Uutislistaukseen

Kirkkovaltuusto hyväksyi talousarvion ensi vuodelle

Yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi ensi tilikauden 2023 talousarvion 1,4 miljoonaa euroa alijäämäisenä.

Hirvensalon seurakuntakeskuksen suunnitelma 2021.jpg

Hirvensalon seurakuntakeskuksen suunnitelma vuodelta 2021 näyttää tältä. Rakentaminen alkaa uuden vuoden puolella. Kuva LPR-arkkitehdit.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto kokoontui tiistaina vuoden ja samalla kuluneen vaalikauden viimeiseen kokoukseensa. Hallinto- ja talousjohtaja Timo Laakso arvioi esittelyssään ensi vuoden vuosikatteeksi 1,8 miljoonaa euroa ja toimintakatteeksi 30,7 miljoonaa euroa. Talousarvio toteutunee 1,4 miljoonaa euroa alijäämäisenä. 

Verotulojen ja valtionrahoituksen määräksi arvioidaan yhteensä 36 miljoonaa euroa. Verohallinnolle seurakuntayhtymä maksaa verotuskuluina 565 000 euroa. Keskushallintomaksuja kirkkohallitukselle pulitetaan 3,3 miljoonaa euroa. 

Toimintatuotot kasvoivat kuluneena vuonna 1,2 miljoonaa euroa. Toimintakuluista henkilöstökulujen osuus on 57 prosenttia ja palvelujen osuus 20 prosenttia. Pääluokittain tarkasteltuna talousarvio muodostuu seurakunnallisesta toiminnasta, jonka osuus on 33 prosenttia, yhteisten seurakunnallisten tehtävien osuus on 25 prosenttia, samoin kiinteistötoimen, kun yleishallinto vie 13 ja hautaustoimi neljä prosenttia.     

Haasteina seurakuntayhtymän talouden tasapainoiselle kehitykselle Timo Laakso näkee pidemmällä tähtäimellä jäsenmäärän kehityksen. Samoin seurakuntayhtymän kiinteistökannan koko ja suunnitellut merkittävät investoinnit sekä henkilöstön ikärakenne ja eläkkeelle siirtyvien määrä tuovat epävarmuutta. Myös maailman tilanteen aiheuttama vallitseva kuluinflaatio tuo suoria vaikutuksia seurakuntayhtymän talouden näkymiin. Sijoitusmarkkinoilla alavireinen kehitys jatkunee ensi vuonna. 

Seurakuntayhtymän investoinneista Turun kaupungin kanssa yhteinen hanke, Runosmäen monitoimitalo, ja siihen saatavat uudet Maarian seurakunnan toimitilat ovat jo rakenteilla. Investoinnin suuruus on noin yhdeksän miljoonaa euroa. Hirvensalon seurakuntakeskuksen hintalappu on noin 8,5 miljoonaa euroa. Sen rakentaminen alkaa ensi vuonna. Turuun tuomiokirkon peruskorjausta suunnitellaan kovaa vauhtia, mutta hankkeen kokonaiskustannusarvio varmistuu myöhemmin. 

Uusi kirkkovaltuusto kokoontuu ensimmäiseen kokoukseensa 19. tammikuuta 2023. 

Seurakuntayhtymän viestintäpalvelut 13.12.2022 / PH

 

 

2022-12-13 21:36:00.0