Uutislistaukseen

Ehdota nimiä hautausmaiden teemakierroksille

Kerro meille, kenen tai keiden haudat haluaisit Turun ja Kaarinan hautausmaiden teemakierroksille, joita pääset myöhemmin seuraamaan kännykällä. Onko jokin julkisuuden henkilö tai muuten vain suuri paikallinen persoonallisuus sellainen? 

Kultainen risti ja lehtiköynnös, Ylösnousemuskappelin seinä

Ylösnousemuskappeli sijaitsee Turun hautausmaalla. Kuva Timo Jakonen

Ehdota meille nimiä, joita toivoisit hautakartta.fi -palveluun pohjautuville teemakierroksille, kerro perustelut ja jos haluat, jätä yhteystietosi, niin voit osallistua kirjapalkintojen arvontaan.

Tästä linkistä pääset kyselyyn. Vastaathan viimeistään perjantaina 10.6.2022. 

Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan kirjapalkinnoiksi äskettäin ilmestynyttä kulttuurihistorian professorin Hannu Salmen kirjaa Tunteiden palo. Turku liekeissä 1827. Voit osallistua myös kirjeellä tai kortilla, jonka toimitat seurakuntien toimitalon puhelinvaihteeseen osoitteessa Eerikinkatu 3. 

Ehdotetuista nimistä kohteet teemakierroksille valitsee kesäkuussa raati, johon kuuluvat professori Hannu Salmi, toimittaja Ann-Mari Rannikko ja kirkkoherra Jouni Lehikoinen

Kierrokset tehdään myöhemmin kesällä ja niitä voi katsoa mobiililaitteella, kuten kännykällä. Kierroksiin tulee kuvia haudoista ja niiden muistomerkeistä sekä tietoa vainajista. 
Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hautausmaille avattiin mobiililaittein toimiva hautojen hakupalvelu huhtikuussa. Selainpohjaisesta Turun ja Kaarinan hautojen hakupalvelusta voi etsiä edesmenneen sukulaisen, ystävän tai julkisuuden henkilön haudan kirjoittamalla hakuun nimen.  

107 000 vainajaa yhdeksällä hautausmaalla

Palvelu kattaa 107 000 vainajan viimeisen lepopaikan kaikilla seurakuntayhtymän yhdeksällä hautausmaalla. Mukana ovat Katariinan, Kakskerran, Kuusiston, Kärsämäen, Paattisten, Piikkiön ja Turun hautausmaa sekä Maarian hautausmaa ja Maarian kirkkomaa.  Kun pelkästään 60 hehtaarin kokoisella Turun hautausmaalla on kymmeniä kilometrejä käytäviä ja yli 40 000 hautaa, yksittäisen haudan etsiminen on ollut liki mahdotonta ilman tarkkoja koordinaatteja.  Kaikkiaan yllä mainituilla hautausmailla on noin 56 000 hautaa, joista osa 1800-luvulta tai sitä vanhempia.  

Hautojen hakupalvelun on toteuttanut paikkatiedon osaaja Geometrix Oy yhdessä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa. Haku kattaa 1900-luvulla ja 2000-luvulla kuolleet vainajat. Hausta löytyvät niin ns. kertahaudoissa, sukuhaudoissa kuin veteraanilehdossakin sijaitsevat leposijat. Uurnalehdon haudat ovat sukuhautoja.  

Palvelu löytyy osoitteella hautakartta.fi Palveluun pääsee myös hautausmaiden ilmoitustauluilla olevien QR-koodien kautta. Palvelu toimii kirjoittamalla hakuun vainajan nimen tai sukunimen. Palvelu ehdottaa kaikkia eri Turun ja Kaarinan hautausmailla lepääviä samannimisiä vainajia ja antaa syntymä- ja kuolinvuodet. Haun voi rajata myös suoraan tietylle hautausmaalle. 

Huomaathan, että hauta ei löydy hausta, jos haudan hallinta-aika on päättynyt, vainaja on kuollut ennen vuotta 1900 tai niin äskettäin, ettei tietoa vielä ole palvelussa. Palvelu päivittyy kuukauden välein. Palvelu toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kartat itsessään ovat suomenkielisiä. Palvelussa toimii myös reitin haku. 

Vastaavia palveluja on otettu hiljattain käyttöön myös muutamien muiden kaupunkien hautausmailla, kuten Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Seinäjoella ja Vaasassa. Turun hautausmaasta tehtiin paperinen ja myös netissä toimiva hautakartta vuonna 2007, kun hautausmaa täytti 200 vuotta. Siinä oli julkisten muistomerkkien lisäksi merkitty kappelit ja sadan tunnetun henkilön haudat. Silloinen hautakartta oli Suomen ensimmäinen.   

Katso hakupalvelusta tietoa ruotsiksi: om söktjänsten på svenska.

(Seurakuntayhtymän viestintäpalvelut 27.5.2022 / PH)
 

27.5.2022 15.08