Turun tuomiokirkon Raamattuluennoilla pohditaan Jeesusta
Keskiviikkoisin Tuomiokirkossa pidettävä paastonajan luentosarja tutkii Jeesuksen persoonaa. Sarjan avaa arkkipiispa Tapio Luoma 26.2. klo 17

Raamattuluennoilla pohditaan Jeesuksen persoonaa. Kuva: Timo Jakonen
Turun tuomiokirkossa tutkitaan paastonaikana Jeesuksen olemusta eri näkökulmista, kun viime vuonna suuren suosion saaneet Tuomiokirkon Raamattuluennot palaavat ohjelmistoon. Luentoja on Turun tuomiokirkossa joka keskiviikko 26.2.–23.4. klo 17.
Luentosarjan aloittaa 26.2. arkkipiispa Tapio Luoma, joka avaa vanhinta kristillistä uskontunnustusta. Piispa emeritus Kaarlo Kalliala taas pohtii Jeesuksen kärsimystä hiljaisella viikolla 16.4. Muita luentoja pitävät Turun tuomiokirkkoseurakunnan papit.
- Viime keväänä pidetty raamattuluentosarja oli hyvin suosittu, kertoo Tuomiokirkkoseurakunnan kappalainen Miika Ahola. – Ihmisiä selvästi kiinnostaa Raamatun pohdiskelu yleisestikin, ei pelkästään saarnojen kontekstissa. Tämän vuoden teemana on ”Jeesus?”. Lopun kysymysmerkki antaa tilaa kyselylle ja ehkä uusillekin mielikuville siitä, mitä Jeesuksen persoonaan oikeastaan liittyy. Jeesus tuntuu tällä hetkellä kiinnostavan vähän kaikenikäisiä. Nämä luennot pyrkivätkin vastaamaan ainakin osittain tarpeeseen kuulla lisää siitä, mitä Raamattu kertoo meille Jeesuksesta ja hänen elämästään ja kuolemastaan.
Tuhkakeskiviikosta alkava pääsiäistä edeltävä paastonaika on kirkkovuodessa pohdinnan ja itsetutkistelun aikaa. Luentosarja mahdollistaa siis myös paastonajan syvällisemmän viettämisen Raamattua tutkimalla. Luennoille on vapaa pääsy, ja ne kestävät noin tunnin verran.
Raamattuluennot Turun tuomiokirkossa keskiviikkoisin 26.2.-23.4.25 klo 17. Sarjan aloittaa 26.2. arkkipiispa Tapio Luoma. Vapaa pääsy.
Luentojen aiheet:
26.2. Arkkipiispa Tapio Luoma: Jeesus on Herra. Arkkipiispa Tapio Luoma avaa vanhinta kristillistä uskontunnustusta.
5.3. Tuhkakeskiviikko, Sofia Flinck: Vastusteliko Jeesus? Miten Jeesus suhtautui tehtäväänsä? Mitä ja miten hän puhui ihmisille itsestään ja toiminnastaan? Raamatun tekstit johdattelevat meitä pohtimaan, millaisia ajatuksia ja tunteita Jeesuksen rooliin Jumalan suunnitelmassa liittyi.
12.3. Miika Ahola: Vanhan testamentin messias? Vanhan testamentin profeetat ja psalmit kertovat tulevasta messiaasta. Kuinka kristityt ovat lukeneet Vanhan Testamentin kuvauksia Jeesuksen elämän valossa?
19.3. Minttu Väisänen: Ihminen vai Jumala? Jeesuksen tekojen kautta paljastuu vähitellen hänen todellinen luontonsa. Miten Markuksen evankeliumi tuo esille Jeesuksen inhimillisen ja jumalallisen luonteen välisen suhteen?
26.3. Tuomas Vaura: Itkevä Jeesus. Evankeliumien mukaan Jeesus itki sekä Lasaruksen haudalla että ennustaessaan Jerusalemin tulevan tuhon. Mitä Jeesuksen itku voi kertoa siitä, millainen ihminen Jeesus oli?
2.4. Pete Hokkanen: Jeesuksen uhri. Mitä uhri merkitsee meille ja uskollemme? Luento tarkastelee Jeesuksen uhrin suhdetta vanhatestamentilliseen uhrikäytäntöön. Toistuvat uhrit korvasi ainutkertainen uhri. Entä miten Jeesuksen uhri muutti yksittäisen uskovan asemaa?
9.4. Tuomiorovasti Aulikki Mäkinen: Jeesus ja köyhät. Jeesuksen julistus ei ole vain hengellistä uudistusta, vaan sillä on vahva sosiaalieettinen kaiku. Onko Jeesus vain köyhien ystävä vai tähtääkö hän suurempaan yhteiskunnalliseen muutokseen? Ja mistä nämä ajatukset kumpuavat?
16.4. Hiljainen viikko, piispa emeritus Kaarlo Kalliala: Kärsivä Jeesus. Hiljaisella viikolla seuraamme Jeesuksen kärsimystietä. Raamatun kuvaukset saavat kysymään miksi Jeesuksen oli kärsittävä. Miksi Jumalan ylipäätään oli tultava ihmiseksi ja kuoltava?
23.4. Pääsiäisviikko, Jani Kairavuo: Ylösnoussut Jeesus. Jeesuksen ylösnousemus on uskomme ydin. Paavali toteaa, että jos Jeesusta ei herätetty kuolleista, on uskomme turhaa. Lopulta kaikki kiertyy ylösnousemuksen ympärille. Vaan millainen oikeastaan on Raamatun todistus ylösnousemuksesta?
Turun tuomiokirkkoseurakunnan viestintä 13.2.25 / Eka
13.2.2025 08.39