Uutislistaukseen

Kirkko selvittää keinojaan hillitä ilmastonmuutosta - myös ehdokkaat mukaan

Evankelis-luterilainen kirkko on huolissaan ilmastonmuutoksen ennakoitua nopeammasta etenemisestä ja haluaa omalla toiminnallaan edistää ilmastonmuutoksen hillintää. Seurakuntavaalien alla se haastaa myös vaalien ehdokkaita mukaan #ilmastokirkkoni -kampanjaan.

Hallitusten välinen ilmastopaneeli (IPCC) julkaisi vastikään uusimman raporttinsa. Sen mukaan jo 1,5 asteen lämpötilan nousu aiheuttaisi merkittäviä riskejä sekä ihmisille että luonnolle.

”IPCC:n viesti luomakuntamme tilasta on vakava”, toteaa arkkipiispa Tapio Luoma. ”Haluamme olla mukana hillitsemässä ilmastonmuutosta konkreettisin toimin. Haastamme omat jäsenemme ja myös muun yhteiskunnan mukaan rakentamaan toivoa”, Luoma sanoo.

Kirkon omaa energia- ja ilmastostrategiaa työstetään parhaillaan yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Strategian työnimenä on Hiilineutraali kirkko 2030. Sen on määrä valmistua ensi tammikuun aikana.

Seurakunnissa on mahdollisuuksia päästövähennyksiin esimerkiksi luopumalla kirkon tilojen öljylämmityksestä ja parantamalla rakennusten energiatehokkuutta. Muun muassa Kaarinassa Piikkiön kirkko lämpiää maalämmöllä ja Turussa Hannunniitun asuintaloihin on rakennettu lämmöntalteenottojärjestelmä.

Kirkolla on mahdollisuuksia myös tarkastella omia hiilinielujaan.

”Ilmastotutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että nyt tarvitaan pikaisia toimia kasvihuonekaasupäästöjen rajoittamiseksi. Jos ilmaston lämpeneminen saadaan pidettyä alle puolentoista asteen, voimme pelastaa satoja miljoonia ihmisiä kärsimyksiltä”, sanoo kirkon energia- ja ilmastostrategiaa työstävän työryhmän puheenjohtaja, ilmastotutkija Laura Riuttanen Helsingin yliopistosta.

evl.fi/ilmastokirkkoniLinkki avautuu uudessa välilehdessä

(Kirkon viestintä, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän viestintä 26.10.2018 / MV)

26.10.2018 12.46