Hyppää sisältöön

Eläinkamut

 
Viikon vinkkeinä:
  • Runoile Jakke jääkarhun kanssa 
  • Kuuntele kertomus hyvästä paimenesta  
  • Eläinvisa tai Hyvä paimen -tehtävät rastiratana 
  • Eläinjooga  
  • Tee jälkiretki eläinmaailmaan 
  • Askartele ötökkähotelli
  • Leivo eläinpullia
 

Runoile Jakke Jääkarhun kanssa 

Kuuntele Jakke jääkarhun runoLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Tee oma runo lemmikkieläimestäsi tai suosikki asioistasi luonnosta. Katso myös TtilanLinkki avautuu uudessa välilehdessä teemaan liittyvä livelähetys ti klo 16. 

Kuuntele Kertomus Hyvästä paimenesta  

Eläinvisa tai Hyvä paimen -tehtävät rastiratana 

Valmistele tunnettuun paikkaan rastirata, jonka jokainen voi kertaa itsekseen ja omalla ajalla. Mallina Teija Haakanan tekemä eläinvisa <liite 1> tai Hyvä paimen -rastit <liite 2>. 
Eläinjooga
Olet saattanut huomata, että erilaiset eläimet liikkuvat kukin omalla tavallaan. Eläintenkin pitää välillä venytellä, jotta ne jaksavat taas juoksennella ja lennellä luonnossa. Lähde mukaan liikkumaan Eläinjoogaan ja harjoittele eri eläinten liikkeitä. 
Kun olet kokeillut näiden eläinten liikkeitä, voit lopuksi miettiä esimerkiksi, miten juuri sinun lempieläimesi venyttelisivätkään ja suunnitella niille omia joogaliikkeitäsi. 
Miten paljon pomppiva pupu tai juuri talviunilta herännyt karhu joogaisi? Keksitkö pitkäkaulaiselle kirahville joogaliikkeen, jotta se jaksaa kurottautua syömään lehtiä korkealta puusta? Miten puusta toiseen liikkuvat apinat venyttelisivätkään?  
Tee jälkiretki eläinmaailmassa 
Lähde retkelle ja tarkkaile maassa olevia käpyjä, jätöksiä sekä sulkia. Voit kerätä lintujen sulkia ja pyrkiä selvittämään mille linnulle löytämäsi sulka kuuluu. Netistä löydät paljon kuvia lintujen sulista esim. haulla ”tunnista linnun sulka”. Retkellä saatat nähdä myös monenlaisia eläinten jättämiä jätöksiä. Voit halutessasi kuvata jätöksen ja pyrkiä tunnistamaan jätöksen jättäjän. Jätöstenkin kuvia löytyy helposti esim. haulla ”eläinten jätökset”. Myös kävyistä voi päätellä mikä eläin on syönyt käpyä. Mukavaa eläinretkeä! 
Eläinten syömiä käpyjä
Tee ötökkähotelli 
 
Pihalle ripustetuissa ötökkähotelleissa ötököiden on helppo yöpyä, lisääntyä ja talvehtia. 
Voi helposti rakentaa hotellin maitotölkin puolikkaasta tai säilykepurkkiin, jonka sisälle laitetaan tiiviisti onttoja kasvien varsia. Hotelli voi olla myös pelkkä puupölli, johon on porattu 4- 10 mm. reikiä. Jos sinulta löytyy kotoa vanha rikkinäinen kynttilälyhty, voi ötökkähotellin rakennella myös sinne. Vain mielikuvitus on rajana.  
Valmiin ötökkähotellin voi ripustaa talon tai varaston seinään, pensasaitaan tukiseipääseen tai vaikka kerrostalon parvekkeelle. Sen pitäisi olla n. 1-2 m korkeudella kasvillisuudesta, tuulelta ja sateelta suojassa. 
Ohjeita ötökkähotellin rakentamiseen löytyy esim. näiltä sivuilta:
 
Leivo eläinpullia 
Pulla on ikuinen klassikkoherkku, joka maistuu perheen pienimmille kuin myös vanhemmillekin herkkusuille. 
 
Nyt, kun kotona tulee vietettyä erityisesti aikaa, on leipominen hauska askare tehtäväksi koko perheen kera. Näin keväällä luonto on myös heräilemässä eloon ja eläimet alkavat pikkuhiljaa tulla esiin koloistaan.  Kevään kunniaksi voisimme tuoda muutamia näitä eläimiä ihan kotikeittiöönkin asti, pullan muodossa! 
Alla esimerkki resepti Eläinpulliin: 
Taikina: 
200 g voita 
5 dl täysmaitoa 
50 g hiivaa 
2 dl sokeria *) 
(1 rkl vaniljasokeria) 
2 rkl kardemummaa 
1 ½ tl suolaa 
1 muna 
n. 15 dl vehnäjauhoja 
Voiteluun: 
1 muna 
Koristeluun pinnalle: 
raesokeria 
rusinoita nappisilmiksi 
Valmistusohje: 
Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita maitoon sokerit, kardemumma, suola ja muna. Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Jatka jauhojen lisäämistä kädellä vaivaten. Sekoita joukkoon voisula, kun olet käyttänyt noin 2/3 jauhoista. Säästä vähintään yksi desilitra jauhoista, voit lisätä sen tarvittaessa alustamisen aikana. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä. Lopullinen jauhojen määrä riippuu niin vaivaamisesta kuin jauholaadusta. 
Peitä taikinakulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Mikroaaltouuni on hyvä ja vedoton kohotuspaikka.  
Jaa taikina kahteen osaan. Käsittele yksi puolikas kerrallaan. Leivo taikinasta pitkä tanko ja leikkaa yhtä suuriin paloihin.  
 
Lintupulla 
Sympaattinen lintupulla on helppo valinta jopa aloittelijalle. Pyörittele pullataikinasta noin 15 senttisiä tankoja, jotka ovat noin kahden sentin paksuisia. Kieräytä pullatanko solmuun. Nypistä lintupullan toiseen päähän nokka. Paina kaksi rusinaa linnun silmiksi. Leikkaa saksilla solmun toinen pää pyrstöksi. Anna kohota liinan alla noin 15 minuuttia. Parantele tarvittaessa nokan muotoja ja paina silmiä paikoilleen ja voitele pullat sitten kananmunalla. 


Paista pullat 225-asteisessa uunissa kypsiksi. 

 
Linnun muotoisia pullia


Kissapulla 
Pyöreistä tai hieman soikioksi muotoilluista pikkupullista tulee söpöjä kissoja leikkaamalla saksilla pullien pintaan viillot juuri ennen paistamista. Rusinasilmät antavat pullaotukselle sympaattisen katseen ja Totoro-henkisen ulkonäön. 


 
Kissan muotoinen pulla
Kissan muotoisia pullia


Pupupulla 
Pyöritä taikinapalasta sormenpaksuinen tanko. Taita tanko keskeltä ja pyöritä taitepäästä kierteille. Jätä tangon päät auki pupun korviksi ja viimeistele häntätupsu pienellä taikinapallolla. 
Pupun muotoisia pullia
Anna pullien kohota liinalla peitettynä vähintään 20 minuuttia. Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200 asteessa pullien koosta riippuen 8-15 minuuttia. 
 
// ]]>