Hyppää sisältöön

Vokaaliyhtye Lumous ja soitinyhtye Fioretto

Lumous ja Fioretto esiintyvät Katedraali soi! -kirkkomusiikkifestivaaleilla Turun tuomiokirkossa 14.2.2021 klo 19. (Linkki viikon ohjelmaan.)

Vokaaliyhtye Lumous

Vokaaliyhtye Lumous on vanhaan vokaalimusiikkiin erikoistunut viiden laulajan kokoonpano. Yhtyeen jäsenet ovat musiikin ammattilaisia, joita yhdistää rakkaus vanhaan musiikkiin ja ilo tuottaa kuulijoille mieleen jääviä konserttielämyksiä. Yhtyeen taiteellisena johtajana toimii newyorkilaissyntyinen muusikko ja yhtyejohtaja Debra Gomez-Tapio. Lumous tapaa rakentaa konserteistaan tarinallisia. Niissä on mm. seurattu historian voimanaisten kohtaloita, kuljettu pyhiinvaeltajien mukana eri puolilla Eurooppaa, hiljennytty luostareiden musiikkiaarteiden äärelle ja seurattu renessanssimadrigaalien muuntautumista luterilaisen kirkon virsiksi. Yhtyeessä laulavat sopraanot Debra Gomez-Tapio, Kaisa Kelloniemi ja Anu Mattila, kontra-altto Elina Aho-Kuusama sekä baritoni Lauri Solin. Lisätietoja vokaaliyhtye Lumouksesta löydät sivulta www.lumousensemble.com.

Debra Gomez-Tapio on newyorkilaissyntyinen, Suomessa asuva muusikko, pedagogi ja kuoro- ja yhtyejohtaja. Hänen erityisalaansa ovat keskiajan, renessanssin musiikki. Keski-Euroopan vuosinaan hän esiintyi useitten keskieurooppalaisten vanhan musiikin yhtyeitten kanssa (Ricercare, Ferrara Ensemble, Sequentia ym.). Levytyksiä arvostetuille levymerkeille (mm. Deutsche Harmonia Mundi) on toista kymmentä. Nykyisin taiteilija asuu Valkeakoskella, pitää mestarikursseja ja johtaa vanhan musiikin Lumous-, Fioretto- ja Cantus Alaudae -yhtyeitä. Gomez-Tapio on työskennellyt myös mm. Radion Kamarikuoron ja Kauniaisten Madrigaalikuoron kanssa. Hän on tamperelaisen Händel-oratoriokuoron perinteikkään Ritvalan köörin johtaja.

Fioretto Ensemble

Fioretto Ensemble on keskiajan, renessanssin ja varhaisbarokin musiikkia esittävä ammattilaiskokoonpano, joka perustettiin vuonna 1997. Sen ytimen muodostaa muusikkoryhmä Debra Gomez-Tapio, harput ja laulu, Janek Öller, nokkahuilut ja säkkipillit, Ilpo Laspas, urut ja cembalo sekä Mikael Heikkilä, lyömäsoittimet ja vasaradulcimer. Kulloisenkin ohjelmiston vaatimusten mukaan mukana voi olla myös muita muusikoita. Yhteistyötä Vokaaliyhtye Lumouksen kanssa Fioretto on tehnyt vuodesta 2009. Lisätietoja Fioretto Ensemblesta löytyy sivulta www.fioretto.fi.

Muusikot

Janek Öller on nokkahuilisti, säkkipillisti, pedagogi ja monitaituri joka Fioretto-yhtyeen lisäksi esiintyy mm. keskiaikayhtye Oliphantin ja All Boys!-duonsa kanssa. 

Kosketinsoitinvelho Ilpo Laspas hallitsee niin urut kuin cembalon ja pianon, kuin harvinaisemmatkin kosketinsoittimet, kuten Omniwerkin. Hän viihtyy sekä solistina että yhtyemuusikkona ja onkin kysytty esiintyjä koti- ja ulkomaisilla festivaaleilla ja konserttisarjoissa.

Lyömäsoittaja, musiikkipedagogi Mikael Heikkilä ahkeroi hyvin laajalla kentällä soittaen niin sinfoniaorkestereiden, teattereiden, kuin uuden ja vanhanmusiikin yhtyeiden kanssa, sekä soolona. Hän on lyömäsoitinyhtye Osuma Ensemblen perustajajäsen ja on tunnettu myös tiiviistä yhteistyöstään Lapin kamariorkesterin kanssa.  

Sopraano Anu Mattila on monitaitoinen muusikko. Hän on suosittu oratoriosolisti, Vokaaliyhtye Lumouksen ykkössopraano ja lauluyhtye Pisaran johtaja. Päätyönään hän on Sastamalan seurakunnan kanttori ja kuoronjohtaja sekä paikallisen musiikkielämän moottori, joka ei pelkää tehdä tutkimusmatkoja kevyenkään musiikin puolelle.

Sopraano Kaisa Kelloniemi on koulutukseltaan sekä laulun- että kieltenopettaja. Hän vetää suosittua yksityistä laulukoulua Tampereen keskustassa ja toteuttaa vanhan musiikin rakkauttaan Lumous- ja Passion Ensemble -lauluyhtyeissä. Hän on myös lukuisten oratorioesitysten solisti Tampereen Oopperan kuoron luottosopraano.

Kontra-altto Elina Aho-Kuusama on laulava organisaattori ja vanhan musiikin työmuurahainen, joka rakastaa erityisesti yhtyelaulua ja ihmisäänten luomaa harmoniaa. Häntä voi kuulla Vokaaliyhtye Lumouksen ja Vokaaliyhtye Cantus Alaudaen alttona ja erilaisten projektien solistiensembleissa.

Baritoni Lauri Solin on laulava puutarhuri, joka esiintyy sekä solistina, yhtyelaulajana että ammatti- kuorolaulajana. Vanhan musiikin yhtyeissä hän soittaa myös erilaisia luuttuja.

Neljä muusikkoa kerääntyneenä flyygelin ääreen, kaikki hymyilevät kameralle

Fioretto Ensemble. Kuva: Irina Kolomijets

Värikkäisiin keskiaikahenkisiin asuihin pukeutuneet viisi ihmistä niiaavat valoisan ikkunan edessä
Vokaaliyhtye Lumous. Kuva: Irina Kolomijets