Hyppää sisältöön

Tule mukaan!

Hei sinä myötätuntoinen ja vastuullinen ihminen, joka olet kiinnostunut tukemaan toisten mielen hyvinvointia! Oletko harkinnut vapaaehtoiseksi ryhtymistä, mutta kokenut pitkäaikaisen sitoutumisen toimintaan aikataulujesi kannalta haasteelliseksi?

Suunta-hankkeen vapaaehtoisena sitoudut vain 3–6 tapaamiskertaan keskusteluparisi kanssa. Tapaamisten ajankohdat sovit itse parisi kanssa. Ne voivat siis sijoittua joustavasti esim. kerran viikossa tai kahdessa, tai epäsäännöllisesti muutama nyt ja muutama ensi kuussa tai vaikka kaikki samalle viikolle ajoittuen.

Kriteerinä on, että olet täysi-ikäinen, asut Turun tai Kaarinan alueella, etkä ole itse juuri nyt valtavan elämän kriisin keskellä.

Vapaaehtoisen polku

Haastattelut: Seurakunnan työntekijä kartoittaa kanssasi mitä toivot Suunta-hankkeeseen osallistumiselta, onko se sopiva vapaaehtoistyön muoto juuri sinulle, mikä on oma elämäntilanteesi ja haluatko mahdollisesti hyödyntää jotakin aikaisempaa osaamistasi toimiessasi vapaaehtoisena. 

Koulutus: Pääset osallistumaan koulutukseen, jonka tarkoituksena ei ole pelkästään valmentaa sinua vapaaehtoistyön tekemiseen mielen hyvinvoinnin parissa, vaan myös pohtia samalla omaa hyvinvointiasi. Koulutuksessa käydään läpi mm. ratkaisukeskeisyyden perusteita ja keskustelukumppanin kohtaamisen, sekä voimaannuttavan keskustelun ohjaamisen käytäntöä. Koulutukset sijoittuvat pääosin arki-iltoihin ja kouluttamassa ovat vaihtelevasti eri alojen ammattilaiset. 

Yhdistäminen: Seurakunnantyöntekijä yhdistää sinut alkukartoitusten perusteella yli 60-vuotiaseen keskustelukumppaniisi. Jos yhteistyö ei tunnu keskustelukumppanisi kanssa luontevalta on paria aina mahdollista vaihtaa. Sinun on myös mahdollista saada useampi keskustelukumppani, joista jokaista tapaat erikseen

Kohtaamiset ja toiminnanohjaus: Kohtaat keskusteluparisi 3-6 kertaa, 1-2h tunnin ajan, 1-3kk aikana, riippuen siitä miten saatte aikataulunne sopimaan yhteen. Jokaisella kohtaamisella käsittelette ennalta sovittua teemaa ja teette valittuja ratkaisukeskeisiä tehtäviä. Ensimmäisellä kerralla tutustutte ja sovitte yhdessä tapaamistenne tavoitteen. Seuraavat tapaamiset voivat käsitellä esimerkiksi keskustelukumppanisi menneisyyttä, jotakin tiettyä mieltä askarruttavaa tapahtumaa, haastetta tai unelmaa hänen elämässään. Tehtävät voivat liittyä mm. tunteiden lukutaitoon, omien arvojen sanoittamiseen, voimavarojen tunnistamiseen ja unelmien kartoittamiseen. Kohtaamisten välissä on mahdollista osallistua myös 1-3 kertaa ryhmämuotoiseen toiminnanohjaukseen, jossa pääset reflektoimaan miltä keskustelujen ohjaaminen on tuntunut ja miten itse voit. 

Loppukartoitus: Tapaat vielä lopuksi seurakunnantyöntekijän, jolle saat kertoa miltä toimintaan osallistuminen on tuntunut, mitä olet itse saanut siitä irti, miten voit ja mitä mahdollisia uusia ideoita ja palautetta sinulla on hankkeeseen liittyen.

Vapaaehtoisen tukihenkilö

Sinulle nimetään oma tukihenkilö, joka on seurakunnantyöntekijä ja johon voit olla yhteydessä, milloin vain tarvitset apua, neuvoa tai tukea kohdatessasi haasteita tai mieltä askarruttavia tilanteita toimiessasi vapaaehtoisena.

Seurakunta vapaaehtoistyön ympäristönä

Suunta-hankkeeseen toivotaan mukaan mahdollisimman laajasti erilaisia ja omanlaisiaan ihmisiä ja ajattelutapoja! Seurakunta tarjoaa hyväksyvän ja avoimen ympäristön oman olemassaolon ja hyvinvoinnin pohtimiseen.

Seurakunnan järjestämään hankkeeseen osallistuminen ei liity siihen, että sinun tulisi nyt tai tulevaisuudessa kuulua kirkkoon. Sinun elämänfilosofiasi, uskosi ja näkökulmiasi ovat sinun henkilökohtainen asiasi, jota sinun ei tarvitse jakaa kenellekään.

// ]]>