Hyppää sisältöön

Riitoja, painia ja ylistystä

 

Pääsiäispolku kouluikäisille ja heidän perheilleen


Ohjaajalle tai aikuiselle

Hiljaisen viikon Raamatun kertomuksissa mennään tunteiden vuoristorataa. Kokemukset vaihtuvat Palmusunnuntain hurraa -huudoista (hoosianna) riitoja täynnä oleviin kohtaamisiin Jerusalemissa. Kiirastorstain yhteistä ateriaa varjostaa epäily siitä, että joku pettää koko porukan. Pelko, petetyksi tuleminen ja yksin jäämisen kipeät kokemukset tuntuvat niin Getsemanen puutarhan tapahtumissa kuin Pietarin kieltäessä Jeesuksen ylipapin pihalla ja vielä syvemmin Golgatalla ristiinnaulitsemisessa. Pääsiäisaamu tuo kuitenkin toivon. Hauta on tyhjä ja ylösnoussut Jeesus ilmestyy oppilailleen. Toivo kasvaa vähitellen riemuksi ylösnousemuksesta.

Poikkeusaikana eristäytyneissä kodeissa koetaan myös monenlaisia tunteita. Pääsiäisviikon kertomusten kokemusmaailmasta voi löytää turvallisen peilin myös kouluikäisten omiin kokemuksiin. Mihin kokemuksiin ja tunteisiin tänään samaistun? Pääsenkö palmusunnuntain kulkueen iloon vai tuntuvatko jatkuvasti pintaan nousevat riidat ja epäilyt nyt tutummilta? Pelkäänkö tulevaa kuin Pietari? Koenko olevani yksin kuin Jeesus rukoillessaan Getsemanessa? Näenkö kaiken keskellä orastavan toivon? Voisinko sittenkin uskoa, että Jumalan avulla kaikki muuttuu vielä hyväksi, jopa paremmaksi jälleen?

Toteutustavat

Pääsiäispolun voi joko
 
  • laittaa QR -kooditettuna rastiratana jonnekin monille tuttuun paikkaan esim. kirkon ympäristöön. Rastirata kierretään älypuhelimen kanssa.
  • tehdä Esimerkiksi Seppo.io tai ActionBound -sovelluksen avulla älypuhelimen kanssa kierrettäväksi ohjatuksi reitiksi vaikka lähialueen luontopolulle
  • toteuttaa etsimällä geokätkön kirkon ympäristöstä älypuhelimen kanssa. Lista saatavilla olevista geokätköistä löytyy www.geocaching.comLinkki avautuu uudessa välilehdessä 
  • jakaa kerholaisille virtuaalisena pakettina linkkeineen 
  • tai katsoa yhteisessä etäkokoontumisessa jakso kerrallaan

Yhteisessä etäkokoontumisessa voi yhdessä keskustella katsotusta ja kuullusta.

Vaihtoehtoiset sisällöt pääsiäispolkuun

I Lastenkirkon Lego-pääsiäistarina (Liitteestä löydät muokattavat diat ja valmiit QR-koodit tarinoihin)Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Kuuntele tarinat ja katso legoista tehdyt asetelmat. Millaisia tunteita esiintyi missäkin kertomuksessa? Mikä kertomus kosketti sinua eniten? Tee kotona kertomuksesta oma lego-asetelmasi tai kuvaa valitsemasi kertomus piirtäen tai muovaten.
 
II Pääsiäiskertomukset Taika-Petterin ja Jakke jääkarhun kanssa:
   

Puuha: Harjoittele riemutanssi


Ylösnousemus tuo elämäämme lopulta ilon ja riemun. Jokainen yhdessä otettu askel ja riemun osoitus tuo eläväksi pääsiäisen käänteen. Anna ilon näkyä ja heittäydy harjoittelemaan riemutanssi. Voit kuvata sen tai osan siitä halutessasi esimerkiksi TikTok:iin. Iloitse siis ja anna musiikin viedä.

Vaihtoehtoja riemutanssiin: vaihtoehto 1Linkki avautuu uudessa välilehdessä tai vaihtoehto 2Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Voit halutessasi myös kehittää oman tanssin valitsemaasi musiikkiin.


