Seurakuntavaalit 2022

Seurakuntavaalit käydään marraskuussa 2022. Ennakkoäänestysaika on 8.-12.11., itse vaalipäivä on 20.11. Vaaleissa valitaan kirkon uudet luottamushenkilöt vuosiksi 2023–2026. Turun tuomiokirkkoseurakunnassa vaaleilla valitaan jäsenet yhteiseen kirkkovaltuustoon ja Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvostoon.

Kahden lipun vaalit

Turun ja Kaarinan seurakunnat muodostavat seurakuntayhtymän. Tästä syystä turkulaiset ja kaarinalaiset äänestävät kaksissa vaaleissa. Seurakuntavaaleissa valitaan jäsenet

  1. Yhteiseen kirkkovaltuustoon, joka johtaa seurakuntayhtymää. Yhteinen kirkkovaltuusto päättää seurakuntayhtymän talousarviosta, kirkollisveron suuruudesta, rakennushankkeista ja suurimmista avustuksista. Kirkkovaltuusto jakaa seurakuntatyöhön käytettävät varat seurakuntien kesken. Kirkkovaltuuston äänestyslippu on valkoinen. ("Valkoisella valtuustoon")
  2. Kunkin seurakunnan omaan seurakuntaneuvostoon, joka johtaa seurakuntayhtymään kuuluvan seurakunnan toimintaa. Kukin seurakuntaneuvosto päättää oman seurakuntansa toiminnasta ja valitsee seurakunnan työntekijät. Lapsityö, nuorisotyö, vanhustyö ja diakoniatyö painotuksineen kuuluvat seurakuntaneuvostojen toimialaan. Seurakuntaneuvoston äänestyslippu on oranssi.

Molempia vaaleja varten on omat ehdokaslistat. Sama ehdokas voi olla ehdolla molemmissa vaaleissa tai vain toisessa.

Äänestäminen seurakuntavaaleissa

Seurakuntavaaleissa voi äänestää ennakkoon tai varsinaisena vaalipäivänä. Vaalipäivä tulevissa vaaleissa on 20.11.2022 ja ennakkoäänestysaika on 8.-12.11.2022. Ennakkoäänestyksessä voit äänestää millä hyvänsä ennakkoäänestyspisteellä. Vaalipäivänä 20.11. Turun tuomiokirkkoseurakunnan jäsenten äänestyspaikka on Turun tuomiokirkko, äänestys on klo 11-20.

Kuka saa äänestää?

Seurakuntavaaleissa saavat äänestää viimeistään vaalipäivänä 16 vuotta täyttävät evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet. Rippikoulua tai konfirmaatiota ei edellytetä äänestämiseen, jäsenyys riittää.

Jos et vielä kuulu kirkkoon, mutta haluat äänestää seurakuntavaaleissa, muista liittyä kirkkoon ajoissa. Saat äänestysoikeuden seurakunnassasi, kun kirkkoon liittymisesi on rekisteröity 15.8.2022 mennessä. Liity kirkkoon -verkkopalvelun Linkki avautuu uudessa välilehdessäLinkki avautuu uudessa välilehdessäkautta voit liittyä kirkkoon helposti ja tietoturvallisesti. Kirjautumalla palveluun pankkitunnuksilla valtaosa tarvittavista tiedoista saadaan suoraan väestötietojärjestelmästä.

Ketä voin äänestää?

Vaaleissa voit äänestää oman kotiseurakuntasi ehdokkaita. Turussa ja Kaarinassa vaaleilla valitaan jäsenet kunkin seurakunnan seurakuntaneuvostoon sekä yhteiseen kirkkovaltuustoon. Samaan aikaan järjestetään siis kahdet vaalit! Osa ehdokkaista on ehdolla molemmissa vaaleissa, osa vain jommassa kummassa. Äänestyspaikalla äänestäjille jaetaan kaksi äänestyslippua. Valkoisella äänestyslipulla äänestetään ehdokasta kirkkovaltuustoon, oranssilla lipulla ehdokasta oman seurakunnan seurakuntaneuvostoon.

Ehdokkaat päivitetään Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vaalisivuille ehdokasasettelun päätyttyä syksyllä 2022.

» Lue lisää kahden lipun vaaleista
» Tarkista kotiseurakuntasi

Missä voin äänestää?

Ennakkoon voit äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa ympäri Suomen. Ennakkoäänestysaika on tiistaista lauantaihin 8.–12.11.2022. Ennakkoäänestyspaikkoja tulee eri puolille Turkua ja Kaarinaa.

Vaalipäivänä 20.11.2022 äänestäminen tapahtuu oman kotiseurakuntasi äänestyspaikassa klo 11–20.

Tarkista äänestyspaikat ja niiden aukioloajat ennen äänestämään lähtemistä ja muista ottaa henkilöllisyystodistus mukaan.

Lue lisää vaaleista Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vaalisivuilta tämän linkin takaa

Lue lisää vaaleista seurakuntavaalien valtakunnallisilta sivuilta tämän linkin takaaLinkki avautuu uudessa välilehdessä