2022 rippikoulun etätehtävät/ korvaavat tehtävät

Tälle sivulle on koottu rippikoulun korvaavia tehtäviä. Käythän tehtävät läpi ryhmäsi vetäjien sopimalla aikataululla.

Diakonia: Diakoniasafari

Diakonian korvaavat rippikoulutehtävät 2022

Kysymyksiä diakoniasta

Käytä apuna hakukoneita – ja etsi erilaisia vastauksia, vastaa kokonaisin lausein seuraaviin kysymyksiin:

1. Millaisissa tilanteissa olevia ihmisiä diakoniatyö auttaa?

2. Kenelle diakonian toteuttaminen kuuluu?

3. Miten sinä voit itse toteuttaa diakoniaa?

4. Pohdi diakonian arvopohjaa – mihin diakonia perustuu?

Katso lisäksi video “Diakoniatyö lähtee ihmisten tasavertaisesta kohtaamisesta”, jossa Saara Huhanantti kertoo diakoniatyöstä.

Pohdi ja kirjoita jatkaen lausetta... “Diakoniatyö on mielestäni __________________________________________, (millaista tai mitä) koska

________________________________________________________________” (miksi – kerro ja perustele)

 

Diakoniatyö lähtee ihmisten tasavertaisesta kohtaamisesta - YouTube

 

Yhteisvastuukeräys Selvitä Yhteisvastuukeräyksen sivuilta www.yhteisvastuu.fi

5. Mihin Yhteisvastuukeräys tänä vuonna 2022 kerää varoja?

6. Kuinka monta prosenttia keräyksen tuotoista menee apuun ulkomaille?

7. Etsi yhteisvastuun sivuilta yksi esimerkki ulkomaille viedystä avusta. Kerro mikä maa on kyseessä ja millaista apua on tarjottu.

8. Millaisia ehdotuksia Sinulla olisi vuoden 2022 keräyksen varojen käyttöön omassa elämänpiirissäsi huomioiden keräyksen kohde kotimaassa?

 

Yhteisvastuukeräys on aina ajankohtaiseen avustamiseen liittyvä keräys, aiempina vuosina keräyksen kohteena on ollut esim. saattohoitotyö ja arvokas kuolema sekä köyhyyden ja vanhusten yksinäisyyden helpottaminen.

 

Helvi, 100 - Kun jäljellä on vain aikaa - YouTube

 

Mieti hetki yksinäisyyttä ja sen ilmentymiä. Kenen tai keiden yksinäisyyttä sinulla on mahdollisuus lievittää? Onko yksinäisyys vain vanhuksien ongelma – miten eri ikäisten yksinäisyys näkyy? Miten siihen voisi tarttua ja tilannetta auttaa? Kirjoita ajatuksiasi yksinäisyydestä - ainakin 3-5 asiaa tai ajatusta.

Isovanhemman/ muun sukulaisen puhelinhaastattelu rippikoulusta

Soita puhelimella tai muita etäyhteyksiä käyttäen isovanhemmallesi tai muulle vanhemmalle henkilölle. Kyseessä tulisi olla rippikoulun käynyt henkilö, koska haastattelu koskee rippikoulun muistelua.

Apukysymyksinä voit käyttää esimerkiksi näitä:

· Missä ja milloin hän kävi rippikoulun

· Mitkä ovat hänen mukavimmat muistonsa rippikoulusta

· Missä kirkossa hänet konfirmoitiin

· Mikä merkitys rippikoululla on ollut hänelle

On myös suositeltavaa rippikoulusta puhumisen lisäksi vaihtaa ihan tavalliset kuulumiset. Kirjoita teksti siitä, ketä haastattelit (nimeä ei tarvitse kertoa) ja mitä tietoja häneltä sait.

 

Tehtävät palautetaan oman rippikouluohjaajan ohjeen mukaan.

 

 

Kirkkomusiikki: Musiikkisafari

Musiikkisafarissa on kolme osaa: messumusiikki, virret sekä urut. Vastaathan kaikkiin kysymyksiin ja lähetät vastauksesi sovitun aikataulun mukaan.

Messu

Messussa on paljon musiikkia, mutta myös paljon muuta. Klikkaa tästä linkistä itsesi messua ja messumusiikkia käsittelevään etätehtävään.

 

Virret

Virsiä on laulettu kirkoissamme jo vuodesta 1583, jolloin ensimmäinen suomalainen virsikirja on painettu. Virsi syntyi uskonpuhdistuksen eli reformaation seurauksena. Uskonpuhdistaja, saksalainen Martin Luther halusi, että kaikki ihmiset voivat osallistua yhteiseen lauluun.

