Seurakunnat Turun Kirjamessuilla

pe 30.9. klo 10.00 – su 2.10. klo 17.00
Turun tuomiokirkon tornin risti ja ruskan värittämiä puunoksia sen edessä.

Turun messukeskus

Turun Kirjamessuilla pääsee tutustumaan myös seurakuntien toimintaan sekä seuraamaan kirkon järjestämää ohjelmaa! Tervetuloa!

Lue Kirjamessuista yleisesti ja lipuista www.kirjamessut.fi

Ohjelmaa Kirjamessulavoilla

Rauhan laulujen konsertti ”Imagine all the peolpe” koululaisille

Pe 30.9. klo 14.30–15, Auditorio.
Rauhan ja toivon lauluja nuorten esittämänä. Runotekstejä mukana.
Puolalanmäen lukion kuoro Chorus Iucundus sekä Puolalan yläkoulun kuoro Canticum.

Vahvista ääni toisen maailman

La 1.10. klo 13.30–14, Auditorio.
Arkkipiispa Tapio Luoma keskustelee kouluttajapsykoterapeutti Maaret Kallion kanssa toivosta ja jaksamisesta kriisien keskellä. Kukaan ei voi välttyä uutisilta ympäristön tilasta, pandemiasta tai sodista. Niiden keskellä elämme myös oman elämämme iloja ja kriisejä. Mistä löytyy toivo, kun helppoja ratkaisuja ei ole? Miten voimme tukea omaa ja lähimmäistemme jaksamista kriisien keskellä?

Matkakuvia elämän polun varrelta

La 1.10. klo 14.45–15.20, Jukola, 2. krs.
Artisti Mikko Kuustonen, piispa Mari Leppänen, haastattelijana tietokirjailija Kaisa Kariranta. Etsimisestä ja löytämisestä, suunnasta ja määränpäästä. Jukola.

Toivon ja rauhan seurat

Su 2.10. klo 11–11.50, seminaaritila 3.
Emer. arkkipiispa Kari Mäkinen, kirjailija Sirpa Kähkönen, pastori Niilo Rantala, muusikko Jaakko Löytty ja sanoittaja Kaija Pispa. Isäntinä toimitusjohtaja Jukka Hautala ja emer. ohjelmapäällikkö Kari J. Kettula.

Tien kulkijat – pyhiinvaeltajan kertomuksia

Su 2.10. klo 14.35–15.10, Kuisti-lava.
Kirjailija Annina Holmberg, kirjailija Johannes Lahtela, arkeologi Ilari Aalto ja pyhiinvaelluskeskuksen projektipäällikkö Annastiina Papinaho. Haastattelijana Kaisa Kariranta. Mikä tekee vaeltamisesta pyhää? Millaisiin paikkoihin voi pyhiinvaeltaa? Millainen kokemus pyhiinvaellus on? Pyhiinvaellus kiinnostaa yhä useampaa. Keskustelussa pohditaan pyhiinvaelluksen historiaa, merkityksiä ja kokemuksia vaeltajalle. Keskustelun taustalla keväällä ilmestyneet kaksi pyhiinvaelluskirjaa: Annina Holmbergin ja Johannes Lahtelan Pää pilvissä, kiviä kengissä – Pyhiinvaelluksia saunoista luostareihin (Otava) sekä Ilari Aallon, Annastiina Papinahon, Larissa Riihihuhdan ja Usva Torkin Valo askeleillani – Pyhiinvaelluksella Suomessa (Kirjapaja).

Lavaohjelman tuottaa arkkihiippakunnan messutyöryhmä.

 

Seurakuntien ja Pyhiinvaellus Suomen messuosastot

Turun ja Kaarinan seurakuntien osastolla (60) ja Pyhiinvaellus Suomen osastolla (61b) B-hallissa pääsee tutustumaan mm. seurakuntavaaleihin ja pyhiinvaelluksiin sekä tapaamaan kirkon työntekijöitä.

Voit myös jättää meille ajatuksesi Turun Tuomiokirkon tulevaan remonttiin liittyen.

