Uutislistaukseen

Vanha rouva kunnostetaan seuraaville vuosikymmenille

Turun tuomiokirkko peruskorjataan tulevina vuosina kauttaaltaan. Kansallispyhäköstä uusitaan rakenteita ja tiensä päähän tullut talotekniikka sekä parannetaan saavutettavuutta.
 

-    Olemme unelmoineet, että Tuomiokirkko on jatkossakin elävän uskon koti, tuomiorovasti Aulikki Mäkinen totesi kirkon hankesuunnittelusta kertovassa yleisötilaisuudessa 21. toukokuuta. 
-    Meitä on monta, jotka rakastavat tätä kirkkoa koko sydämestään, sanoi samassa tilaisuudessa puhunut Mia Bäck. Bäck on kirkon toisen käyttäjäseurakunnan, Åbo svenska församlingin, kirkkoherra. 
-    Meillä on kolme tavoitetta: kirkko on edelleen kirkko, se on paremmin saavutettava ja että näkymä kirkkosalista alttarille säilyy. 

Kirkossa vanhoja rakenteita ovat muun muassa holvit ja kirkkosalin pilarit, mutta varsinaisesti kirkon alkuperäisyyttä ei voida palauttaa. Eri aikakerrostumilla on kuitenkin merkitystä. 
Tavoitteina on, että seurakunnan toimintaa saadaan kirkkoon peruskorjauksen jälkeen nykyistä laajemmin, jumalanpalveluselämän monimuotoistuu ja kirkossa voi myös työskennellä.

Uutta, esteetöntä kokoontumistilaa

Kirkkoon tulee uutta kokoontumistilaa ja hissiyhteys sakariston yläpuolelle ja uutta tilaa myös Ursulan kappelin yläpuolelle. Pääsy etelälehterillä sijaitsevaan museoon saadaan esteettömäksi ja toiveena on, että museo säilyy kirkossa jatkossakin. Kirkon kahvilaa, DomCaféa, laajennetaan kahvilan viereiseen tiilivarastoon. Nykyinen pääkuori toki säilyy, mutta kirkkoon tulee lisäksi siirrettävä seurakunta-alttari lähemmäs kirkon keskiosaa. Tornihallin ja kirkkosalin väliin saadaan ovet, jotka rauhoittavat kirkkosalissa pidettäviä tilaisuuksia. Kaikkia näitä muutoksia ohjaa museoviranomainen. 

Tuomiokirkon edellinen, 50 vuotta sitten tehty peruskorjaus, valmistui vuonna 1978. Nyt alkaneen prosessin lähtökohtana on 700-vuotinen käyttö- ja muutoshistoria ja nykyisyys. Itse rakennusvaihe alkaa kahden vuoden kuluttua ja tavoitteena on saada koko komeus käyttövalmiiksi adventtina 2028. 
-    Talotekniikka uusitaan ja pyrimme saamaan vieraanvaraiset, osallistavat ja monipuoliset tilat, kiteytti peruskorjauksen tavoitteen pääsuunnittelija, arkkitehti Hanna Lyytinen

Kirkko kerralla kuntoon

-    Peruskorjauksen suunnittelu on valmis kuluvan vuoden aikana ja vuoden kuluttua meillä on tiedossa kohteen rakentaja, sanoi kiinteistöjohtaja Kalle Luoma. - Haluamme säilyttää kirkon tuleville sukupolville ja tehdä rakennuksen kerralla kuntoon. 
Talotekniikka vesi-, sähkö- ja ilmanvaihto- sekä AV-ratkaisuineen uusitaan ja paloturvallisuutta lisätään. Myös äänentoisto uusitaan niin, että musiikin ja puheäänen yhteensovittaminen sujuu helpommin. Vuonna 1300 käyttöön vihityn kirkon peruskorjauksen kustannusarvio on yli 25 miljoonaa euroa. Kirkko on Suomen ainoa basilika ja myös ainoa keskiaikainen katedraali,  piispan kotikirkko ja arkkihiippakunnan pääkirkko.

Katso tallenne Tuomiokirkon peruskorjauksen hankesuunnittelusta virtuaalikirkosta. Turun tuomiokirkon kaikki sunnuntaimessut ja kerran kuukaudessa myös Åbo svenska församlingin messut lähetetään virtuaalikirkossa.

(Seurakuntayhtymän viestintäpalvelut 21.5.2024 / PH)

21.5.2024 19.12