Eurooppa-konsertti

pe 28.8. kello 18.00
Euroopan Unionin sininen lippu keltaisilla tähdillä, etualalla tekstitiedot konsertista
Turun tuomiokirkko

Eurooppa-teemainen konsertti. Urut: Arttu Selonen

Eurooppa-konsertti tulee taas! Perjantaina 28. elokuuta Turun tuomiokirkossa soivat eurooppalaiset sävelet, kun nuori urkuri Arttu Selonen soittaa Louis Viernen ensimmäisen sinfonian. Konsertin aluksi kuullaan Euroopan kansallishymni, eli Beethovenin "Oodi ilolle".

Konsertti kestää n. 40 minuuttia ja siihen on vapaa pääsy.

Tässä vielä esiintyjän luonnehdintaa Viernestä:
Louis Vierne (1870-1937) on yksi maailman merkittävimmistä urkusäveltäjistä. Vaikeuksistaan huolimatta hän teki mittavan uran säveltäjänä ja oli konserttiurkurina viemässä eurooppalaista taidemusiikkia maailmalle. Vierne vei ranskalaisromanttisen urkusinfoniaperinteen huippuunsa ja hänen sävelkielensä kehittyi uran aikana kohti impressionismia. Ei liene liioittelua kutsua Vierneä urkujen Debussyksi.

Yksi eurooppalaisen taidemusiikin tärkeimmistä teosmuodoista on sinfonia. Useimmille klassisesta musiikista tulevat ensimmäisinä mieleen suuret sinfonikot kuten Beethoven, Brahms, Bruckner, Mahler ja Suomessa tietysti Sibelius. Ranskassa 1800-luvulla urkujen kehitys vei kohti orkestraalisuutta, minkä vuoksi luonnollisesti myös urkumusiikki muuttui muistuttamaan orkesterimusiikkia aina teosmuotoja myöten ja syntyi urkusinfonia.

Konsertissa kuullaan Viernen 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ensimmäinen hänen kuudesta urkusinfoniastaan. Ensimmäinen urkusinfonia vuodelta 1898 edustaa vielä täysromantiikan ihanteita ja esikuvien César Franckin ja Charles-Marie Widorin vaikutus kuuluu musiikissa selvästi.

---
Arttu Selonen, MuK, opiskelee urkujensoittoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa opettajanaan Turun tuomiokirkon urkuri Markku Hietaharju. Vuosina 2015-2019 hän opiskeli kirkkomusiikkia Sibelius-Akatemian Kuopion yksikössä, jolloin hänen urkujensoiton opettajinaan olivat Jaana Ikonen ja Anu Pulkkinen. Selonen on tehnyt urkujensoiton tasosuoritus B:n vuonna 2018.

Osana opintojaan hän on osallistunut mm. Jean-Baptiste Monnot’n, Louis Robilliardin, Jean Guilloun, Matthias Havingan ja Daniel Zaretskyn mestarikursseille Suomessa, Ranskassa, Italiassa ja Venäjällä. Selonen on aloittanut urkujensoiton Turun Puolalanmäen musiikkilukiossa vuonna 2013 Anu Åbergin johdolla. Vuodesta 2018 lähtien hän on toiminut Turun tuomiokirkon kesäkanttorina.


Järjestäjä

Tuomiokirkkoseurakunta