Muistathan lajitella kynttiläjätteet hautausmailla

20.12.2018 11.35

Lyhty hautausmaalla.

Kun kynttilöin valaistun hautausmaan juhlava tunnelma hiipuu arjeksi joulun jälkeen, kertyy Turun hautausmailta useita kuorma-autollisia kynttiläjätettä.

Ympäristöystävällisin kynttiläkoriste on edelleen metallilyhty, jossa valaisee tavallinen kuoreton kynttilä. Metallilyhtyjä onkin hautausmailla jo suuri osa hautalyhdyistä.

Hautaa siistiessä ja kukka- ja kynttiläjätteitä siivotessa on hyvä muistaa, että myös hautausmailla lajitellaan jäte: kukkajätteet maatuvaan jätteeseen, muovikuoret polttojätteeseen ja metallihatut metallinkeräykseen. Lasiseen hautakynttilään voi laittaa uuden kynttilän, mutta jätteenä se kuuluu polttojätteeseen. Rikkinäiset led-kynttilät kuuluvat sähkölaitteiden vastaanottopisteeseen ja niiden sormi- ja nappiparistot kaupan keräyspisteeseen.

Joulun jälkeen torstaina 3. tammikuuta Turun ja Kaarinan partiolaiset kokoontuvat jo kuudetta kertaa hautausmaatalkoisiin ja keräävät lajitellen pois vielä haudoille jääneitä loppuun palaneita hautakynttilöitä. Mukana hautausmaatalkoissa on 17 partiolippukuntaa.

Partiolaiset keräävät maassa olevat metallihattuiset muovikynttilät, mutta eivät lyhdyissä sisällä olevia kynttilöitä, ledejä tai lasikynttilöitä. Kynttilöitä kerätään Turun hautausmaalla sekä Katariinan, Maarian, Kärsämäen, Paattisten, Piikkiön ja Kuusiston hautausmailla. Partiolaiset toivovat nyt vain hyvää keräyssäätä niin, etteivät hautakynttilät peity lumeen.

(Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä 20.12.2018 / MV)

« Uutislistaukseen