Uutislistaukseen

Pop-up-pyhiinvaelluskeskus aukeaa Turun tuomiokirkkoon

Kesän ajan Turun tuomiokirkon Pormestarin kappelissa toimiva pop-up-pyhiinvaelluskeskus aukeaa 1. kesäkuuta. Keskus on avoinna Tuomiokirkon aukioloaikoina, joka päivä klo 9-18, elokuun loppuun asti.

Kukkia maljakossa, taka-alalla kaksi sohvaa, säkkituoleja ja kirjapinoja pöydillä.

Pyhiinvaelluskeskus Pormestarin kappelissa. Kuva: Karoliina Haapalehto.

Keskuksessa palvelee henkilökuntaa keskiviikosta lauantaihin. Keskiviikkoisin keskuksen henkilökunta on paikalla klo 10-18, torstaina ja perjantaina klo 9-16 ja lauantaina klo 9-15. Pop-up-keskus toimii kesän ajan pyhiinvaeltajien kotipesänä, kaupunkilaisten vierailupaikkana ja matkailijoiden tutustumiskohteena. Sinne voi tulla viipymään ja viihtymään yhdessä tai yksin. Se toimii myös henkilökohtaisen hiljentymisen paikkana.  

Tapahtumia ja tilaisuuksia tuotetaan yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Tuomiokirkon kivijalan Domcafé toimii kahvilayhteistyössä, ja isompaan nälkään syötävää löytyy muun muassa Kirkkopuiston terassin ravintoloista.

Keskuksesta löytyy monipuolisesti tietoa pyhiinvaelluksesta, suomalaisista pyhiinvaellusreiteistä ja palveluista reittien varrella. Keskuksen pienestä puodista on myynnissä muutamia käsitöitä ja pyhiinvaellustuotteita, kuten koruja ja pyhiinvaellussauvoja. Kaarinalaisen Sirokorun Itämerisarjan simpukkakorut on valmistettu päästöttömästi ja myrkyttömästi ekohopeasta, kun taas pyhiinvaellussauvat ovat nauvolaista käsityötä ja arkkitehti, pyhiinvaellusaktiivi Aaro Söderlundin sorvaamat. Avajaispäivänä Söderlund on paikalla kertomassa sauvojen ja pyhiinvaelluksen tarinaa. 

Aukeamispäivänä ohjelmaa pyhiinvaelluksista

Keskuksen avaavat Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen ja Turun kaupungin yhteysjohtaja Antti Kirkkola pienen joukon läsnä ollessa. Kokoontumisrajoitusten vuoksi isommille avajaisjuhlille etsitään vaihtoehtoista päivää kesän edetessä.  

Yleisölle aukeamispäivänä Tuomiokirkossa on pyhiinvaellusaiheista ohjelmaa klo 12 alkaen. Ohjelma toteutetaan koronarajoitusten puitteissa. Kulttuurituottaja Larissa Riihihuhta johdattaa muutamaan kerran päivän aikana vierailijoita mielikuvamatkalle Aurajoen pyhiinvaellusten Pietarin polulle.

Vierailija voi sukeltaa myös keskiajan pyhiinvaeltajien, Pietarin ja Helenan, tarinoihin. Pietari tekee pyhiinvaellusmatkaa 1450-luvulla Turun tuomiokirkolta Hämeen Härkätietä pitkin kohti Hattulan Pyhän Ristin kirkkoa. Pietarin tarinaa elävöittää arkeologi, tietokirjailija Ilari Aalto. Helenan roolissa toimii Puolalan koulun musiikkiluokkalainen Vilja Vaittinen.  
 
Kijkin kappelissa puolestaan tehdään pientä pyhiinvaellusmatkaa ikonimaalausnäytöksen kautta. Ikonimaalauksen hidasta etenemistä voi seurata ja ikonimaalareita voi halutessaan jututtaa. Tasatunnein Tuomiokirkossa soi ulkomaillakin tunnetun suomalaisklavikordistin Anna Maria McElwain soittama hiljainen ja hienostunut klavikordimusiikki, joka kutsuu hiljentymään ja hidastamaan kaupungin hulinasta. Tahtia voi myös hidastaa kulkemalla kirkkosalin labyrinttiä, jatulintarhaa, pitkin. 

Kokemuksia kartuttamassa

Kesän aikana kartutetaan kokemusta ja kerätään tietoa, joiden avulla luodaan Turkuun Suomen ensimmäinen pysyvä pyhiinvaelluskeskus. Työtä pyhiinvaelluskeskuksen perustamiseksi tehdään Turun kaupungin ja Suomen evankelisluterilaisen kirkon yhteistyöhankkeessa laajan yhteistyöverkoston kanssa. Turku on luonteva paikka keskukselle, sillä Turku Suomen vanhimpana kaupunkina on keskeinen kulttuurikaupunki, Turkuun risteää moni pitkä pyhiinvaellusreitti ja Turun tuomiokirkko on ollut jo vuosisatojen ajan merkittävä pyhiinvaelluskohde. 

”Suomen ensimmäinen pyhiinvaelluskeskus on tärkeä avaus. Sillä liitytään Euroopan muiden pyhiinvaelluskeskusten verkostoon. Myös matkailun trendit, kestävä ja kohtuullinen matkailu, toteutuvat pyhiinvaelluksella”, keskusta kirkon puolelta avaamaan tuleva piispa Mari Leppänen toteaa. 
 
”Pyhiinvaellus tarjoaa elämyksiä erilaisille kohderyhmille. Perinteisen henkisen matkan lisäksi pyhiinvaellukselle voi houkutella reitin tarjoamat tarinat, kohteiden kulttuurihistoria tai vaikka luonnossa liikkuminen ja reittien upeat maisemat. Pop-up-keskus palvelee kaikkia näitä asiakkaita ovat he sitten alueen asukkaita tai matkailijoita”, Turun kaupungin yhteysjohtaja Antti Kirkkola jatkaa.  


 
Tarkemmat tiedot pyhiinvaelluksesta ja keskuksesta päivittyviltä sivuilta www.pyhiinvaellus.fi.

 

(Pyhiinvaellushanke / Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, AH, 26.5.2021)

Wed May 26 10:24:00 EEST 2021