Seurakuntien toiminta koronavirustilanteen aikana

Koronavirustilanne vaikuttaa suurimpiin sallittuihin henkilömääriin seurakuntayhtymän kirkoissa. Huolehdimme turvaväleistä ja hyvästä hygieniasta, osallistuthan toimintaan täysin terveenä. Kasvomaskin käyttöä suositellaan. Työntekijämme ovat tavoitettavissa edelleen myös puhelimitse sekä sähköisten kanavien kautta.

Kirkkojen henkilömääräsuositukset ja jumalanpalvelusten järjestäminen

Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätöksen mukaan sekä sisä- että ulkotilaisuuksien enimmäisosallistujamäärä on kuusi henkeä. Tapahtumissa tulee kiinnittää erityistä huomiota turvaväleihin ja maskien käyttöön. Kokoontumisrajoitukset ovat voimassa 26.4.2021 asti. 

Noudatamme toiminnassamme viranomaisten turvaohjeita ja suosituksia. On todennäköistä, että rajoitukset jatkuvat nykyisen kaltaisina 26.4.2021 jälkeen. 

Jumalanpalvelukset suositellaan järjestettäviksi ilman läsnä olevaa seurakuntaa. Osa kirkoista on kuitenkin edelleen auki yksityistä hiljentymistä sekä keskusteluapua varten. Tarkat aukiolo- ja päivystysajat löytyvät kunkin seurakunnan verkkosivuilta.

Seurakuntalaisille suositellaan maskin käyttöä kaikissa sisätiloissa järjestettävissä tapahtumissa. Seurakuntalaiset vastaavat itse maskin hankinnasta. Kirkkotiloihin on hankittu automaatteja käsien desinfiointiin sekä ohjeistuksia turvalliseen toimintaan.

Kirkolliset toimitukset

Kirkollisissa toimituksissa suurin sallittu osallistujamäärä on Varsinais-Suomessa kuusi henkilöä, määrään eivät sisälly pappi, suntio ja kanttori. Toimituksissa suositaan seurakunnan tiloja. 

 • Jos tila on riittävän väljä, voidaan hautaan siunauksessa ylittää sallittu maksimimäärä, jotta vainajan kaikkein läheisimmät henkilöt pääsevät mukaan. Väkimäärät tulee kuitenkin pyrkiä aina pitämään mahdollisimman pieninä. Siunausperheet käyvät tarkemmat keskustelut osallistujamääristä siunaavan papin kanssa.
 • Kasteet järjestetään seurakuntien tiloissa. Kotikasteita voi järjestää poikkeustilanteissa. 
 • Papit ja kanttorit eivät osallistu kastekahveille tai muistotilaisuuksiin.
 • Maskin käyttöä suositellaan vahvasti kaikissa sisätiloissa tapahtuvissa kohtaamisissa.  
 • Myös hautausmaalla on tärkeää suojata itseään ja lähimmäisiä turvaväleillä ja maskeilla.

Diakonia ja keskusteluapu

Tarvitsetko diakonian apua? Seurakuntien diakoniatyöntekijöiden ja pappien kanssa voi keskustella luottamuksellisesti. Esimerkiksi Tuomiokirkossa on tarjolla sielunhoidollista keskustelua sekä perheneuvontaa joka kuukauden 10. päivä. Lue lisää verkkosivuilta. 

​​​​​​Kirkon valtakunnallinen Palveleva puhelin on avoinna päivittäin kello 18–24 numerossa 040 022 1180. Lue lisää Kirkon keskusteluavun tukipalveluista

Yhteisessä diakonia- ja sielunhoitotyössä ryhmät, leirit, retriitit, suurin osa vapaaehtoistyöstä, vierailut hoivayksiöissä sekä Poijussa ovat tauolla koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. 

