Tuomiokirkon syntymäpäivä 17.6. ja keskiaikaviikot 2021

Turun tuomiokirkko täytti 721 vuotta torstaina 17.6.2021. Päivä aloitti samalla myös keskiaikaviikot, joiden aikana on useita tapahtumia. Tälle sivulle päivitetään tietoa tapahtumista ja aikatauluista. Koronarajoitukset voivat muuttaa tapahtumia lyhyelläkin aikataululla, joten tarkastathan tiedot vielä ennen tapahtuman alkua.

Keskiaikaviikot 2021

Keskiaikaviikot alkavat Tuomiokirkon syntymäpäivillä ja jatkuvat Turun linnan turnajaisiin asti (heinäkuun puoliväli).

Keskiaikatapahtuma 1.-4.7.

Viikko juhannuksen jälkeen vietetään taas Keskiajan Turku -tapahtumaa, jossa myös Tuomiokirkkoseurakunta on mukana.

Torstai 1.7.

Turun tuomiokirkossa kuullaan torstaina 1.7.2021 klo 18 Suomen Kirkkomusiikkiliiton nimeämää vuoden 2020 vuoden musiikkiryhmää, Porvoon suomalaisen seurakunnan nuorten kuoroa Sancti Amicia ja Lauluyhtye Fridaa, johtajanaan Minna Wesslund.

Konsertin ohjelma koostuu norjalaisesta, suomalaisesta ja englantilaisesta, pääosin a cappella-musiikista. Yhteistä säveltäjille on se, että useimmat ovat syntyneet 1900-luvulla yhtä, 1500-luvulta peräisin olevaa poikkeusta lukuun ottamatta. Herraa hyvää kiittäkää –virsitoisintokin on vanhempaa perua, mutta sovittajakin on 1900-luvun kasvatteja. Mukana on latinan-, englannin- ja ruotsinkielisiä tekstejä sekä suomenkielistä runoutta, jonka juuret monessakin laulussa juontavat itäiseen osaan Suomea.

Liput 10 €

Perjantai 2.7.

Helenanpolun pyhiinvaelluspäivä klo 12-18 sekä Koroisten ristin kesähartaus ja arkeologialuento klo 18

Helenanpolku kulkee reittiä Turun tuomiokirkko - Pyhän Katariinan kirkko - Koroistenniemi - Maarian kirkko - Turun tuomiokirkko. (n. 8 km) Sen voi kiertää kävellen tai pyörällä. Perjantaina 2.7. vietetään pyhiinvaelluspäivää klo 12-18. Tuolloin voi reittiä vaeltaa omaan tahtiin ja piipahtaa matkan varrella olevissa kirkoissa. Maarian pappilan puutarhassa voi viettää piknikiä ja ostaa kahvia Yhteisvastuukeräyksen hyväksi (omat piknikhuovat mukaan). Klo 18 Koroisten ristillä pidetään perinteinen kesähartaus, jota seuraa arkeologialuento. Luennon "Koroisten uudet tutkimukset" pitää arkeologi Jussi Kinnunen, joka kertoo siitä, mitä Koroisissa on jo tutkittu ja mitä on seuraavaksi tulossa.

Lue lisää Helenanpolun pyhiinvaellusreitistä Citynomadi-palvelussa klikkaamalla tätä linkkiä

Päivän aikana järjestetään myös kolme opastettua pyhiinvaellusta, joihin täytyy ilmoittautua etukäteen. 

Pyhiinvaellus pe 2.7. klo 13: erityisesti nuorille ja opiskelijoille suunnattu pyhiinvaellus, oppaana Pinja Luoma. Ilmoittaudu 2.7. klo 13 lähtevälle pyhiinvaellukselle klikkaamalla tätä linkkiä.
Pyhiinvaellus pe 2.7. klo 14: Pyhiinvaellus perheille ja kaiken ikäisille ihmettelijöille (perheen pienimmät voivat lähteä esimerkiksi pyörällä), ohjaajana Annastiina Papinaho. Ilmoittaudu 2.7. klo 14 lähtevälle pyhiinvaellukselle klikkaamalla tätä linkkiä.
Pyhiinvaellus pe 2.7. klo 15: Helenan ja Pietarin matkassa –pyhiinvaellus tarinoiden ystäville, ohjaajana Larissa Riihihuhta. Tältä pyhiinvaellukselta voi halutessaan jäädä Koroisten kesähartauteen ja arkeologialuentoon klo 18. Ilmoittaudu 2.7. klo 15 lähtevälle pyhiinvaellukselle klikkaamalla tätä linkkiä.

Sunnuntai 4.7.

Sukelluksia Tuomiokirkon aikakausiin klo 14-19. Vartin välein lähtevillä lapsille ja lapsenmielisille suunnatuilla opastuksilla tutustutaan Tuomiokirkon tarinoihin elävöitettyjen tilanteiden kautta. Millaisia ihmisiä kirkossa on aikojen saatossa käynyt? Miten he käyttäytyivät omana aikanaan? Opastuksilla tapaamme mm. Kaarina Maununtyttären, mutta myös muita hahmoja vuosisatojen hämärästä.

Teemoitetut opastukset on suunnattu siis erityisesti lapsille, mutta niistä voivat nauttia kaikki historiasta ja Tuomiokirkosta pitävät ihmiset. Opastukset kestävät n. 20 minuuttia, ja ne alkavat Tuomiokirkon kellon lyödessä vartin välein klo 14-15.30, klo 16-17.30 ja klo 18-19. (Viimeinen opastus alkaa annetulla ajankohdalla, päivän viimeinen on siis klo 19.)

 

Tuomiokirkon syntymäpäivä torstaina 17.6.

Tuomiokirkon syntymäpäiviä vietettiin torstaina 17.6. Nettiohjelma on katsottavissa oheisista linkeistä.

Vuosisataopastuksia

Tuomiokirkon vuosisataopastukset netissä. Tuomiokirkon opas Eeva-Kaisa Ahlamo kertoo tarinoita kirkon vuosisadoista, noin vartin kerrallaan. Valitse suosikkivuosisatasi tai kuuntele ne kaikki!

Tuomiokirkon vuosisadat: 1300-luku

Tuomiokirkon vuosisadat: 1400-luku

Tuomiokirkon vuosisadat: 1500-luku

Tuomiokirkon vuosisadat: 1600-luku

Tuomiokirkon vuosisadat: 1700-luku

Tuomiokirkon vuosisadat: 1800-luku

Tuomiokirkon vuosisadat: 1900-luku

"Pyhä Henrik, paha Lalli ja Suomen synty" - professori Tuomas Heikkilän luento

Kirkkohistorian professori Tuomas Heikkilän luento: "Pyhä Henrik, paha Lalli ja Suomen synty". Tradition mukaan Suomen historia alkoi Köyliönjärven jäällä 20.1.1156, jolloin paikallinen talonpoika surmasi kansallispyhimyksemme Henrikin. Mutta onko mikään tästä totta? Keitä olivat pyhä Henrik ja tarinan mukaan hänet surmannut kansallispahis Lalli? Oliko kumpaakaan olemassa, vai ovatko herrat vain hurskaan mielikuvituksen tuotetta? Kenelle kuuluvat luut, joita säilytetään Turun tuomiokirkossa, Suomen kansallispyhäkössä? 

Professori Tuomas Heikkilän luento Turun tuomiokirkon syntymäpäivillä 17.6.2021 katsottavissa Youtubessa