Hyppää sisältöön

Äänestä seurakuntavaaleissa

Seurakuntavaaleissa voit äänestää ennakkoon tai varsinaisena vaalipäivänä. Vaalipäivä on 20.11.2022 ja ennakkoäänestysaika on 8.–12.11.2022.

Miksi äänestää?

Marraskuussa valitaan seurakuntasi uudet luottamushenkilöt. He päättävät esimerkiksi siitä, keitä valitaan seurakuntasi työntekijöiksi, miten toimintaa kehitetään ja miten autetaan.

Seurakuntasi luottamushenkilöt vaikuttavat myös kirkon yhteiseen päätöksentekoon: he valitsevat kirkolliskokouksen maallikkoedustajat. Kirkolliskokouksessa käsitellään muun muassa kirkon oppia ja työtä koskevia kysymyksiä. Lisäksi mikäli uusi piispa valitaan hiippakuntaan, luottamushenkilöt pääsevät päättämään kuka tehtävään valitaan.

Seurakuntavaaleissa pääset vaikuttamaan seurakuntasi ja kirkon tulevaisuuteen.

Kuka saa äänestää?

Saat äänestää seurakuntavaaleissa, jos olet täyttänyt 16 vuotta viimeistään vaalipäivänä ja olet evankelis-luterilaisen kirkon jäsen. Rippikoulua tai konfirmaatiota ei edellytetä äänestämiseen, jäsenyys riittää.

Sinulla on äänioikeus siinä seurakunnassa, jonka jäsen olet ollut 15.8.2022. Jos siis olet muuttanut eri seurakunnan alueelle 15.8. jälkeen, äänioikeus ei ole siirtynyt uuteen seurakuntaan.

Ketä voin äänestää?

Voit äänestää oman kotiseurakuntasi ehdokkaita. Turussa ja Kaarinassa vaaleilla valitaan jäsenet kunkin seurakunnan seurakuntaneuvostoon sekä yhteiseen kirkkovaltuustoon. Osa ehdokkaista on ehdolla molempiin, osa vain jompaan kumpaan. Äänestyspaikalla saat kaksi äänestyslippua. Valkoisella äänestyslipulla äänestät ehdokasta kirkkovaltuustoon, oranssilla lipulla ehdokasta oman seurakuntasi seurakuntaneuvostoon.

» Katso ehdokkaat
» Tutustu ehdokkaisiin vaalikoneessaLinkki avautuu uudessa välilehdessä
» Lue lisää kahden lipun vaaleista
» Tarkista kotiseurakuntasi

Missä voin äänestää?

Ennakkoon voit äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa ympäri Suomen. Ennakkoäänestysaika on tiistaista lauantaihin 8.–12.11.2022. Ennakkoäänestyspaikkoja tulee eri puolille Turkua ja Kaarinaa, muun muassa oppilaitoksiin ja marketteihin.

» Katso ennakkoäänestyspaikat Turussa ja Kaarinassa

Vaalipäivänä 20.11.2022 äänestäminen tapahtuu oman kotiseurakuntasi äänestyspaikassa klo 11–20.

» Katso vaalipäivän äänestyspaikat Turussa ja Kaarinassa

Tarkista äänestyspaikat ja niiden aukioloajat ennen äänestämään lähtemistä. Muista ottaa henkilöllisyystodistus mukaan.

» Kertaa myös äänestysohjeet

Kotiäänestys

Voit äänestää ennakkoon kotona, jos kykysi liikkua tai toimia on siinä määrin rajoittunut, että äänestyspaikalle pääseminen aiheuttaa kohtuuttomia vaikeuksia.

» Lue lisää kotiäänestyksestä