Seurakuntien toiminta koronavirustilanteen aikana

Koronavirustilanne vaikuttaa suurimpiin sallittuihin henkilömääriin seurakuntayhtymän kirkoissa. Huolehdimme turvaväleistä ja hyvästä hygieniasta, osallistuthan toimintaan vain täysin terveenä. Kasvomaskin käyttöä suositellaan. Työntekijämme ovat tavoitettavissa edelleen myös puhelimitse sekä sähköisten kanavien kautta.

Kirkkojen henkilömääräsuositukset ja jumalanpalvelusten järjestäminen

Kirkot ovat avoinna seurakuntalaisille. Kirkoissa suositeltava henkilömäärä on 50, mutta se voidaan kirkkosalin koon salliessa ylittää, jos turvaetäisyydet pystytään säilyttämään. Seurakuntayhtymä on laatinut seurakuntatiloihin liittyvän ohjeen, josta ilmenevät sallitut henkilömäärät. Ohjeistus on voimassa toistaiseksi.

Varsinais-Suomen alueellinen koronaryhmä on antanut suosituksen (13.10.), jonka mukaan sisätiloissa ei tulisi järjestää yli 20 henkilön suuruisia yksityistilaisuuksia.

Turun ja Kaarinan seurakuntien jumalanpalveluksia toimitetaan kirkoissa sekä paikan päällä että verkon välityksellä. Kirkkotiloihin on hankittu automaatteja käsien desinfiointiin sekä ohjeistuksia turvalliseen toimintaan. Virsikirjat eivät ole käytössä kirkoissa ja kappeleissa. Ehtoollista on mahdollista viettää erillisen hiippakunnan antaman ohjeistuksen mukaisesti. Maskin käyttöä suositellaan.  

Syksyn aikana toteuteta isoja musiikkiteoksia yleisön läsnä ollessa. Seurakuntien musiikkielämässä suositaan digitaalisia ratkaisuja ja ulkotiloissa järjestettäviä tapahtumia.  

Kirkolliset toimitukset

Kirkolliset toimitukset eli kasteet, vihkimiset ja hautaan siunaamiset järjestetään kirkkojen henkilömääräsuosasteitusten sallimissa rajoissa. Toimituksissa suositaan seurakunnan tiloja.

Kotikasteita voi järjestää poikkeustilanteissa. Maskin käyttöä suositellaan vahvasti esimerkiksi kotikasteissa ja muissa sisätiloissa tapahtuvissa kohtaamisissa.  

Toimintaa verkossa ja somessa

Muun muassa jumalanpalveluksiin, hartaushetkiin ja muihin tapahtumiin voi osallistua Virtuaalikirkossa, seurakuntien verkkosivujen tai sosiaalisen median sivujen kautta. Koronavirustilanteen myötä seurakunnat ovat aloittaneet aivan uutta toimintaa verkossa. Lisätietoja saat seurakuntien omilta verkkosivuilta sekä henkilökunnalta puhelimitse ja sähköpostitse. 

Tutustu seurakuntien toimintaan 

Seurakuntien toiminnasta tarkemmat tiedot sekä seurakuntien verkkolähetykset löydät kunkin seurakunnan omalta sivulta.

Henrikinseurakunta

Kaarinan seurakunta

Katariinanseurakunta

Maarian seurakunta

Martinseurakunta

Mikaelinseurakunta

Paattisten seurakunta

Piikkiön seurakunta

Turun tuomiokirkkoseurakunta

Käytössä on toistaiseksi myös papin päivystävä puhelin, jonka puhelinnumero on 040 341 7005 ja johon voi soittaa arkisin klo 1018. Iltaisin (18–24) voi soittaa kirkon palvelevaan puhelimeen, jonka puhelinnumero on 0400 221 180.

Åbo svenska församling 

Yhteinen diakonia ja sielunhoito

Yhteisessä diakonia- ja sielunhoitotyössä ryhmät, leirit, retriitit, suurin osa vapaaehtoistyöstä, vierailut hoivayksiöissä sekä Poiju tauolla kevään osalta koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. 

Yhteinen kasvatus

Seurakuntayhtymän yhteisen kasvatustyön kaikki viikko-, leiri- ja retkitoiminta sekä tapahtumat ovat tauolla toistaiseksi. Toimintaa on siirretty mahdollisuuksien mukaan verkkoon.

 • IItapäivätoiminta jatkuu toistaiseksi
 • TYKS lastenohjaajat jatkavat
 • PikkuHelppi toimii puhelinpalveluna 
 • Katsomuskasvatus toimii puhelinpalveluna
 • Oppilaitostyön toimitukset ja sielunhoitokeskustelut sekä kuolinviestipäivystys jatkavat

Yhteisen kasvatustyön toimisto Eerikinkadulla on kiinni toistaiseksi. Työntekijät tavoittaa puhelimitse ja sähköpostitse.  

Seurakuntayhtymän hallinto, Eerikinkatu 3

Seurakuntien toimitalo (Eerikinkatu 3, Turku) on ilmastointiremontin vuoksi suljettu 12.10.-31.12.2020 lukuun ottamatta 
alueellisen keskusrekisterin, hautatoimiston ja varauspalvelun palveluja, jotka ovat avoinna käyntiasiakkaille ma–pe klo 9–14 osoitteessa Eerikinkatu 3, Turku. Ethän asioi, jos sinulla on flunssan oireita. Tervetuloa!

Muut asiakaspalvelupisteet (vaihde, keskusrekisteri, hautatoimisto, toimitusten varauspalvelu, asuntojen vuokraus, taloustoimisto, hallinto ja kirjaamo) toimivat pääosin etäpalveluina puhelimitse ja verkossa. 

 • Kirjaamo ja hallintopalvelut palvelevat puhelimitse ja sähköpostilla, käyntiasiointi ei toistaiseksi ole mahdollista. Kirjaamo vastaanottaa asiakirjoja ja lomakkeita ensisijaisesti sähköisesti. Kirjepostin voi jättää seurakuntien toimitalon katutasossa sijaitsevaan palvelupisteeseen. Yhteystiedot: turku.kirjaamo@evl.fi, p. 040 341 7002
 • Kiinteistöpalveluiden toimihenkilöt ovat pääsääntöisesti etätöissä. Heidät tavoittaa puhelimitse ja sähköpostitse.
 • Asuntovuokrauksen toimisto on suljettu toistaiseksi. Asuntosihteereihin voi olla yhteydessä sähköpostitse tai puhelimitse, Satu Vuorsalo, satu.vuorsalo@evl.fi, 040 341 7274 tai Kirsti Virta, kirsti.virta@evl.fi, 040 341 7374. 
 • Talous- ja kehittämispalvelut palvelevat toistaiseksi vain puhelimitse tai sähköpostilla.
 • Alueellisen keskusrekisterin palvelupisteessä voi asioida arkisin klo 9–14. Puhelinpalveluaika on mape klo 915 numerossa 040 341 7222 tai turku.keskusrekisteri@evl.fi
 • Varauspalvelussa käyntiasiointi ma-pe klo 914 ja puhelimitse ma–pe klo 9–15 numerossa 040 341 7011.
 • Hautatoimiston palvelupistessä käyntiasiointi ma-pe klo 914 ja puhelimitse ma-pe klo 915, p. 040 341 7253 tai 040 341 7203 tai sähköpostilla tai sähköisellä palvelulomakkeella. 

Lounasravintola Naakka

Lounasravintola Naakka Eerikinkatu 3:ssa on toistaiseksi suljettu.

 

Sivua päivitetty 28.10.2020.