Maarian kirkko

Maunu Tavastin katu 2, 20380 Turku
040 341 7140 vahtimestari
040 341 7233 varaukset, muut kuin vihkimiset ja kasteet
450
Aukioloajat ja tilavaraukset
Maarian kirkko on avoinna tapahtumien yhteydessä ja sopimuksen mukaan.
Maarian kirkkoon ei oteta 1.4.2024 alkaen uusia varauksia kirkollisiin toimituksiin ennen vuonna 2025 tehtäviä korjauksia.
Maarian kirkko juhlatilana
Maarian kirkkoon mahtuu 450 henkilöä. Perhejuhlia, hautajaisia tai kokouksia varten voi varata juhlatiloja kirkon vieressä sijaitsevasta Maarian pappilasta, pappilan tallista tai leivintuvasta.
Kastejuhlaa varten seurakunnan jäsenet saavat seurakuntatilan käyttöön ilmaiseksi kolmen tunnin ajaksi. Poikkeuksen tekee Maarian pappilan suosittu juhlahuoneisto, jonka käytöstä peritään myös kastejuhlassa korvaus.
Maarian kirkossa on urkujen lisäksi piano kirkon etuosassa. Kirkosta löytyy myös äänentoistolaitteet (puhemikrofoni ja kaiuttimet).
Historia
Maarian kirkko, joka nykytutkimuksen valossa valmistui 1440-luvulla, on yksi Suomen vanhimmista keskiaikaisista kivikirkoista. Se kuuluu Vähäjoen ja Aurajoen alajuoksun alueen keskiaikaisten kivikirkkojen keskittymään.
Rakennustyöt alkoivat kivisestä sakaristosta, joka liittyi todennäköisesti varhaisempaan puukirkkoon. Pian tämän jälkeen valmistui kolmilaivainen, ristiholvattu runkohuone. Keskiajalla kirkkoa täydennettiin läpikuljettavalla asehuoneella, ja länsipäätyyn rakennettiin epäsymmetrisesti sijoitettu kellotorni, jonka rakentaminen saatettiin aloittaa jo keskiajalla.
Kirkkotilassa säilyi aina 1800-luvulle saakka useita keskiaikaisia elementtejä, kuten alttari, kuoriaita ja -lehteri sekä holvien ja seinien kalkkimaalaukset. Uskonpuhdistuksen myötä kirkkosaliin lisättiin penkit, saarnatuoli ja alttarilaite tauluineen.
Lue lisää arkkitehtitoimisto Freese & Schulmanin laatimasta Maarian kirkon rakennushistoriaselvityksestä (2024)
Kirkon keskiajalta peräisin olevat kalkkimaalaukset ovat kulttuurihistoriallisesti merkittäviä. Vertauskuvallisen ja maagisen aihepiirinsä vuoksi ne ovat harvinaislaatuiset kirkkotaiteessamme. Puinen ristiinnaulitun kuva 1400-luvun vaihteesta ja (todennäköisesti) lyypekkiläisen taitajan tekoa oleva alttarikaappi ovat kirkon arvokkaimmat esineet.
Lisätietoa Maarian kirkon ja seurakunnan historiasta:
- Maarian seurakunnan nettisivut
- Maarian kirkon peruskorjauksesta seurakunnan nettisivuilla
- Arkeologiset kaivaukset Maarian kirkossa (uutinen 2.6.2025)
- Esite Maarian kirkkoa ympäröivästä kirkkomaasta "Maarian kirkkomaa - aikamatka halki pitäjän historian" (pdf, aukeaa uudessa ikkunassa)
Parkkipaikat
Maarian kirkolla on oma parkkialue, jossa on reilusti pysäköintitilaa. Kirkkoon pääsee myös julkisilla kulkuvälineillä, joiden aikataulu- ja reittitiedot löytyvät Turun kaupungin palvelustaLinkki avautuu uudessa välilehdessä (linkki johtaa ulkopuoliselle sivustolle ja aukeaa uudessa ikkunassa).
Esteettömyys: esteetön
- ulkoalueiden kulkuväylät voivat olla ajoittain pehmeät
- sisäänkäynti esteetön
- helppo pääsy liikuntarajoitteisille
- helppo pääsy näkövammaisille
- alttarille luiska oikealla
- valaistus voi olla haasteellinen näkörajoitteisille
- inva-WC (vapaa tila molemmilla puolilla)