Arki-illan rukoushetki

Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon.
Matt. 11:28

Arki-iltaisin rukoillaan

Kirkossa sinulla on lupa levätä. Tuomiokirkko on auki joka päivä: tänne voit tulla myös arkena, istahtamaan hetkeksi kaupungin melusta ja arjen kiireiden keskeltä. Täällä kukaan ei vaadi sinulta mitään.  Voit suoda hetken itsellesi ja vain hiljentyä Jumalan rakastavassa ja hellässä hiljaisuudessa.

Arki-illan rukoushetki pitää sisällään rukousta, virsiä, Raamatun lukua ja hiljaista mietiskelyä. Tärkeä osa rukoushetkeä on myös yhteisten asioiden ja kirkkoon jätettyjen esirukouspyyntöjen puolesta rukoileminen.

Anselm Canterburyläisen sanoin:

Tule nyt, miekkoseni, vetäydy hetkeksi syrjään
päivän tehtävistä,
pakene hetkeksi
ajatustesi mellakkaa.
Pane syrjään painavat huolesi,
anna hajalle raastavien kuormiesi odottaa,
ole hetkinen vapaana Jumalaa varten
ja lepää hänessä hetken verran.
Astu sisälle sielusi sisäkammioon,
sulje ovi kaikelta paitsi Jumalalta
ja siltä mikä voi auttaa sinua etsimään häntä,
ja kun olet sulkenut oven,
etsi häntä.
Ja nyt, koko sydämeni, sano Jumalalle:
’Minä etsin sinun kasvojasi,
vain sinun kasvojasi minä etsin, Herra’.”Rukoushetkien pitäjät ovat vapaaehtoisia seurakuntalaisia. Tähän joukkoon mahtuu lisää väkeä!

Seurakunnan yhteyshenkilönä toimii pastori Mika Mäntyranta, mika.mantyranta@evl.fi

Koronavirusepidemian aiheuttaman poikkeustilan aikana rukoushetket ovat tauolla. Ilmoitamme täällä, kun ne palaavat tauolta.

Sisar Helvin ajatuksia vesperistä 

Kristillisen kirkon rukousperinteen lähde on synagogan rukouskäytäntö. Synagogan illan rukousaika on auringonlaskun aikaan.  Silloin sytytettiin lamput ja valo siunattiin. Synagogan rukouksen luonne on odotus.Meidän odotuksemme on jo täyttynyt Jeesuksessa Kristuksessa.Siksi rukous on läsnä olevan Jeesuksen ylistystä. Jeesus osallistui aikoinaan synagogan rukoukseen.Hänen rukous- ja laulukirjansa oli psalmien kirja, tuo kirja, joka on tärkeä niin juutalaisille kuin kristityillekin. 

Kristityillä rukouksen henki muuttui.Rukouksesta muodostui rukous Jeesuksen nimessä. Psalmit muodostavat hetkirukouksen, vesperinkin, rungon.Ne ovat tärkeintä. Psalmit olivat Jeesuksen rukouskirja silloin kun Hän oli maan päällä.Ne ovat myös ylösnousseen Kristuksen rukousta; Kristuksen ruumiin, joka on kirkko, siis kirkon rukousta, jonka pää on Kristus.

Me tulkitsemme psalmit evankeliumin ja Jeesuksen elämän valossa. Me rukoilemme psalmeja vesperissä ikään kuin se olisi Kristus, joka rukoilee niitä. Psalmi on ikään kuin Jeesuksen ääni. Annamme Jeesuksen rukoilla, ja Hän opettaa meitä rukoilemaan ollen itse vierellämme, kanssamme, edessämme ja meidän puolestamme. Me siis muodostamme rukoilevan Kristuksen ruumiin, jonka pää on Kristus. 

Psalmien kirjan heprean kielinen nimi tarkoittaa suomeksi ylistyksen kirjaa. Tuossa kirjassa on ylistyksen ohella myös rukouspyyntöjä ja hätähuutoja mutta ylistys ikään kuin kätkee sisälleen rukouspyynnöt ja hätähuudot.Se edeltää niitä ja on niiden jäljessä, takana.

Hyvin pian hetkirukouksiin liitettiin Uuden ja Vanhan testamentin lauluja. Vesperissä Uuden testamentin laulu on Magnificat eli Marian kiitoslaulu.Me ylistämme ja kiitämme yhdessä Marian kanssa Herran suuruutta.Vesperin rukousjakson lopuksi rukoillaan Isä meidän, Jeesuksen itsensä meille antama rukous ja joka on vesperissä kokoavana rukouksena.

Hetkirukous –nimi juontuu siitä, että niitä on seitsemän: "Seitsemästi päivässä minä sinua ylistän" (Psalmi 119:164).Jo 200-luvulla kirkkoisä Tertullianus rupesi luomaan rukousjärjestyksiä Jeesuksen elämän tapahtumien pohjalta. Itäisen kirkon puolella Basileos Suuri 300-luvulla rupesi tähän työhön ja lännenpuolella Benedictus Nursialainen noin vuonna 540 rakensi nämä sääntökuntansa sääntöihin.

Vesperiä viettäessämme saamme yhtyä jakamattoman kirkon rikkauksiin, ne ovat meidän yhteistä omaisuuttamme. Erään viisaan miehen lause: " Hän, joka ei ymmärrä ylistyksen merkitystä, ei ymmärrä yhtään mitään Raamatusta."  Hetkirukoukset ovat ylistystä. 

Sisar Helvi