Puuha: Pääsiäisolympialaiset


Getsemanen miekkataistelu

Kumpikin pelaaja valmistaa ensin omat hienot miekkansa pääsiäisvitsoista koristelemalla ne haluamallaan tavalla. Höyhenet ovat varsin tehokkaita tässä lajissa.

Pelaajat sen jälkeen asettuvat vastakkain ja "taistelevat" vuoron perään.

Taistelu tapahtuu siten, että toinen pelaajista kääntyy selin vastustajaan nähden, alkaa seisomaan yhdellä jalalla ja vastustajan tarkoituksena on miekalla (pääisäisvitsalla) kutittamalla saada vastustaja horjahtamaan kahdelle jalalle. Miekalla ei saa lyödä, vaan ideana on kutituksen avulla saada vastustaja päihitettyä. Voitte valita sopivan ajan yhdelle ottelulle esim. 30s. Vuoro vaihtuu suorituksen jälkeen ja onnistunut osapuoli saa pisteen.

Kuninkuusravit

Kumpikin pelaaja valmistaa omat keppiaasinsa. Mikäli taloudesta löytyy keppihevoset voi niitä myös hyödyntää.

Sen jälkeen kilparata merkitään lehdillä ja oksilla. Kisa tapahtuu yhteislähtönä ja tuomari käynnistää kilpailun huutamalla: "Hoosianna".

Pääsiäismunacurling

Kilpailu valmisteluina keitetään kisaajille ensiksi kananmunat. Kananmunat toimivat curling kivien sijaisina. Voitte sopia haluamanne kananmunien määrän, mutta vähintään 2kpl per kilpailija.

Keitettyään munat kilpailijat merkkaavat/värittävät omat kananmunansa esimerkiksi erivärisillä tusseilla. Kisaa varten on hyvä olla mukana myös mittanauha, mutta suoritukset voi myös arvioida silmämääräisesti.

Sen jälkeen kilpa-alustaksi valitaan jokin tasainen alusta. Joko nurmikko, lattia tai matto. Huokoinen alusta toimii paremmin. A4:sta leikataan pyöreä ympyrä, johon merkataan keskipiste.

Etäisyydeksi kannattaa n. 1,5m tai kaksi aikuisen askelta. Matkan ei tarvitse olla pitkä, sillä haaste syntyykin siitä, että kananmunat ovat soikioita eivätkä pyöri suoraan välttämättä. Kisailijat vierittävät (huom. eivät heitä) kananmunia vuoron perään. Kun kaikki kananmunat ovat vieritetty pisteytetään ottelu sen mukaan, kuka on saanut lähimmäksi keskipistettä kananmunat. Pisteet annetaan sen mukaan, kuinka monta lähintä kananmunaa pelaaja on onnistunut saamaan. Esimerkiksi mikäli pelaaja on saanut yhden kananmunan lähimmäksi ja toisiksi lähin kananmuna on vastustajan, saa lähimmäksi saanut pelaaja 1pisteen. Mikäli lähimmäksi saanut on onnistunut saamaan esimerkiksi kolme kananmunaansa lähimmäksi keskipistettä ja vastustajan lähin kananmuna on vasta neljänneksi lähin. Saa lähimmäksi saanut pelaaja 3pistettä. Eli aina niin monta pistettä kuin lähimmäksi keskipistettä saanut pelaaja on saanut lähimmäksi kananmuniaan.

Pääsiäismunacurlingia pelataan kaksi erää, eniten pisteitä saanut voittaa lajin.

Ristin tie / Pitkäperjantain estejuoksu

Kilpailu toteutetaan "Lattia on laavaa" -ajatuksella eli maahan ei saa koskea. Kilpailijoiden tavoitteena on kuljettaa "ristinsä" (jokin esine, joka yhdessä valitaan ja symboloi ristiä kilpailussa, esimerkiksi pääsiäisvitsa, Raamattu tai pehmolelu) maaliin niin, että he tai ”risti” eivät saa koskea maahan. Maahan kosketuksesta voidaan sopia tulevan joko aikasakko tai kilpailija joutuu palaamaan alustalle, jossa hän oli viimeksi.

