Hyppää sisältöön

Pétur Sakari & Esa Pietilä

Kaksi ammattilaismuusikkoa yhdistävät voimansa Katedraali soi! -konsertissaan

Saksofonisti Esa Pietilän moniulotteinen ilmaisu ja omintakeisen persoonallinen tyyli liikkuu monenlaisilla musiikin eri genrealueilla ja sekoittelee niitä hyvin luovasti. Rohkeana improvisoijana ja musiikillisena visionäärinä tunnettu Pietilä voidaan löytää esittämässä hänen täysin improvisoituja soolosaksofonikonserttejaan, esiintymässä hänen omien jazz / impro-yhtyeidensä kera, kuten Liberty Ship (jonka albumi “Approaching” palkittiin “Vuoden Albumi 2013” nimityksellä The New York City Jazz Record: in toimesta) tai konsertoimalla solistina orkesterin tai muun laajemman ensamblen kanssa.

Esa Pietilä ja Pétur Sakari
Esa Pietilä ja Pétur Sakari

Hän myös esiintyy ahkerasti erilaisisssa duo-kokoonpanoissa ja projekteissa eri nykymusiikkikokoonpanojen ja kamarimuusikoiden kanssa. Pietilä on kantaesittänyt orkesterin solistina mm. oman konserttonsa Graffiti Play, Avanti! Kamariorkesterin kanssa, johtajanaan Esa-Pekka Salonen, Kalevi Ahon tenorisaksofonikonserton, Pori Sinfoniettan (joht. Jan Söderblom) ja Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa (joht.Tibor Bogányi), SE ensamblen kanssa, Eero Hämeenniemen saksofonikonserton, johtajanaan Santtu-Matias Rouvali, sekä Zagros ensamblen kanssa oman teoksensa “Asterion”.

Säveltäjänä Esa Pietilä on kirjoittanut musiikkia moninaisille omille projekteilleen sekä teoksia alkaen sooloteoksista aina laajamuotoisiin sävellyksiin saakka, Laajempia teoksia orkesterille ym. häneltä ovat tilanneet kantaesitettäväksi mm. kamariorkesteri Avanti!, Zagros ensamble, UMO Jazz Orchestra, Mikkelin kaupunginorkesteri, Osuma lyömäsoitinkvintetti, Akademiska Sångföreningen, Tampere Raw kamariyhtye, 5 Parts puhallinkvintetti, Bravade nokkahuilukvartetti ja YLE: n eri musiikkituotannot. Pietilän ilmaisuun kuuluu sujuva liikkuminen erilaisten musiikkityylien synteeseissä yli genrerajojen, jazzista nykymusiikkiin. Esa on saanut useita tunnustuksia kansainvälisesti. Kotimaassa hänen toimintaansa ovat tukeneet useat kulttuurisäätiöt ja -tahot apurahatunnustuksin. Syksyllä 2016 Suomen Jazzliitto myönsi Pietilälle Yrjö-Palkinnon, jolla sen saaja nimetään Vuoden Jazzmuusikoksi ja urallaan ansioituneeksi taiteilijaksi. Tämä on korkein tunnustus minkä suomalainen jazzmuusikko voi

saada.

Pétur Sakari debytoi Pariisin Notre Dame -katedraalissa vuonna 2017 Olivier Latryn kutsumana ja Pietarin Mariinski-teatterissa vuonna 2018. Hänet on valittu vuoden nuoreksi taitelijaksi Turun Tuomiokirkossa (2010), Pori Organissa (2010), Lahden kansainvälisellä urkuviikolla (2009) sekä Turun urkujuhlilla (2006). Sakari on soittanut monien suomalaisorkestereiden kanssa (mm. Radion Sinfoniaorkesteri ja Sinfonia Lahti) ja työskennellyt myös Soile Isokosken, Jorma Hynnisen ja Ville Rusasen kanssa. Vuonna 2016 Pétur Sakari ja Jorma Uotinen tekivät yhteisen projektin, jossa yhdistettiin sinfonista urkumusiikkia, runoutta ja modernia tanssia. Sakari on soittanut kansainvälisillä urkufestivaaleilla muun muassa Stuttgartissa ja Reykjavikissa, useilla festivaaleilla Suomessa sekä kahdentoista konsertin kiertueella Saksassa vuonna 2011. Sakari on mukana Helsingin Musiikkitalon urkujen suunnitteluja asiantuntijatyöryhmässä Radion sinfoniaorkesterin ja Helsingin kaupunginorkesterin edustajajäsenenä.

Pétur Sakarin palkittuja urkulevytyksiä ovat French Organ Music vuodelta 2013 (BIS Records), The Most Beautiful Adagios vuodelta 2011 (Sony Classical) sekä Première vuodelta 2010 (Fuga). Sakari solmi levysopimuksen BIS Recordsin kanssa vuonna 2013. Tällä hetkellä Sakari työstää uutta César Franckin ja Louis Viernen urkuteosten kokonaislevytystä, joka äänitetään Ranskassa.

 

Sakari & Pietilä Duon konsertti Katedraali soi! -viikolla lauantaina 9.2.2019