Uutislistaukseen

Turun hautausmaa, hautakiviä, hautalyhtyjä, kukkia, illan auringon valo. Jo pelkästään Turun hautausmaalla on noin 40 000 hautaa. Hautausmaista on tullut hyvin tärkeä käyntikohde omaisille ja kulttuurihistoriasta kiinnostuneille.

Turun ja Kaarinan hautausmaiden haudat löytyvät nyt kännykällä

5.4.2022 13.00

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hautausmaille avattiin mobiililaittein toimiva hautojen hakupalvelu. Haku kattaa 107 000 vainajan lepopaikan ja palvelee kaikkia kiinnostuneita. 


Missä sijaitsee isotädin hauta, entä mihin edesmennyt työkaveri on haudattu? Mistä löydän Wäinö Aaltosen, Jarkko Laineen tai Paavo Nurmen haudan? Katso se osoitteessa hautakartta.fi. 

Uudesta tietokoneella tai mobiililaittein toimivasta, selainpohjaisesta Turun ja Kaarinan hautojen hakupalvelusta voi etsiä edesmenneen sukulaisen, ystävän tai julkisuuden henkilön haudan.  

Turun ja Kaarinan hautausmailla toimii nyt jokaisen käytössä oleva, älykännykällä toimiva hautojen hakupalvelu. Palvelu kattaa 107 000 vainajan viimeisen lepopaikan kaikilla seurakuntayhtymän yhdeksällä hautausmaalla. Mukana ovat Katariinan, Kakskerran, Kuusiston, Kärsämäen, Paattisten, Piikkiön ja Turun hautausmaa sekä Maarian hautausmaa ja Maarian kirkkomaa.  

Kun pelkästään 60 hehtaarin kokoisella Turun hautausmaalla on kymmeniä kilometrejä käytäviä ja yli 40 000 hautaa, yksittäisen haudan etsiminen on ollut liki mahdotonta ilman tarkkoja koordinaatteja.  Kaikkiaan yllä mainituilla hautausmailla on noin 56 000 hautaa, joista osa 1800-luvulta tai sitä vanhempia.  

Hautojen hakupalvelun on toteuttanut paikkatiedon osaaja Geometrix Oy yhdessä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa. Haku kattaa 1900-luvulla ja 2000-luvulla kuolleet vainajat. Hausta löytyvät niin ns. kertahaudoissa, sukuhaudoissa kuin veteraanilehdossakin sijaitsevat leposijat. Uurnalehdon haudat ovat sukuhautoja.  

 - Sähköiset hautakartat ja hautakirjanpito-ohjelmat ovat olleet yhtymän hautaustoimen henkilökunnan käytössä jo yli 20 vuotta. Nyt käyttöön otetulla uudella sovelluksella voimme yhdistää näiden tietoja palvelemaan myös suoraan suurta yleisöä. Palvelu on varmasti monelle hautausmaalla vierailevalle mieleen, kertoo hautaustoimen päällikkö Pekka Sorri

Palvelu löytyy osoitteella hautakartta.fi Palveluun pääsee myös hautausmaiden ilmoitustauluilla olevien QR-koodien kautta. Palvelu toimii kirjoittamalla hakuun vainajan nimen tai sukunimen. Palvelu ehdottaa kaikkia eri Turun ja Kaarinan hautausmailla lepääviä samannimisiä vainajia ja antaa syntymä- ja kuolinvuodet. Haun voi rajata myös suoraan tietylle hautausmaalle. 

Hauta ei löydy hausta, jos haudan hallinta-aika on päättynyt, vainaja on kuollut ennen vuotta 1900 tai niin äskettäin, ettei tietoa vielä ole palvelussa. Palvelu päivittyy kuukauden välein. Palvelu toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kartat itsessään ovat suomenkielisiä. Palvelussa toimii myös reitin haku. 

Vastaavia palveluja on otettu hiljattain käyttöön myös muutamien muiden kaupunkien hautausmailla, kuten Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Seinäjoella ja Vaasassa. Turun hautausmaasta tehtiin paperinen ja myös netissä toimiva hautakartta vuonna 2007, kun hautausmaa täytti 200 vuotta. Siinä oli julkisten muistomerkkien lisäksi merkitty kappelit ja sadan tunnetun henkilön haudat. Silloinen hautakartta oli Suomen ensimmäinen.   

Nyt saatuun palveluun on tekeillä Turun hautausmaan julkisten muistomerkkien ja hautausmaalla sijaitsevien rakennusten, kuten kappeleiden teemakierros. Myöhemmin on tulossa julkisten henkilöiden hautoihin liittyviä kierroksia ja mahdollisesti muitakin teemakierroksia.   

Katso hakupalvelusta tietoa myös täältä: 

www.turunseurakunnat.fi/hautausmaat/hautakartta tai 
https://www.abosvenskaforsamling.fi/begravningsplatser/hautakartta-soktjansten-for-gravar 

 

Hautausmaista löydät nettisivut täältä:  

Hautausmaat Turussa ja Kaarinassa - Turun ja Kaarinan seurakunnat (turunseurakunnat.fi) 
Åbo begravningsplats - Åbo svenska församling (abosvenskaforsamling.fi) 

 

(Seurakuntayhtymän viestintäpalvelut 5.4.2022 / PH)