Kilpailu voidaan toteuttaa joko ulkosalla tai sisätiloissa. Rata on hyvä suunnitella yhdessä aikuisen kanssa, jotta se ei ole liian vaikea tai vaarallinen. Ulkosalla hyvinä alustoina voi käyttää esimerkiksi maahan asetettuja sanomalehtiä, puita tai kiviä, jos luonto niitä tarjoaa. Sisällä esimerkiksi matot, tyynyt tai lehdet ovat myös hyviä alustoja.

Nopein tai vähiten kosketuksia maahan saanut kilpailija on voittaja.

Virpomaoksan lennätys

Kilpailijat valmistelevat ennen kisaa omat ”keihäänsä” virpomaoksista, halutessaan voi käyttää myös Getsemanen miekkataistelussa käyttämää virpomisoksaa.

Kilpailu kannattaa suorittaa pihalla, jotta mikään ei rikkoudu ja voidaan heittää turvallisesti.

Kilpailijoiden tavoitteena on heittää oksansa mahdollisimman pitkälle ja kuka on saanut pisimmälle voittaa kilpailun.

Johanneksen viesti 

Tässä lajissa on tavoitteena löytää piilotettu aarre suunnistuksen tavoin. Kilpailu valmisteluihin kuuluu, että aikuinen käy piilottamassa aarteen tai aarteet jollekin sovitulle alueelle.

Tämän jälkeen hän piirtää joko A4:lle yksinkertaisen kartan alueesta, esimerkiksi asunnon pohjapiirroksen tai pihan siten, että merkkaa sinne tunnistettavia kohteita, kuten television, sohvan, hiekkalaatikon tai puun. Aarre merkitään X:llä. Tämän jälkeen kilpailijat lähtevät suunnistamaan piirretyn kartan kanssa aarretta. Aikuinen voi auttaa esimerkiksi antamalla vihjeitä tai käyttämällä: "kuumenee – kylmenee".

Kun kaikki aarteet tai aarre on löydetty, laji päättyy ja kaikilla on varmasti hyvä mieli.
 

Puuha: Pääsiäismunien maalaaminen

Voit maalata joko keitettyjä tai tyhjäksi puhallettuja munia

Kananmunien puhallus ja narun kiinnitys
 
  • Kananmunat säilyvät paremmin, kun ne on puhallettu tyhjäksi
  • Tarvitset parsinneulan ja tyhjän mukin, johon puhallat munan sisällön sekä lankaa ripustamiseen
  • Tee kananmunan toiseen päähän pieni reikä 
  • Tee myös toiseen päähän hieman isompi reikä
  • Puhalla pienestä reiästä voimakkaasti niin, että munan täytteet valuvat ulos.
  • Tee lankaan kunnon solmu. 
  • Pujota parsinneulan avulla lanka läpi pienestä reijästä niin, että solmu jää munan sisäpuolelle. 
  • Solmi lankaan kiinnitystä varten lenkki.

Kananmunien koristelu
 
  • Koristele munat maalaamalla esim. vesiväreillä tai tusseilla.
  • Vaihtoehtoisesti voit leikata kauniita kuvia esim. lautasliinoista. 
  • Liimaa kuva kiinni munankuoreen.
  • Ohenna erikeeperiä tai muuta kirkkaaksi kuivuvaa liimaa hieman vedellä ja liimaa uusi kerros kuvan päälle. Vaikka liima näyttää ensin valkoiselta, muuttuu se kuivuessaan kirkkaaksi. Askarteluliikkeet myyvät myös kuvien kiinnittämiseen tarkoitettua Decoupage-lakkaa.
  • Netistä löytyy runsaasti kuvia ja erilaisia vaihtoehtoisia tapoja munien koristeluun.
 

Kokkaus


Pääsiäismunien askartelun jälkeen ei puhaltaen tyhjennettyjä munia kannata heittää biojätteeseen vaan tehdä lounaaksi herkullinen munakas.

