Hyppää sisältöön

Elämän ja kuoleman lauluja

Kolmen musiikkilukion kamarikuorot yhteiskonsertissa Turun tuomiokirkossa 7.2. klo 19.

Sibelius-lukion, Vaskivuoren lukion ja Puolalanmäen lukion kamarikuorot ovat tehneet yhteistyötä jo useiden vuosien ajan, vieraillen vuorovuosina konsertoimassa toistensa kotikaupungeissa. Suomen juhlavuonna 2017 kuorot tilasivat yhdessä uuden teoksen säveltäjä Pessi Levannolta.

Helmikuussa 2020 näitä Suomen taitavimpia nuoria kuoroja on mahdollisuus kuulla yhteiskonsertissa Turun tuomiokirkossa!

Kolmen lukion kuorot
Kolmen lukion kuorot

Vaskivuoren lukion kamarikuorossa laulaa noin 40 nuorta. Kuoron juuret ovat Toivo Korhosen 1965 perustamassa Vantaanjoen yhteiskoulun kuorossa, musiikin maisteri Jonna Vehmanen on johtanut kuoroa vuodesta 2011. Kuoro esiintyy vuosittain kotimaassaan useissa konserteissa. Kuoro on tehnyt myös useita konserttikiertueita ulkomaille, mm. pohjoismaihin, Viroon, Itävaltaan, Sveitsiin, Unkariin, Englantiin, Kiinaan (2003) ja Etelä-Afrikkaan (2006). Äänitteitä Vaskivuoren lukion kamarikuoro on tehnyt yhteensä kymmenen, viimeisimpänä “Kuule minua, tuuli” (2013).

Vaskivuoren lukion kamarikuoro on kautta vuosikymmenten kuulunut suomalaisten nuorisosekakuorojen parhaimmistoon. Vuosina 2003-04 kuoro nimettiin Suomen Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi ja 2005-07 kulttuuriministerin Nuori Kulttuuri -lähettilääksi. Keväällä 2014 kuoro voitti VocalEspoo –kuorofestivaalin koulukuorokilpailun lukiosarjan ja keväällä 2016 kuoro palkittiin Neerpeltin kansainvälisillä kuorofestivaaleilla oman sarjansa ensimmäisellä palkinnolla (cum laude). Kesäkuussa 2017 kuoro saavutti Tampereen sävel –kuorofestivaaleilla kaksi kultaleimaa ja lokakuussa 2017 kuoro voitti EBU:n järjestämän Let the peoples sing –kilpailun lapsi- ja nuorisokuoron sarjan.

Kuoronjohtaja Jonna Vehmanen on valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikkikasvatuksen osastolta vuonna 2008 ja Metropolia-ammattikorkeakoulusta kuoronjohtajaksi Jani Sivénin luokalta vuonna 2015. Jonna on johtanut useita kuoroja pääkaupunkiseudulla: mm. Satakuntalaisen osakunnan kuoroa ja Vantaan musiikkiopiston lapsikuoroja, lisäksi hän on toiminut EMO Ensemble –kamarikuorossa laulajana ja alttojen äänenjohtajana. Jonna Vehmanen on myös menestynyt kuoromusiikin säveltäjä ja sovittaja.

 

Paljon laulua, naurua ja suuri rakkaus musiikin tekemiseen – näistä elementeistä koostuu Sibelius-lukion kamarikuoro. Kuorossa on n. 40 laulajaa, joista useimmat opiskelevat sekä laulua että yhtä tai useampaa soitinta. Sen ohjelmisto ulottuu klassisen musiikin perusteoksista monenlaiseen nykymusiikkiin tyylirajoista piittaamatta.

Kuoro on tehnyt useita ulkomaankiertueita Euroopassa, Yhdysvalloissa, Japanissa ja Argentiinassa. Vuosien varrella se on osallistunut menestyksellisesti useisiin kuorokilpailuihin ja -festivaaleihin; viimeksi viime keväänä kuoro voitti kaikki kolme kilpasarjaansa Voices for Peace -kuorofestivaalilla Italian Perugiassa. Se on myös valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi. Kuoro heittäytyy mielellään mitä erikoisimpiin yhteistyöprojekteihin, televisiosta taidemuseon ja tavaratalon kautta teatteriin – esimerkiksi.

Reijo Aittakumpu on laulanut useissa maamme eturivin kuoroissa ja johtanut mm. Sibelius-lukion ja Kallion lukion kuoroja sekä Koiton Laulua. Hän on tehnyt pitkän opetusuran mm. Sibelius-lukiossa, Sibelius-Akatemiassa ja Kallion lukiossa sekä lukuisten lyhytkurssien vetäjänä. Kuoronjohtajana häntä kiinnostaa musiikin ja taiteen raja-aitojen ylittäminen. Hän on tehnyt kuorojensa kanssa musiikkia teatteriin, elokuviin, televisioon, tanssiteoksiin ja performansseihin, usein myös säveltäjänä ja sovittajana. Keväällä 2019 Aittakumpu voitti kuoronjohtajapalkinnon Voices for Peace -kuorokilpailussa Italian Perugiassa.

 

Chorus Iucundus on Puolalanmäen musiikkilukion kamarikuoro, jossa noin 30 innokasta ja taitavaa lukiolaista laulaa kaikenlaista musiikkia laidasta laitaan; renessanssimadrigaaleista popmusiikin sovituksiin. Chorus Iucundus on ollut mukana mm. Kirmo Lintisen Fitness-barokkioopperassa, Marko Aution Logicomix-sarjakuvaoopperassa, pitämässä workshoppia Haagin konservatorion kuoronjohdon opiskelijoille, sekä esiintymässä reformaation merkkivuoden pääjuhlassa.

Chorus Iucundus palkittiin Tampereen Sävelen kuorokatselmuksessa 2015 kahdella kultaleimalla, keväällä 2016 kuoro sijoittui toiseksi ”Suomen paras koulukuoro” –kilpailussa Espoossa ja syksyllä 2018 Chorus Iucundus sai Derryn kansainvälisillä kuorofestivaaleilla Pohjois-Irlannissa erityispalkinnon parhaasta vanhan musiikin tulkinnasta. Turun seudulla ahkerasti keikkaileva kuoro on tottunut ottamaan vastaan haasteita – ja selviytymään niistä.

Kuoroa johtava Timo Lehtovaara valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikinopettajaksi ja kuoronjohtajaksi 1995. Sen jälkeen hän on toiminut kuoronjohdon ja sovituksen opettajana mm. Sibelius-Akatemiassa, sekä Turun ja Tampereen konservatorioissa, sekä lukuisilla kursseilla. Puolalanmäen musiikkilukion lehtorina Lehtovaara aloitti 2001. Lehtovaara on johtanut mm. perustamaansa Kamarikuoro Kampin Laulua, Suomen kanttorikuoroa, Laulun Ystävät-mieskuoroa, CCA-sinfoniakuoroa, sekä Cappella Cathedralis Turku –kamarikuoroa. Musiikkilukion kuorojen ja orkesterin lisäksi hän johtaa tällä hetkellä Turun konservatorion kamarikuoroa.
Suomen Kuoronjohtajayhdistys valitsi Lehtovaaran ”Vuoden kuoronjohtajaksi” 2009. 

// ]]>