Hyppää sisältöön

Kummi

 
 
Vinkkeinä
 • Jakke Jääkarhun kummipuhe Ttilassa
 • Kummipäivä-unelmia
 • Muista kummia kirjeellä, kortilla tai videolla! 
 • Kummin kaa –ottelu etänä 
 • Naurutalo. Peilin edessä harjoitellaan hassuja ilmeitä, joilla saa muut nauramaan. Voi ottaa ajan ja käydä kisaa. 
 • Tarinankertoja Kiisi Isotalon tarinat
---------------------------------------------
Jakke jääkarhun kummipuhe 
Katso, mitä kummiLinkki avautuu uudessa välilehdessä sanoisi Jakke Jääkarhulle, jos on harjoitukset mennyt ihan pieleen. Missä tilanteissa sinun kannattaa puhua itsellesi “kummipuhtetta”? 

 
Kummipäivä-unelmia 
Kummipäivää vietetään 31.5.2020. Katso mitä tubettaja Arttu Lindemanin videoltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä, mitä hän tekisi kummina ja mitä Arttu ajattelee kummiudesta.

 
 • Millaisia muistoja sinulla on omasta kummistasi?
 • Kummiksi voi päästä kastettu ja konfimoitu nuori tai aikuinen, joka on Suomenev.lut. Kirkon jäsen. Montako vuotta sinulla on vielä rippikoulun käymiseen?
 • Millainen sinä haluaisit olla, jos pääsisit kummiksi?
 • Mikä olisi unelmiesi tapa viettää kummipäivää?
Katso myös kumminkaa.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä-vinkit kummipäivän viettoon. 
Muista kummia kirjeellä, kortilla tai videolla 
Usein postilaatikosta ei löydy kuin laskuja ja mainoksia. Yllätä kummi kirjoittamalla ja lähettämällä hänelle kirje tai kortti. Kirjeessä voit kertoa miten päivät ovat sujuneet kotona ja etäkoulussa. Mukavaa on myös kysellä kummin kuulumisia. Kirjoittamisen jälkeen vain kirje tai kortti kirjekuoreen, kummin nimi ja osoite päälle, postimerkki ja kuori postilaatikkoon. Sitten vain odottelemaan kummin vastausta, jotta pääset taas kirjoittamaan kuulumisiasi. 
Kummia voi ilostuttaa myös kuvaamalla videon omasta päivästäsi ja lähettämällä sen esim. Whatsappilla tai sähköpostitse hänelle. Voit videolla myös pyytää kummia tekemään samanlaisen videon sinua varten. 
Kummin kaa -ottelu etänä 
Pelailuun löytyy nykyään vaikka mitä pelejä ja palveluita, joissa voi verkon välityksellä pelata muiden kanssa. Lapset ja nuoret saattavatkin olla ”ammattilaisia” erilaisissa peleissä ja liikkua eri palveluissa kuin kala vedessä. Pelimaailma on myös kohtaamispaikka ja tämän takia onkin hyvä pelata oman kummilapsen kanssa Kummin kanssa -ottelu etänä. Välttämättä omaa kummilasta ei pääse nyt näkemään, mutta onneksi tähän löytyy muutamia hyviä ohjelmia ja sivuja.  
 
Tässä muutamia vinkkejä Kummin kanssa -otteluun

 
1. Muista vuorovaikutus – pelaa kummilapsen kanssa siten, että olette joko videoyhteydessä tai vähintään puheyhteydessä. Tähän voi esimerkiksi käyttää Zoomia, Teamsia, Discordia, Whatsapp-videopuhelua tai FaceTimea. Pelailuun tulee ihan oma lisä, kun voi rupatella kuulumisia ja kannustaa toista 

