Hyppää sisältöön

Krista Leivo ja Ilari Lehtinen

Krista Leivo

Kuuluisalla ranskalaisella harppupedagogilla ja harpistilla Henriette Reniéllä (1875-1956) oli tapana kysyä oppilailtaan yksi kysymys oppilaan ensimmäisellä harpputunnilla ”Rakastatko harpun ääntä?”. Oma vastaukseni tähän kysymykseen on “ehdottomasti”. Itselläni on kunnia saada opettaa harpunsoittoa kaikille niille, jotka vastaavat tähän kysymykseen kyllä tai ehkä. Opetan harpunsoittoa Turun konservatoriolla sekä muissa oppilaitoksissa, työskentelen freelancer-harpistina ja opiskelen aktiivisesti tullakseni paremmaksi harppupedagogiksi.

Ranskalaisten harppumestarien säveltämä musiikki sekä kamarimusiikki ovat lähellä sydäntäni. Opetuksessani painottuu yhteissoitto sekä harpistien kesken että muita instrumentteja soittavien kanssa. Harpunsoitto voisi helposti olla yksinäistä puuhaa, mutta yhteissoiton myötä oppii kuuntelemaan paremmin muita, olemaan läsnä ja on mahdollisuus löytää myös uusia ystäviä.

Ilari Lehtinen

Lehtinen on toiminut vuodesta 1974 alkaen Turun filharmonisen orkesterin soolohuilistina. Hän on soittanut noin sadalla LP- ja CD-levyllä ja on kantaesittänyt suuren määrän kamarimusiikkia. Idea tähän Katedraali soi! 2022 -konserttiin syntyi jo vuosia sitten. Lehtinen kertoo:

"Idea on aikoinaan - kauan kauan sitten - lähtenyt soittamistani teoksista. Eräät silloisen 60-luvun nykymusiikin kappaleet olivat semmoisia, että niissä oli mukana jokin aforismi. Tarkentaen kyseessä olivat ranskalaisen André Jolivet:n soolohuilulle säveltämät 6 Inkantaatiota, suomeksi "loitsua", ja 5 Askeesia. Nuotin lopussa on aina jonkun ajattelijan teksti tähän tapaan: "Jotta rauhanneuvottelijoiden työ olisi tuloksekas", "Jotta syntyvä lapsi olisi poika", "Jotta jumalan ja ihmisen välit olisivat suotuisat", "Jotta sana muuttuisi symboliksi" jne.

Esittäessäni näitä loitsuja minusta aina tuntui siltä, että tekstit ja musiikki olivat hyvin yhteneviä. Sitten on olemassa paljon Meditaatio-nimisiä teoksia, jotka ovat varsin yleisluontoisia eli soittaja ja kuuntelija voivat meditoida musiikin herättäminä erilaisia tuntemuksia ja ajatuksia. Kun Vikström vielä oli virassa, kuulin toisinaan hänen puheitaan. Minusta hän oli niissä syvällinen ajattelija, meditoija. Ehdotin hänelle jo silloin tämmöistä konserttia, jossa toivoin oikeastaan hänen syventyvän nimenomaan esitettävien teosten vastaanottamiseen ja niiden herättämien ajatusten verbalisoimiseen. Ikään kuin päinvastaisesti kuin Jolivet, joka siirsi kirjalliset ajatukset musiikiksi, toivoin musiikin saavan jonkin sanallisen muodon."

Nainen soittaa harppua
Krista Leivo. Kuva: Mikko Vihervaara
Mies seisoo keittiössä, taustalla ikkuna
Ilari Lehtinen