Uutislistaukseen

Astetta ekologisempaa muistamista hautausmailla

Kun kynttilöin valaistun hautausmaan juhlava tunnelma sammuu arjeksi joulun jälkeen, kertyy Turun hautausmailta jälleen useita kuorma-autollisia kynttiläjätettä. Ylivoimaisesti ympäristöystävällisin kynttiläkoriste on metallilyhty, johon vaihdetaan tavallinen kuoreton kynttilä.

turun-hautausmaa-talvi9_kuva_maija_ryyppo.jpg


Käytettyä lasista hautakynttilää saattaa voida käyttää uudelleen kynttilänsuojuksena mutta lasisen hautakynttilän ongelma on, että se saattaa pakkasessa haljeta.

Hautaa siistiessä lajittele muovikuoriset ja lasiset kynttilät polttokelpoiseen jätteeseen, joka hyödynnetään jätevoimalassa energiaksi. Lasinkeräykseen kuumuutta kestävä lasi ei sovellu. Lajittele metalliosat kuten kannet ja kynttilöiden nastat metalliin. Led-kynttilä, joka elektroniikan vuoksi on ympäristölle huonoin vaihtoehto hautakynttiläksi, toimitetaan rikki mentyään sähkölaitteiden vastaanottopisteeseen ja sen sormi- ja nappiparistot kaupan keräyspisteeseen. Hautausmaan kasvijätteet kuuluvat maatuvan jätteen keräykseen.

Partiolaiset lajittelutalkoissa väliviikolla

Tänäkin vuonna partiolaiset kokoontuvat väliviikolla lajittelutalkoisiin siistimään hautausmaita muovikynttiläjätteistä. Talkoisiin torstaina 29.12. on ilmoittautunut jo jopa 16 turkulaista ja kaarinalaista lippukuntaa. Partiolaiset erottelevat poltto- ja metallijätteen. Lasi- tai led-kynttilöitä tai kynttilöitä lyhtyjen sisältä ei kerätä. Talkoot järjestetään kuudella hautausmaalla Turussa ja Kaarinassa. 
 

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän viestintä 21.12.2022

Fri Dec 16 12:00:00 EET 2022