2. Peli-ideoita:
 • Pictionary / kuva-arvoituksia - Zoomissa on mahdollista esimerkiksi Whiteboardia hyväksi käyttäen jakaa valkoinen näyttö, johon toinen voi piirtää. Aiheeksi voi ottaa esimerkiksi: Mitä löytyy luonnosta? Lasten ohjelmat? Kotieläimiä? tai Kotona löytyviä? Voi sopia esimerkiksi, että piirrätte vuoron perään tai toinen piirtää ensin vaikkapa 3 arvoitusta ja toinen arvaa, jonka jälkeen vaihdatte.
 • Lautapelit netissä – yksi alusta, jota voi käyttää yhteisessä pelailussa on http://fi.battleship-game.orgLinkki avautuu uudessa välilehdessä, jossa voi helposti pelata laivan upotusta kaksin. Peli aloitetaan jakamalla toiselle linkki kyseiseen peliin. Sivusto on täysin suomenkielinen ja yksinkertainen käyttää. Toinen sivusto, jota voi hyödyntää on  https://fi.boardgamearena.comLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Sivustolta löytyy iso määrä pelejä ja on ilmainen käyttää, mutta soveltuu selkeästi ehkä paremmin vanhemmilla lapsille. Sivusto vaatii kirjautumisen ja kaveri pyynnön lähettämisen toiselle, johon lapsi varmasti voi tarvita apua. Sivulta löytyy, muutamia yksinkertaisempia pelejä, joita on mahdollista pelata kummilapsen kanssa, mutta on pääasiassa
 • Pantomiimi ­ - Pelaajien tulee valita alla olevasta kuvasta vuoron perään yksi eläin, joka heidän tulee esittää eivätkä he saa kertoa sitä toiselle. Toisen tehtävänä on arvata oikea eläin. Pelissä valitaan 10 eläintä yhteensä ja suoritukset/esitykset kellotetaan.
Pisteytys: 
Alle 30s – 3pts 
30s-1min – 2pts 
1min -> - 1pts 
Ei keksitty oikeaa eläintä – 0pts 
Lopuksi katsotaan, kuinka monta pistettä on saatu yhdessä kerättyä.
Viidakon eläimiä piirrettyinä kuvina

Naurutalo  
Naurutalon idea on ottaa videoyhteys toiseen ja katsoa kumpi saa toisen ensin nauramaan hassuilla ja oudoilla ilmeillä. Peilin edessä voi harjoitella hölmöimmät ilmeet, ennen kuin aloittaa kilpailun. Kukin pelaaja saa pisteen joka kerta, kun toinen nauraa, hörähtää, kikattaa tai kikattaa. Ennen peliä voitte sopia sopivan ajan ja vuorot. Peli etenee niin, että toisella on esimerkiksi 1min aikaa saada toinen nauramaan ja sen jälkeen vaihdetaan vuoroja.  
Pitikö pokka? Vaaditaanko kovia otteita? Jos näyttää siltä, että kummallakin kestää pokka eikä nauru tule niin voitte ottaa peliin mukaan lisää haastetta. HUOM. sopii tosipelaajille ja vitsiniekoille, mutta ei tosikoille. Tästä linkistäLinkki avautuu uudessa välilehdessä löytyy 99 erilaista pieru- ja paukkuääntä. Ideana on ilmeillä, kuin itse olisit tuo hajuherne.
 
Esimerkiksi Zoomia käyttäessä tietokoneella on mahdollista jakaa kuvaa niin, että vastaanottajat kuulevat tietokoneella tapahtuvat äänet klikkaamalla ruksin:” Jaa tietokoneen äänet”, jotta molemmat kuulevat ne. Voitte myös käyttää ulkoista kaiutinta, josta äänet kuuluvat. 
Tarinankertoja Kiisi Isotalon tarinat 
Tarinankertoja Kiisi Isotalo lukee kerhonohjaajan käsikirjaan 2019-2020:n kirjoittamiaan tarinoita.  Iltatarinana kummi –teemaan sopii vaikka Suojassa –tarinaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Kuuntele myös Kiisin muut tarinatLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

 
// ]]>