokkaaksi voit asettua

 • Liittymällä ehdokaslistalle. Vaaleihin laaditaan useammasta ehdokkaasta koostuvia ehdokaslistoja. Ehdokkaita seurakuntavaaleihin asettavat valitsijayhdistykset, joiden taustalla voi olla herätysliike tai poliittinen puolue, usein myös jokin teema tai ajatusmaailma. Näitä voivat olla esimerkiksi kirkon uudistaminen, tasa-arvon edistäminen tai nuorten aseman vahvistaminen kirkossa. Tutustu oman seurakuntasi ehdokaslistoihin ja kysy tarvittaessa listojen kokoajilta lisää.
   
 • Perustamalla oman valitsijayhdistyksen. Jos et löydä sopivaa ehdokaslistaa, voit perustaa oman listan. Ehdokaslistaa perustamaan tarvitaan kymmenen saman seurakunnan äänioikeutettua jäsentä, jotka muodostavat valitsijayhdistyksen.
   
 • Ottamalla yhteyttä oman seurakuntasi vaaliyhteyshenkilöön.

 

Ehdokaskortti sosiaaliseen mediaan:

Ehdokkaana voit ladata oman ehdokaskortin sosiaaliseen mediaan käytettäväksi.

Pääset lataamaan kortin kirkon mediapankista tämän linkin kautta: 
Ehdokkaille - Kirkkohallitus (evl.fi)

 


*Tästä asiasta käytetään kirkkolain 23 luvun 2 § :ssä ilmaisua "kristillisestä vakaumuksesta tunnettu". Käytännössä vakaumusta ei  tutkita. Kristillinen vakaumus ilmenee kullakin ihmisellä omalla tavallaan.

**Vajaavaltaisuus tarkoittaa Suomessa oikeudellista asemaa, jossa henkilöllä ei lähtökohtaisesti ole oikeutta itse hallita omaisuuttaan eikä tehdä sopimuksia tai muita oikeustoimia. Vajaavaltaisella tarkoitetaan holhoustoimesta annetun lain (442/1999) 1 luvun 2 §:n mukaan alaikäistä eli alle 18-vuotiasta henkilöä sekä sellaista täysi-ikäistä henkilöä, joka on julistettu vajaavaltaiseksi.

// ]]>