Kuorokonsertti: Britten: Rejoice in the Lamb

la 16.11. kello 15.00 - kello 16.00

Kuorokonsertti: Britten: Rejoice in the Lamb Turun tuomiokirkko

Konsertti käsittää englantilaisten kuoromusiikkia, jota katsellaan englantilaisesta näkökulmasta. BBC:n Promis-konsertista tuttu Jerusalem kenties kirsikkana kakussa.

Benjamin Brittenin kantaatti Rejoice in the Lamb (op. 30) perustuu 1700-luvulla eläneen Christopher Smartin tekstiin. Smartin mieli oli järkkynyt ja aikalaisten hoitomenetelmät olivat varsin kovaotteisia. Smart loi hoitolaitoksessa suurta kristillistä mystiikkaa ja liki hulluutta lähestyvän runon, jonka Benjamin Britten sittemmin sävelsi vuonna 1943. Teos ensiesitettiin Northamptonissa kirkon juhlallisuuksissa.

Venäläinen säveltäjä Dmitri Shostakovits ja englantilainen Britten olivat ystävystyneet musiikin myötä, ja vaikka he eivät jakaneet yhteistä sanallista kieltä, he jakoivat musiikin myötä suuren ja lämpimän yhteisymmärryksen taiteilijoina. Britten on piilottanut teokseensa ehkäpä viestin Shostakovitsille, sillä teoksesta löytyy Shostakovitsin paljon käyttämä monogrammi (sävelet D - Es- C- H eli Dmitri Shostakovitsh) juuri siinä kohdassa, missä tekstiyhteys on "vartija lyö minua pampullaan, silly fellow". On ajateltu, että Britten ottaa näin kantaa Shostakovitsin tukalaan poliittiseen tilanteeseen, neuvostosäveltäjä kun ei aina totellut sen aikaisia yhteiskunnallisia säädöksiä ja ohjeita.

Teos on mielenkiintoinen sekoitus neroutta, mielipuolisuutta, suurta lahjakkuutta, suuren mystisen ylistystä; teoksessa esiintyy myös suuri määrä eläinten nimiä, ja teeosta voidaan kuvailla eräänlaisena kristillisenä, mystisenä faabelina.

Brittenin solisteina toimivat turkulaiset kanttorit, altto Elina Kerokoski, tenori Markku Lautjärvi ja baritoni Mikko Laiho, sopraanosolistina on Johanna Koiranen.

Mendelssohnin iki-ihana ja aina rakastettu "Hear my prayer" (Hör mein Bitten) on korvalle sulaa lepoa ja harmonioiden kauneutta sekä soljuvuutta. Johanna Koiranen tulkitsee sopraanon roolin.

Konsertissa kuullaan myös BBC:n Proms-konsertista tuttu Hubert Parryn Jerusalem.

 

Konsertin urkuosioista vastaa tuomiokirkon urkuri Markku Hietaharju.

Musikinjohto Anu Åberg

Liput 10€ kirkosta, kuorolaisilta ja tuntia ennen konserttia kirkon ovelta

 

 

 

https://www.facebook.com/events/537101827069496/


Katso myös

ti 19.11. klo 18.00

Turun tuomiokirkko

Suomen kanttorikuoron konsertti

Suomen kanttorikuoro esiintyy kansallispyhäkössä
su 8.12. klo 15.00

Turun tuomiokirkko

G.A. Homilius: Jouluoratorio

Homiliuksen Jouluoratorion Suomen ensiesitys CCI-poikakuoron, NOVAn ja Oratorio-orkesterin voimin