Pääsiäisenä suklaamunien herkuttelun lisäksi voi kokeilla herkullisia sitruunaisia pääsiäismuffinsseja.

MUNAKAS

Tarvitset:
 
  • 4 munaa
  • 4 rkl vettä tai maitoa
  • 1/2 tl suolaa
  • valkopippuria
  • (paprikajauhetta)

Paistamiseen: 1 rkl rasvaa

Ohje:
 
  1. Riko munat kulhoon ja sekoita haarukalla niiden raken­ne rikki.
  2. Lisää neste ja mausteet.
  3. Ruskista rasva paistinpannulla ja kaada munakasseos sii­hen.
  4. Liikuttele hyytyvää munakasmassaa lastalla pannun reunoilta kohti keskustaa rauhallisin vedoin. Pannua voi myös hiukan heilutella, ettei munakas juutu pannuun kiinni. Muutamassa hetkessä munakas alkaa hyytyä.
  5. Munakkaan ei ole tarkoitus ruskistua, vaan hyytyä juuri ja juuri kiinteäksi ja kasassa pysyväksi. Kun munakas on valmis, kallista pannua ja valuta mu­nak­kaan toinen puoli tarjoiluvadille ja kumoa toinen puoli päälle niin, että kaunis ruskistunut pinta jää näkyviin.

Tarjoa munakas heti.

Vinkki! Valitse täytteeksi jotakin näistä:
 
  • 1–2 dl suikaloitua kinkkua
  • purkki valutettua tonnikalaa
  • 1–2 dl kuutioitua, paahdettua makkaraa
  • 2 dl paloiteltuja, kuullotettuja kasviksia
  • 1–2 dl paistettua peruna-sipulisekoitusta 

(lähteet:martat.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä & hk.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä)


SITRUUNAISET PÄÄSIÄISMUFFINSSIT

Taikina:
 
  • 100 g  sulatettua voita tai margariinia
  • 2 1/2 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl maitoa
  • 5 dl jauhoja
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 dl sitruunatahnaa (lemon curd)

Lisäksi:
 
  • 0,5 dl sitruunatahnaa

Kuorrute:
 
  • 130 g valkosuklaata
  • 200 g tuorejuustoa
  • vihreää elintarvikeväriä

Koristeluun:
 
  • pieniä suklaamunia

Ohje:
 
  1. Sekoita sulatettu rasva, sokeri, sitruunatahna, munat ja maito keskenään. 
  2. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa
  3. Lisää kuivat aineet rasvaseoksen joukkoon rauhallisesti sekoittaen. 
  4. Jaa taikina muffinssivuokiin. 
  5. Pursota 0,5 dl sitruunatahnaa muffinssien sisälle. 
  6. Paista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes muffinssit ovat kullan keltaisia
  7. Valmista muffinssien paistuessa kuorrute. 
  8. Sulata suklaa kääreen ohjeen mukaan ja sekoita se tuorejuuston joukkoon. Sekoittaminen on hieman raskasta, joten voit pyytää vanhemmalta apua 
  9. Värjää kuorrute sopivan sävyiseksi. Lisää elintarvikeväriä muutama tippa kerrallaan, jolloin kuorrutteesta ei tule vahingossa mielestäsi liian tummaa.
  10. Laita kuorrute kertakäyttöiseen pursotinpussiin tai muovipussiin ja leikkaa kulmaan pieni reikä
  11. Pursota kuorrute jäähtyneiden muffinssien päälle keot kuorrutteesta ja koristele suklaamunilla.

Vinkki pursotukseen:

Jos haluat pursotuksesta eri näköistä ja sinulla ei ole erilaisia tyllia, voit pistellä coctailtikulla pussiin reikiä, jolloin kuorrute pursuaa pussista monesta pienestä reiästä.

(Lähde: jiipeenetti.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä)
 
pääsiäismuffinsseja, joihin pursotin pursottaa kermavaahtoa päälle
 

Poimintoja muista pääsiäisviikon materiaaleista

   

Lauluvinkit

 
// ]]>