Hyppää sisältöön

Talents osa 3: Käden taidot 

 
Vinkkeinä:
  • Kaksi tavallista kättä
  • Seurakuntien kokkausvinkit
  • Katuliitutaidetta
  • Origamitaittelut
  • Kuularataformulat
  • Stidimäkkäri
Kaksi tavallista kättä  
  • Jokainen piirtää paperille kätensä ääriviivat, niin että sormet erottuvat. Kukin kirjoittaa kuhunkin sormeen yhden asian, mitä osaa käsillä tehdä eli yhteensä kymmenen asiaa. Jos on vaikea yksin keksiä, toiset voivat auttaa.
  • Lauletaan tai kuunnellaan Pekka Simojoen laulu Kaksi tavallista kättäLinkki avautuu uudessa välilehdessä  
Seurakuntien kokkausvinkit 
Seurakuntien kanavilta löytyy monia vinkkejä koululaisten leivontaan ja kokkaukseen. Tässä muutama poiminta: 
Katuliitutaidetta pihalle
Origamitaittelut  
Helppo yhteinen askartelu, joka voidaan toteuttaa etänä tai yhdessä, ovat origamit.  Origami tarkoittaa japanilaista paperintaittelua ja sen tuloksena syntynyttä paperiesinettä. 
Taitteluun voi ottaa mukaan myös raamattuopetuksen taittelemalla esimerkiksi johonkin Raamatunkohtaan liittyviä origameja. Taittelun jälkeen origameista voi yhdessä rakentaa kyseisen Raamatun kohdan yhdessä. Origami ohjeita löytyy esim. http://origamit.com/Linkki avautuu uudessa välilehdessä Myös YouTube on pullollaan erilaisia ohjevideoita. 
Kuularataformulat 
Valmiina – Paikoillanne – Hep! 
Vauhdin hurmaa ja tiukkoja ohitustilanteita on tarjolla, kun lähdetään tekemään omaa kuulaformula-rataa. Jokaisen tehtävänä on suunnitella oma formularata, rakentaa se, esitellä ”kilpa-autot” ja kuvata oma kisansa muille. 
Kilpailua varten tarvitaan ensiksi ”kilpa-autot” eli tässä tapauksessa erilaisia kuulia. Kannattaa valita kuulat, jotka on helppo erottaa toisistaan. Mikäli kotoa ei löydy kuulia, voi käyttää myös pieniä palloja, kuten pingis- tai tennispalloja. Tällöin pitää tehdä vain isokokoisempi rata, jossa ”kilpa-autot” mahtuvat liikkumaan.  
Jokainen formularata on oikeassa elämässäkin erilainen, joten nyt mielikuvitus liikkeelle. Radan voi rakentaa niin sisätiloihin kuin myös ulos. Rakentamisessa voit hyödyntää mitä vain, leluja, muropaketteja, vessapaperirullia tai A4-paperiarkkeja. Tarvitset myös teippiä ja sakset. 
Ideoita voit poimia esimerkiksi: 
https://fi.pinterest.com/mindyahrens/marble-run-ideas/ 
 
Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Muista, että rata tulee rakentaa loivaksi, että ”kilpa-autot” pysyvät liikkeessä. Kisa on mahdollista myös rakentaa jopa seinään. Katos esimerkki seinäradastaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Yllättävät esineet, kuten viivoitin ja pyykkipojat toimivat myös hyvin yhtenä rataosiona halutessasi. Kirjoja ja muita esineitä voi hyödyntää myös rajaamaan rataa tai toimimaan alustalla.  
 
Mietityttääkö löytyykö kotoa askartelumateriaaleja? Ei hätää, kisan voi helposti tehdä esimerkiksi hiekkamäkeen, johon voit lisäillä kiviä ja oksia esteiksi halutessasi. Katso 
esimerkkejäLinkki avautuu uudessa välilehdessä erilaisista radoista ja esimerkkiLinkki avautuu uudessa välilehdessä kisasta, jossa näkee miten yksinkertainen ulkorata voikaan olla. 
Kun olet saanut ratasi valmiiksi niin lopuksi jännittävin osuus, kuvaa ja selosta oma formulakisasi. Kaverit voivat valita ennen kisaa omat suosikkinsa, jota kannustavat ja sitten kisa voi alkaa!  
Stidimäkkäri 
Voit myös askarrella oman autosi. Stidimäkkäri on tulitikkuaskista tehty pienoismäkiauto, jolla voidaan kilpailla samoin periaattein kuin isollakin mäkiautolla. Kilpailussa voitta se auto, joka laskee mäkeä pisimmälle. 
Käsin tehtyjä pienoismalliautoja
Tarvikkeet: rakennussarjankaavat (liite)Linkki avautuu uudessa välilehdessä, tulitikkulaatikko, 2 tikkukaramellin tikkua (tai Coctkailtikkuja), teippiä, maalarinteippiä tai eristysnauhaa leveys 1,5 cm), liimaa, hiekkapaperia, sakset. 
Piirrä kaava tukevalle kartongille (es. muropakkaus). Leikkaa kaikki osat irti pahvista. Liimaa pyörät pareittain vastakkain. Näin saat neljä tukevaa pyörää. Laita pyörät puristukseen esim. kahden kirjan väliin. Hio pyörien reunat hiekkapaperilla. Liimaa runkokappaleet suorilta sivuiltaan kiinni tulitikkulaatikon raapaisupintoihin niin että laatikko tulee pituussuunnassa rungon keskelle ja rungon sivut laatikon alareunan tasalle. 
Tee autoosi vaadittavat reiät joko nahan rei’ityskoneella tai naulaa käyttäen. Runkoon tulevien akselien reikiin tulee olla niin isoja, että tikkukaramellintikku pyörii niissä vaivatta. Pyörissä olevien reikien on taas oltava pieniä, että tikku juuri ja juuri menee niistä läpi. 
Kiinnitä pyörät akseliin ja akseli runkoon: Leikkaa teipistä tai eristysnauhasta kaksi noin 10 cm:n pituista palaa ja halkaise ne kahtia. Näin saat neljä noin 7 cm:n levyistä suikaletta. Kierrä yksi suikale tikkukaramellintikun ympärille puolen sentin päähän sen toisesta päästä. Näin saat akselin päähän niskan, jota vasten saat tukevasti liimattua pyörän. Liimaa pyörä kastamalla tikun pää, tee toiseen päähän samanlainen niska ja laita toinenkin pyörä paikoilleen. Toinen akselisto laitetaan samalla tavalla. Kuivunutta  
 
autoa voin värittää ja tuunata, joskus autosi voi osallistua vaikka kaunein auto kilpasarjaan. 
Laita painoja tulitikkuaskin laatikkoon (esimerkiksi kiven, nauloja tms.). Näin autosi kulkee paremmin. Anna auton kuivua (mieluiten yön yli). Tee mäki pahvista ja kokeile ja parantele autoasi kilpailuja varten. Vinkkinä paino kannattaa kiinnittää teipillä, jotta se pysyy paikallaan. 
Katso myös lasten kokemuksiaLinkki avautuu uudessa välilehdessä stidimäkkäristä Aarre-leiriltä.
// ]]>