Uutislistaukseen

Kesäisiä koivujen runkoja.

Perinteitä ja hengellistä näkökulmaa seurakuntien juhannuksessa

17.6.2020 11.12

Kirkon perinteessä juhannus on Johannes kastajan päivä, jota vietetään Turun ja Kaarinan seurakunnissa niin juhannusperinteitä vaalien kuin jumalanpalveluksiin hiljentyen. Ohjelmaa järjestetään sekä verkossa että kasvokkain.

Perinteinen Maarian kirkolla ja pappilassa vietettävä juhannusjuhla siirtyy tänä vuonna verkkoon: Maarian seurakunta julkaisee juhannusaattona juhannusjuhlavideon, joka sisältää lyhyen kansanlaulukirkon, hartauden, Maarian kirkon, pappilan ja puutarhan esittelyä sekä musiikkia. Videon voi katsoa osoitteessa www.maarianseurakunta.fi juhannusaattona klo 18 alkaen. Video kestää noin 40 minuuttia.

Juhannustunnelmaan voi kuitenkin virittäytyä kesäisen musiikin siivin jo aamupäivällä klo 10 Piikkiön seurakunnan Facebookissa ja verkkosivuilla. Henrikinkirkolla puolestaan nousee lippu salkoon juhannusaattona klo 18. Lipunnoston jälkeen luvassa on hartaus sekä yhteislauluja kirkon pihapiirissä.

Tuomiokirkon kivijalassa sijaitseva Domcafé-kahvila on auki läpi juhannuksen. Sekä juhannusaattona että -päivänä kahvittelemaan pääsee klo 11-15. Myynnissä on muun muassa Domcafén 25-vuotisjuhlaleivoksia. Kahvilan tuotot menevät lähetystyölle.

Juhannuspäivänä jumalanpalveluksiin

Juhannuspäivänä sanajumalanpalveluksia vietetään kello 10 Kaarinan kirkossa, Mikaelinkirkossa, Pyhän Katariinan kirkossa ja Paattisten kirkossa, klo 14 Tuomiokirkossa (ruotsiksi) sekä klo 18 Henrikinkirkossa ja Martinkirkon kirkonmäellä, kirkon pihanurmella. Pyhän Katariinan kirkossa on tarjolla jumalanpalveluksen päätteeksi kirkkojäätelöt.

Ehtoolliselle pääsee Tuomiokirkon ja Maarian kirkon klo 10 alkavissa jumalanpalveluksissa. Tuomiokirkon jumalanpalvelus on kansanlaulumessu, jossa virsien sijaan messussa lauletaan Anna-Mari Kaskisen sanoittamia kansansävelmiä. Maarian kirkon jumalanpalvelusta voi seurata myös verkossa seurakunnan verkkosivuilla.

Kaikki jumalanpalvelukset järjestetään koronarajoitukset huomioon ottaen. Tulethan tilaisuuksiin vain täysin terveenä.

Jumalanpalvelusten lisäksi juhannuspäivänä tiedossa on lapsille ruotsinkielinen juhannushartaus klo 8 Turun ruotsinkielisen seurakunnan Facebook-sivulla, musiikkihartaus klo 10 Piikkiön seurakunnan Facebook-sivulla sekä suorana lähetetty juhannusjuhla klo 18 Katariinanseurakunnan Facebook-sivulla. Juhannusjuhlaa vietetään Niilo Rantalan ja Heidi Pyykösen seurassa ja luvassa on mm. musiikkia, lauluja ja juhannusperinteitä.

Juhannuksen tapahtumat ja tilaisuudet seurakuntien tapahtumakalenterissa 
 

Juhannusaatto pe 19.6.

Juhannusmusiikki klo 10, www.piikkionseurakunta.fi
Juhannusjuhlavideo klo 18 alkaen, www.maarianseurakunta.fi
Lipunnosto ja hartaus klo 18, Henrikinkirkon piha
Domcafe auki klo 11-16, Turun tuomiokirkon kivijalka

Juhannuspäivä la 20.6.

Lasten juhannushartaus klo 8, Turun ruotsinkielisen seurakunnan Facebook-sivu
Juhannuksen sanajumalanpalvelus klo 10, Kaarinan kirkko, Mikaelinkirkko, Pyhän Katariinan kirkko ja Paattisten kirkko
Juhannuksen kansanlaulumessu klo 10, Turun tuomiokirkko
Juhannusmessu klo 10, Maarian kirkko ja www.maarianseurakunta.fi 
Juhannuksen musiikkihartaus klo 10, Piikkiön seurakunnan Facebook-sivu
Domcafe auki klo 11-16, Turun tuomiokirkon kivijalka
Juhannuksen sanajumalanpalvelus ruotsiksi klo 14, Turun tuomiokirkko 
Juhannuksen sanajumalanpalvelus klo 18, Henrikinkirkko ja Martinkirkon kirkonmäen piha
Juhannusjuhla Facebook-livenä klo 18, Katariinanseurakunnan Facebook-sivu

Teaseri Maarian seurakunnan juhannusjuhlavideosta:

 

(Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän viestintä 17.6.2020 / AH)