Uutislistaukseen

Betoniminimalismin helmi Pyhän Ristin kappeli täyttää 50 vuotta

Ensin oli vain vanha sorakuoppa-alue Turun hautausmaan pielessä. Siihen arkkitehti Pekka Pitkänen suunnitteli pelkistetyn, muodoltaan yksinkertaisen ja materiaaleiltaan askeettisen kappelin.
Pyhän Ristin kappelissa luonnonvalo saa betonin elämään.

Suunnitelmalla Pitkänen otti osaa suunnittelukilpailuun. Pyhän Ristin kappelista tuli hautausmaan laajennuksen kanssa arkkitehti professori Pekka Pitkäsen päätyö.

Pyhän Ristin kappeli vihittiin käyttöön 1.10.1967. Sen yksinkertaisuus ja tyhjyys luovat tilaa ajattelulle ja pyhyydelle.

Pyhän Ristin kappeli on edustava ja arkkitehtien arvostama esimerkki 1960-luvun betoniminimalismista, jossa sisään tulviva luonnonvalo ikään kuin herättää betonin eloon. Betoni oli rehellinen ja aito materiaali, jonka monet mahdollisuudet kiehtoivat arkkitehtejä.

Rakennuskokonaisuus käsittää kolme kappelia, krematorion sekä tapulin. Kappeleissa siunataan ikuisuusmatkalle noin tuhat vainajaa vuodessa. Krematoriossa tuhkataan vuosittain 2800 vainajaa.

Merkkipäivän kunniaksi mikkelinpäivänä 1.10.2017, tasan 50 vuotta vihkimispäivän jälkeen, Pyhän Ristin kappelin ovet ovat kaikille avoinna klo 12-17. Merkkipäivänä vuorottelevat opastuskierrokset ja musiikkihetket. Krematorio on avoinna tutustumista varten. Valokuvanäyttely kertoo kappelin rakennushistoriasta ja kappelissa on myös kahvitarjoilu merkkipäivän kunniaksi.

Merkkipäivän tarkempi ohjelma

(Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän viestintä 20.9.2017 / MV)

20.9.2017 10.46