Uutislistaukseen

Seurakuntien auttamistyötä arvostetaan

Turun ja Kaarinan seurakunnat koetaan luotettaviksi, perinteisiksi ja uskottaviksi tuoreen kyselytutkimuksen tulosten mukaan. Toisaalta seurakunnat näyttäytyvät rutiininomaisina, varovaisina ja kangistuneina. Luotettavina seurakuntia piti 80 prosenttia vastaajista.

pappi, hautausmaa, kesä

Hautausmaat ovat tutkimuksen mukaan turkulaisille ja kaarinalaisille tärkeitä. Tänä kesänä Turun hautausmaalla työskentelee pastori Peter Eriksson. Kuva Timo Jakonen

-    Tulos on julkisyhteisöille ominainen, vakaus näkyy vastauksissa, kommentoi tulosta tutkija Kimmo Ketola Kirkon tutkimuskeskuksesta. 

Tunteista seurakuntia kohtaan vastaajat nimesivät myötätunnon ja tyytyväisyyden. Nuoremmissa ikäryhmissä nimettiin kiinnostus, mutta myös pettymys. Ikäryhmä 45−54-vuotiaat suhtautuvat kirkkoon kriittisemmin kuin muun ikäiset. 

Hautausmaa koetaan tärkeäksi

Kun kysyttiin, missä on kohdannut seurakunnat viimeisen vuoden aikana, eniten vastauksia keräsivät uutismedia ja hautausmaa. Hautausmaalla käynnistä on tullut yleistä. On myös osallistuttu kirkollisiin toimituksiin, kuten kasteisiin, häihin tai hautajaisiin ja käyty kirkon muissa tilaisuuksissa. Viidennes vastaajista ei ollut törmännyt seurakuntiin missään. 

Itselle tärkeää seurakunnallista paikkaa kysyttäessä vastattiin yleisesti kirkko, kirkoista erityisesti Turun tuomiokirkko. Myös tässä kysymyksessä hautausmaa oli monelle vastaajalle tärkeä. 

Seurakuntien toimintamuodoista auttamistyö nousi merkittävimmäksi. Seurakuntien huolenpito vanhuksista, vähäosaisista ja elämän kriiseihin joutuneista ihmisistä herättää arvostusta. Pääkaupunkiseudulla ja Turussa nousi esille myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tukemisen merkitys.

Kirkkoherra Lehikoinen ja piispa Leppänen nimettiin

Pyydettäessä nimeämään vastaajan tietämä henkilö Turun ja Kaarinan seurakunnista Mikaelin seurakunnan kirkkoherran Jouni Lehikoisen ja Turun arkkihiippakunnan piispan Mari Leppäsen nimet olivat sanapilvigrafiikassa suurena – piispanvaali käytiin viime syksynä.  

Tietoa seurakunnista haetaan seurakuntien verkkosivuilta, Lilja-lehdestä, tiedotusvälineistä ja sosiaalisen median kanavista.

Seurakuntien tunnettuuskyselyn toimeksiantajina olivat seurakuntayhtymät tai seurakunnat 12 paikkakunnalla sekä Kirkon viestintä, ja sen toteutti Norstat Finland Oy.
Kysely tehtiin verkkokyselynä helmi–maaliskuussa 2021 ja siihen vastasi 6 796 kaupunkilaista Espoossa, Vantaalla, Helsingissä, Kouvolassa, Kuopiossa, Lahdessa, Jyväskylässä, Oulussa, Tampereella, Seinäjoella, Rovaniemellä sekä Turussa ja Kaarinassa. Hankkeessa yhteistyökumppaneina toimivat Kirkon tutkimuskeskus ja NayaDaya Oy. Turun ja Kaarinan osuus vastauksista oli 540 vastaajaa. 
 

Seurakuntayhtymän viestintäpalvelut 4.6.2021 / PH)

4.6.2021 15.09