Uutislistaukseen

Muistojen joulu – jatkosodan ensimmäisestä joulusta 80 vuotta TAPAHTUMA PERUTTU

Kesällä 1941 alkaneen jatkosodan ensimmäisestä joulusta tulee kuluneeksi kahdeksan vuosikymmentä. Turun sotaveteraanit palaavat muistojen jouluun joulun jälkeen Turun tuomiokirkossa. *TAPAHTUMA PERUTTU HUONONTUNEEN KORONATILANTEEN VUOKSI*

Kynttilät palavat Tuomiokirkon kynttelikössä, taustalla joulukuusen koristeita. Kuva Timo Jakonen.

Muistojen joulu -tapahtuma järjestetään muistellen ja kiittäen raskaista ja rakkaista jouluista Turun tuomiokirkossa maanantaina 27.12. klo 14. Kaikille avoimeen tapahtumaan kutsutaan erityisesti veteraaneja, heidän omaisiaan, läheisiään ja tukiryhmiään. Kirkon pohjoisella ovella Meripartiolippukunta Auran Tähtipoikien partiojohtajien ryhmä avustaa liikuntarajoitteisia ja apua tarvitsevia. Tuomiokirkkoon mahtuu koronarajoitusten mukaan 300 osallistujaa. Maskeja suositellaan vahvasti. Käsidesiä on tarjolla. 

Joulun tunnelmaan johdattelevat yhteislaulut ja Turun Sotaveteraanien Perinnekuoron ja Turun NMKYn Mieskuoro Naskalien lauluryhmän esittämät joululaulut. Tervetulleeksi toivottaa Turun Sotaveteraanien pj. Pekka Paatero. Jatkosodan jouluun johdattelee Turun Sotaveteraanien toiminnanjohtaja Osmo Suominen ja muistojen parissa on myös arkkipiispa emeritus Jukka Paarma, joka on Suomen Sotaveteraaniliiton valtuuston puheenjohtaja.

Sotien muistoista kohti perinneaikaa

Jatkosodan ensimmäisen joulun muistaa Turussa vielä satakunta sotaveteraania – miestä ja naista – joista nuorimmatkin lähestyvät sadan vuoden ikää. Sotaveteraanien toiminta onkin siirtymässä ”perinneaikaan”, jolloin seuraava sukupolvi vaalii edellisen muistoja. On käännepisteen aika – aika siirtyä muistelusta kunnianosoituksiin – ja samalla veteraanitoiminta hakee eri järjestöjen ja yhteisöjen yhteistyöstä uutta muotoa sille, miten elää todeksi arvoja koti, uskonto ja isänmaa.

Perinneaikaan siirtymisestä kertoo sekin, että vuonna 1983 perustetun Turun Sotaveteraanilaulajat -kuoron perinnettä jatkaa nyt Turun Sotaveteraanien Perinnekuoro. Turun Sotaveteraanilaulajissa oli alkujaan 82 laulajaa, mutta viime vuosina veteraanisukupolvi on hiipunut ja tällä hetkellä Perinnekuorossa on mukana enää yksi sotaveteraanilaulaja, rovasti Kai Kiilunen. 
 

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän viestintä 16.12.2021 - täydennetty 20.12.2021

16.12.2021 14.18