Uutislistaukseen

Turkuun valitaan tuomiorovasti – paneelikeskustelu 28.10. klo 18

Tuomiorovastiksi hakeneiden paneelikeskustelu pidetään Turun tuomiokirkossa keskiviikkona 28. lokakuuta klo 18. Virkaan on kahdeksan hakijaa. 

Turun tuomiokirkko, syksy, Piispankatu, syksyn lehdet

Näkymä Turun tuomiokirkkoon Piispankadulta. Kuva Timo Jakonen

Turun tuomiokirkkoseurakunnan uusi kirkkoherra eli tuomiorovasti valitaan välillisellä vaalilla todennäköisesti seurakuntaneuvoston kokouksessa 18. marraskuuta 2020. 

Turun tuomiokirkkoseurakunnassa on 13 500 jäsentä. Kymmenen vuotta virassa toiminut nykyinen tuomiorovasti Heimo Rinne jää eläkkeelle 1.1.2021. 

Yleisö on tervetullut seuraamaan paneelikeskustelua kirkkoon. Juontajina toimivat toimittaja Riitta Monto ja vaalin valmistelija, lääninrovasti Risto Leppänen. Keskustelua voi seurata myös kotoa käsin suorana osoitteessa www.virtuaalikirkko.fi tai Tuomiokirkkoseurakunnan Facebookissa

Ehdokkaille voi lähettää kysymyksiä etukäteen. Lähetä kysymyksesi sähköpostilla viimeistään 23.10. osoitteella ann-mari.lehti@evl.fi.
 

Kirkkoon mahtuu turvavälein 250 henkilöä. Käsidesiä on saatavilla ja maskin käyttöä suositellaan. Tilaisuuden rajoituksia täsmennetään tarvittaessa viranomaisten koronaohjeistusten mukaan.  

Virkaa on hakenut kahdeksan henkilöä: Paimion seurakunnan kappalainen, teologian tohtori Kalle Elonheimo, Säkylä-Köyliön seurakunnan vs. kirkkoherra Anna-Kaisa Hautala, Turun Mikaelinseurakunnan kappalainen, teologian tohtori Pasi Jaakkola, Naantalin seurakunnan kirkkoherra Jani Kairavuo, Raision seurakunnan kirkkoherra Sari Lehti, Kuopion Männistön seurakunnan kirkkoherra, teologian tohtori Aulikki Mäkinen, Kaarinan seurakunnan kirkkoherra, valtiotieteiden tohtori Ville Niittynen ja Tampereen Harjun seurakunnan kirkkoherra Ari Paavilainen.

Tuomiorovasti on hiippakunnan tuomiokapitulin jäsen ja tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra. Tuomiorovasti toimii tarvittaessa arkkihiippakunnan piispan tai arkkipiispan sijaisena. Virkaan vaaditaan kirkkoherran kelpoisuuden lisäksi ylempi pastoraalitutkinto.

Nimitys tuomiokapituli tulee sanoista domus capituli, lukukappaleen talo tai piispan talo, jossa luetaan Raamattua. Samaa juurta ovat myös sanat tuomiorovasti ja tuomiokirkko. Jokaisessa hiippakunnassa on tuomiokirkkoseurakunta, jossa sijaitsee hiippakunnan pääkirkko. Hiippakunnan pääkirkkoa taas kutsutaan katedraaliksi (cathedra = istuin), koska siellä on piispanistuin. Turun tuomiokirkko on Suomen ainoa keskiaikainen katedraali. 
 

(Seurakuntayhtymän viestintäpalvelut 20.10.2020 / PH)

 

20.10.2020 16.52