Nykyinen virsikirjamme on järjestyksessä kuudes virsikirja. Se julkaistiin vuonna 1986. Se on laaja kokoelma erilaisiin tilanteisiin sopivia virsiä, jotka ovat syntyneet eri vuosisadoilla ja eri puolilla maailmaa.

Pääset nyt tutustumaan erilaisiin virsiin, joita virsikirjassamme on. Lue tehtävän palauttamisen ohjeet tarkasti. Tästä linkistä pääset virsimatkalle maailman ympäri. 

 

Urut

Tässä tulee oppituntisi uruista. Tekstin ja kuunneltavien linkkien jälkeen tulevat kysymykset, joihin voit vastata vastaamalla tähän sähköpostilla. Jos mahdollista, kuuntele linkit kuulokkeilla, koska urkujen ääni kuulostaa silloin luonnollisemmalta ja matalatkin äänet tulevat paremmin esille.

I Tietoa uruista

Urut ovat varmaan tuttu soitin sinulle kirkkokäynneltäsi. Useimmissa kirkoissa ainakin  Euroopassa on urut, mutta niitä on myös esimerkiksi konserttisaleissa, Helsingin musiikkitaloonkin on rakenteilla isot urut. Amerikassa urkuja soitetaan myös esimerkiksi jääkiekko-otteluissa. 

Urut on kosketinsoitin, kuten piano. Uruissa on kuitenkin usein useampi  koskettimisto, joista yhtä soitetaan jalolla. Sitä sanotaan jalkioksi. Urut on myös puhallinsoitin, koska sen ääni syntyy pilleissä, jotka soivat kun ilma pääsee virtaamaan niihin monimutkaisen koneiston avulla. Ilmanpaine, jota urut tarvitsee, tuotetaan nykyisin sähkömoottorin avulla, mutta ennen urkujenpolkijan piti olla polkemassa palkeita, jotta saatiin ilmanpainetta urkujen sisälle. 

Urut on vanha soitin, se on keksitty jo antiikin aikana yli 2000 vuotta sitten. Urkuja käytettiin sittemmin Rooman valtakunnassa esimerkiksi sirkuksessa gladiaattoritaisteluissa. Kirkoissa urut yleistyivät 1000-luvun jälkeen ja urut oli jonkin aikaa ainut kirkoissa sallittu soitin. 

Urut on tavallaan kuin orkesteri tai synterisaattori, koska uruista saa äänikertoja valitsemalla musiikkiin monenlaisia sointivärejä. Uruilla voi soittaa ihan hiljaa ja herkästi mutta myös vahvasti, dramaattisesti ja juhlavasti. Urkuja on monenkokoisia, on pieniä siirrettäviä urkupositiiveja (Maarian kirkossakin on sellainen) ja myös todella isoja jättiurkuja, joissa voi olla monta koskettimistoa, sormiota päällekkäin.  Maarian kirkon urut ovat keskikokoiset. 

Tärkeitä urkusäveltäjiä ovat esimerkiksi J.S.Bach, Dietrich Buxtehude, Cesar Franck ja Olivier Messiaen.  

Kysymykset:

A) Kuinka vanha soitin urut on?

B) Missä urkujen ääni syntyy?

C) Mitä tarkoittaa urkujenpolkija?

D) Onko urkujen ääni hiljainen vai voimakas vai kenties molempia?
​​​​​​

II Kuunneltavat näytteet

Vastaa jokaisen kappaleen kohdalla erikseen  kysymyksiin:

A) Mihin tilanteeseen tämä musiikki sopisi? Esimerkkeinä jumalanpalveluksen loppusoitto, vihkiminen (häät), konsertti, siunaustilaisuus (hautajaiset), ehtoollisen aikana soitettu musiikki, joku muu..?

B) Millaisia tunteita tai ajatuksia musiikki herätti sinussa?

 

1) Felix Mendelssohn: Häämarssi

2) Olivier Messiaen: Le Banquet Celeste (Taivaalliset pidot), voit kelata välillä, mutta voi olla kokemus kuunnella kokonaan ja keskittyä...

3) Johann Pachelbel: Kaanon

4) Tomaso Albinoni: Adagio 

5) J.S. Bach: Ich ruf zu Dir, urkukoraali (suom. Mä huudan, Kristus, Sinua)

6) Eugene Gigout: Toccata. Tämä video on taltioitu joltain kurssilta Pariisista, jossa opiskelija soittaa kappaletta, opettaja on vieressä.

7) J.S. Bach: Toccata ja fuuga d-molli

Jos sinulla on jotakin kysyttävää uruista tai urkumusiikista, voi myös kysyä.

Tässä oli vain muutamia näytteitä. Uruille on sävelletty valtavasti musiikkia ja uruille voi myös sovittaa monenlaista musiikkia.  Jos haluat kuunnnella lisää, niin netistä löytyy...

Terveisin Ulla-kanttori