Hyppää sisältöön

Niklas Winter Quartet

Niklas Winter Quartet:

Henry Lowther (UK) – trumpetti

Niklas Winter – kitara ja sovitukset

Severi Pyysalo – vibrafoni

Juho Laitinen – sello

Konsertissa kuullaan Winterin uudelleensovittamaa ja modernisoimaa musiikkia, joka on peräisin Graduale Aboense -messulaulukirjasta sekä Piae Cantiones ja Missa et Officium Henrici -kokoelmasta, sekä Winterin uusia sävellyksiä. Mukana lukuisia kantaesityksiä.

Nämä sovituset sekä sävellykset julkaistaan myös uuden kirjan myötä tämän konsertin yhteydessä.

Sovituksissaan Winter on käyttänyt sekä jazzin sävelkieltä että sen sointuja. Musiikissa on siis myös kokonaan improvisoituja osia. Sovituksissa hyödynnetään kirkon ihanaa akustiikkaa joita esittää sekä soolo että sekstetti ja kaikki niiden välissä olevat kokoonpanot. Tarkoituksena on käyttää hyväksi kunkin muusikon parhaita puolia ja luoda yhdessä kaunis musiikillinen kokonaisuus.

Graduale Aboense -messulaulukirja oli käytössä keskiajalla Turun tuomiokirkossa ja siitä on säilynyt osia. Kirja sisältää katolisen kirkon käyttämiä liturgisia lauluja.

Henry Lowther on brittiläisen musiikin legenda. Lowther on soittanut ykkös trumpettia mm. Gil Evansin sekä George Russelin big bandeissä. Hän on soittanut useimpien britti jazz- ja pop orkestereiden kanssa aina 60-luvulta lähtien mm. Paul McCartneyn, George Harrisonin, Elton Johnin, Van Morrisonin sekä Charlie Wattsin kanssa. Lowther esiintyi Woodstockissa vuonna 1969. Hän on yksi Englannin eniten äänittäneitä tehneistä muusikoista kautta aikojen.

Winterin edellinen erinomaiset arvostelut saanut virsi albumi nimeltään Piae Cantiones julkaistiin 2002. Mats Liljeroos Hufvudstadsbladetista kirjoitti seuraavasti: ’En renande och stimulerande upplevelse av sällsam skönhet och uttryckskraft’.

Syksyllä 2022 uudet sovitukset & sävellykset äänitetään ja uusi levy julkaistaan marraskuussa 2022 Abovoice levymerkille.

Niklas Winter (s.1969 Turku)

Niklas Winter on tehnyt kahdeksan albumia omalla nimellään. Esiintynyt  mm. London Jazz Festivalissa, Beijing Modern Music Festivaalissa, Pori Jazzissa, Tampere Jazzissa, Copenhagen Jazzissa , Turku Jazzissa sekä Turku Music Festivaalissa.

Opiskellut Turun konservatoriossa sekä Berklee College of Musicissa Bostonissa. Niklas Winter on saanut seuraavat palkinnot: Nuorten taiteen palkinto 1999, Aboa-palkinto 2001 sekä Kulturfondenin Turunmaan kulttuuripalkinto vuonna 2006.

www.niklaswinter.com

www.abovoice.com

Mies istuu kitara sylissään ja katsoo kameraan.
Niklas Winter. Kuva: Sofia Winter