Uutislistaukseen

Ville Niittynen papin paita ja harmaa puku päällä. Kirkkoherra Ville Niittynen, kuva Timo Jakonen

Kirkkoherra Ville Niittysestä yhtymälaivan kippari

9.12.2020 18.39

Kaarinan kirkkoherra Ville Niittynen luotsaa Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymää seuraavat kaksi vuotta. Yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajan rooli on uudistuksen jälkeen laajempi kuin ennen. 

Kaarinan seurakunnan kirkkoherra Ville Niittynen on seuraavat kaksi vuotta eli vuodet 2021−22 Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja. Nimityksen teki arkkihiippakunnan tuomiokapituli istunnossaan keskiviikkona. 

Yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajan työ painottuu seurakuntayhtymän johtamiseen. Seurakuntayhtymän kymmentä itsenäistä seurakuntaa johtaa kutakin oma kirkkoherra.

Seurakuntayhtymän tehtävät koostuvat hallintoon, talouteen, viestintään, kiinteistöihin, hautausmaihin ja keskusrekisteripalveluihin liittyvistä tukitoiminnoista. Niiden lisäksi seurakuntayhtymälle on siirretty tiettyjä kasvatuksen, diakonian ja sielunhoidon yhteisiä tehtäviä. Seurakuntayhtymän organisaatiouudistuksen mukaisesti yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja toimii seurakuntayhtymän ylimpien viranhaltijoiden esimiehenä.

-    Tulevaisuuden haasteissa on tarve hyvälle yhteistyölle kaikkien Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vastuunkantajien välillä, Ville Niittynen sanoo. 

Seurakuntayhtymä ja seurakunnat työllistävät yhteensä noin 450 henkilöä. Seurakuntayhtymän vuosikate on reilut 30 miljoonaa euroa ja taseen loppusumma 259 miljoonaa euroa.  

Niittynen seuraa yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajana tehtävästä eläkkeelle jäävää tuomiorovasti Heimo Rinnettä. Rinne on johtanut viimeiset kymmenen vuotta sekä Turun tuomiokirkkoseurakuntaa että yhteistä kirkkoneuvostoa. Jatkossa seurakuntayhtymän johtaminen on Niittysen vastuulla uuden tuomiorovastin Aulikki Mäkisen luotsatessa Tuomiokirkkoseurakuntaa.

Raumalaislähtöinen Niittynen, 49, on koulutukseltaan valtiotieteiden tohtori. Hän väitteli tämän vuoden tammikuussa Turun yliopiston poliittisen historian oppiaineessa. Teologian maisteriksi hän valmistui Åbo Akademista vuonna 2005. Kirkkoherrana Kaarinassa hän on toiminut vuodesta 2015 lähtien ja Turun tuomiorovastikunnan lääninrovastina vuodesta 2018 alkaen. 


Kirkkolain mukaan yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajan määrää tuomiokapituli seurakuntayhtymän kirkkoherrojen keskuudesta. 
 

(Seurakuntayhtymän viestintäpalvelut 9.12.2020 / PH)