Seurakuntayhtymän osastolla myynnissä kristillistä kirjallisuutta Aurinko Kustannukselta ja Pipliaseuralta. Tervetuloa moikkaamaan ja tutustumaan!

Tässä olen -miniretriitit

Miniretriitit seurakuntayhtymän osastolla la 1.10. klo 11, 14 ja 15 sekä Pyhiinvaellus Suomen osastolla su 2.10. klo 10, 12, 13 ja 14. Pekka Y. Hiltusen ja Kalevi Virtasen Tässä olen -teoksen (Kirjapaja) mukaisia pieniä meditaatioretriittejä keskellä messuja. Tässä olen -teos on säännölliseen rukousharjoitukseen ja meditaatioon kutsuva opas.

Muistiinpuut -runoteoksen runoja

Pyhiinvaellus Suomen osastolla la 1.10. klo 12, 12.30 ja 13 runoilija, pappi Tiina Hallikaisen lausuu Muistiinpuut -runoteoksensa runoja. Vuonna 2021 ilmestyneessä Muistiinpuut-runokokoelmassa (Basam Books) eletään tulevaisuudessa, jossa puita ei enää ole, valaat ovat loppuneet ja kastamisen rituaali on kielletty veden vähyyden vuoksi. Teos on syntynyt henkilökohtaisesta ja yhteisöllisestä surusta, jonka ilmastonmuutos ja luonnon moninaisuuden katoaminen aiheuttavat.

Hyvän olon avainsanat - messujen pieni pyhiinvaellus 

Pieni pyhiinvaellus pyhiinvaelluksen avainsanojen johdattamana. Mistä hiljaisuus löytyy, mihin kiireettömyys on piiloutunut? Mistä vapaus rakentuu? Hiljaisuus, yksinkertaisuus ja huolettomuus ovat pyhiinvaelluksen avainsanoja. Yhteensä avainsanoja on seitsemän. Loput neljä ovat vapaus, kiireettömyys, hengellisyys / henkisyys ja jakaminen. Nämä avainsanat kertovat siitä, mistä pyhiinvaelluksessa on kyse. Messujen pienellä vaelluksella etsitään eri avainsanoja ja muodostetaan vihjeiden pohjalta oma sana. Lähde mukaan löytöretkelle. Sopii kaikille alakoululaisista ylöspäin. Tehtävissä koko messujen ajan. Aloitus ja päätös Pyhiinvaellus Suomen osastolla.

Ohjelmaa Turun Tuomiokirkossa

Viitasen Piian konsertti

Tuomiokirkossa pe 30.9. klo 19. Liput 10 €, kirjamessulipulla ilmaiseksi. Liput tuntia ennen kirkosta.
Paikkoja on rajoitetusti, joten erityisesti Kirjamessulipuilla paikalle tulevia pyydetään olemaan ajoissa paikalla. Varadu esittämään messulippusi sisään tullessa.

Tummanpuhuvan indie-folkin lähettiläs Viitasen Piia on yksi Suomen eturivin lauluntekijöistä ja tarinankertojista. Tuomiokirkossa Viitanen konsertoi soolona ilman bändiä. Viitasen Piian omintakeinen ja rikas musiikillinen maailma sisältää elementtejä akustisesta folkista, americanasta ja elektronisesta musiikista. Musiikin ytimessä soivat Viitasen vahvat sävellykset ja sanoitukset, jotka porautuvat syvälle ihmisenä olemisen ytimeen.

  • Aikuisille Aikuisille

Linkki avautuu uudessa välilehdessä


Järjestäjä

Kaikki seurakunnat

Ota yhteyttä

viestinnän suunnittelija
Viestintäpalvelut

Vastaan Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän työyhteisöviestinnästä. Lisäksi mm. koostan Lilja-lehden Menot-liitteen ilmoitukset seurakunnilta tulleiden tietojen perusteella, suunnittelen ja teen monenlaisten projektien viestintää sekä koostan luottamushenkilöiden uutiskirjeen.