Uutislistaukseen

Hautausmaan työntekijät kiinnittävät linnunpönttöä puuhun.

300 uutta lintukotoa Turun hautausmaille

28.4.2020 20.18

Nyt juuri hautausmailla soi riemuisa keväinen sirkutus, kun pikkulinnut rakentavat pesiään ja valmistautuvat poikasten tuloon. Turun hautausmaiden puihin on tänä keväänä ennen pesimäkauden alkua hankittu kolmesataa uutta linnunpönttöä.

Pienempiaukkoiset uudet lintukodot sopivat sinitiaiselle, kuusitiaiselle, hömötiaiselle ja töyhtötiaiselle, isompiaukkoisiin asettuvat talitiainen ja kirjosieppo. 

Pönttöjä on laitettu hautausmaiden puihin myös useina aikaisempina vuosina ja jo ennestään hautausmailla on pari sataa pönttöä.

Turun hautausmaan linnustoa on kartoitettu vuonna 2009. Turun lintutieteellisen yhdistyksen kartoitus kertoi, että Turun hautausmaan runsaan 30 hehtaarin alueella pesii noin 30 lintulajia. Turun hautausmaan harvinaisempaa asujaimistoa ovat muun muassa punarinta, mustapääkerttu, puukiipijä, hippiäinen ja kultarinta. Varikset, harakat ja naakat ovat Turun hautausmaalla vähemmistönä. Sinitiaiset ja rastaat ovat lisääntyneet 1970-luvun jälkeen. Sen sijaan varpuset ja kivitaskut ovat kartoituksen perusteella siirtyneet muualle. 

Lintujen lisäksi hautausmailla elelee jäniksiä, kettuja, supeja, kauriita sekä puolikesyjä oravia.

Hautausmaiden kevättyöt ovat alkaneet. Turun ja Kaarinan hautausmailta toivotaan nyt, että haudoilta kotiutetaan lyhdyt ja kynttilät sunnuntaihin 3. toukokuuta mennessä kevättöiden helpottamiseksi.

(Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän viestintä 27.4.2020)