Uutislistaukseen

Hautausmailla lajitellaan kynttiläjätteet

Kun kynttilöin valaistun hautausmaan juhlava tunnelma hiipuu arjeksi joulun jälkeen, kertyy Turun hautausmailta useita kuorma-autollisia kynttiläjätettä.
Lyhty ja kynttilä

Ympäristöystävällisin kynttiläkoriste on metallilyhty, jossa valaisee tavallinen kuoreton kynttilä. Metallilyhtyjä onkin hautausmailla jo varsin paljon.

Hautaa siistiessä ja kukka- ja kynttiläjätteitä siivotessa on hyvä muistaa, että myös hautausmailla lajitellaan jäte. Kukkajätteet lajitellaan maatuvaan jätteeseen, muoviset kynttiläkuoret polttojätteeseen, metallihatut metallinkeräykseen ja lasiset lyhdyt polttokelpoisen jätteen jäteastiaan. Led-kynttilät kuuluvat elektroniikkajätteeseen ja niiden sormi- ja nappiparistot kaupan keräyspisteeseen.

Joulun jälkeen torstaina 28. joulukuuta Turun ja Kaarinan partiolaiset kokoontuvat jo viidettä kertaa hautausmaatalkoisiin ja keräävät lajitellen pois loppuun palaneita hautakynttilöitä. Mukana hautausmaatalkoissa on 14 lippukuntaa.

Partiolaiset keräävät maassa olevat metallihattuiset muovikynttilät, mutta eivät lyhdyissä sisällä olevia kynttilöitä, ledejä tai lasikynttilöitä. Kynttilöitä kerätään Paattisilla, Kärsämäessä, Maariassa, Katariinassa, Kuusistossa, Piikkiössä ja Turun hautausmaalla.

(Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän viestintä 20.12.2017 / MV)

20.12.2017 09.20