Seurakuntien ruoka-apu jatkuu normaalisti. Lue lisää verkkosivuilta

Yhteinen kasvatus

Seurakuntayhtymän yhteisen kasvatustyön toiminnassa on muutoksia koronavirustilanteen vuoksi. Varhaiskasvatuksen palveluiden ajankohtaiset muutokset löytyvät osoitteesta www.kirkonrotta.fi

Yhteisen kasvatustyön toimisto Eerikinkadulla on remontin vuoksi suljettu käyntipalvelun osalta toistaiseksi, mutta työntekijät tavoittaa puhelimitse ja sähköpostitse.

Muu toiminta ja tapahtumat

Seurakuntien kokoava toiminta, kuorot ja aikuisten pienryhmätoiminta on keskeyteytty 26.4.2021 asti.

 • Seurakuntien musiikkielämässä suositaan digitaalisia ratkaisuja ja ulkotiloissa järjestettäviä tapahtumia. 
 • Kaikki kirkoissa tapahtuvat konsertit ja muut tapahtumat, myös ulkopuolisten järjestäjien, on peruttu 26.4.2021 asti.

Toimintaa verkossa ja somessa

Muun muassa jumalanpalveluksiin, hartaushetkiin ja muihin tapahtumiin voi osallistua Virtuaalikirkossa, seurakuntien verkkosivujen tai sosiaalisen median sivujen kautta. Koronavirustilanteen myötä seurakunnat ovat aloittaneet aivan uutta toimintaa verkossa. Lisätietoja saat seurakuntien omilta verkkosivuilta sekä henkilökunnalta puhelimitse ja sähköpostitse. 

Tutustu seurakuntien toimintaan 

Seurakuntien toiminnasta tarkemmat tiedot sekä seurakuntien verkkolähetykset löydät kunkin seurakunnan omalta sivulta. Tapahtumatietojen muutokset ovat mahdollisia, ja ajantasaisimmat tiedot päivitetään verkkosivuille mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Henrikinseurakunta

Kaarinan seurakunta

Katariinanseurakunta

Maarian seurakunta

Martinseurakunta

Mikaelinseurakunta

Paattisten seurakunta

Piikkiön seurakunta

Turun tuomiokirkkoseurakunta

Åbo svenska församling 

Seurakuntayhtymän hallinto, Eerikinkatu 3

Seurakuntien toimitalo (Eerikinkatu 3, Turku) on ilmastointiremontin vuoksi toistaiseksi suljettu.

Alueellisen keskusrekisterin ja hautatoimiston palvelupiste samassa osoitteessa kuitenkin palvelee arkisin klo 9.00-14.00. 

Myös muut asiakaspalvelupisteet (asuntojen vuokraus, taloustoimisto, hallinto ja kirjaamo) toimivat pääosin etäpalveluina puhelimitse ja verkossa. 

 • Asuntovuokrauksen toimisto on suljettu toistaiseksi. Asuntosihteereihin voi olla yhteydessä sähköpostitse tai puhelimitse, Satu Vuorsalo, satu.vuorsalo@evl.fi, 040 341 7274 tai Kirsti Virta, kirsti.virta@evl.fi, 040 341 7374. Lue lisää asuntojen vuokrauksesta.
 • Talous- ja kehittämispalvelut palvelevat toistaiseksi vain puhelimitse tai sähköpostilla.
 • Kirjaamo ja hallintopalvelut palvelevat puhelimitse ja sähköpostilla, käyntiasiointi ei toistaiseksi ole mahdollista. Kirjaamo vastaanottaa asiakirjoja ja lomakkeita ensisijaisesti sähköisesti. Kirjepostin voi jättää seurakuntien toimitalon katutasossa sijaitsevaan palvelupisteeseen klo 9-14. tai Eerikinkatu 3 postiluukkuun. (lukittu postin säiliö) Yhteystiedot: turku.kirjaamo@evl.fi, p. 040 341 7202
 • Kiinteistöpalveluiden toimihenkilöt ovat pääsääntöisesti etätöissä. Heidät tavoittaa puhelimitse ja sähköpostitse.

Lounasravintola Naakka

Lounasravintola Naakka Eerikinkatu 3:ssa on toistaiseksi suljettu.

 

Sivua päivitetty 22.3.2021