Hyppää sisältöön

Kreeta-Maria Kentala ja Jouko Kyhälä Duo

Kreeta-Maria Kentala

Viulisti Kreeta-Maria Kentala on Suomen vanhan musiikin liikkeen uranuurtaja, joka on kotonaan solistina, johtajana ja pedagogina niin barokin, klassisen ja romantiikan ajan musiikin kuin kansanmusiikinkin parissa. Hän konsertoi säännöllisesti sekä soolo- ja kamarimusiikkiprojekteissa että eri orkesterien solistina, konserttimestarina ja johtajana.

Kreeta-Maria opiskeli viulunsoittoa Keski-Pohjanmaan musiikkiopistossa Mauno Järvelän, Juha Kankaan ja Kaija Saariketun johdolla. Sieltä tie vei Sibelius-Akatemian kautta Jennifer ja Endre Wolfin luokalle Edsbergin musiikkikouluun Tukholmaan. Edsbergissä järjestetyllä mestarikurssilla Kreeta-Maria tapasi Reinhard Goebelin, ja siirtyi hänen vanavedessään opiskelemaan barokkimusiikkia Kölniin. Kreeta-Maria opiskeli barokkimusiikkia mestarikurssien ja yhteisten projektien merkeissä myös barokkiviulisti Monica Huggettin johdolla.

Uransa aikana Kreeta-Maria on ehtinyt olla töissä orkesterimuusikkona Radion Sinfoniaorkesterissa ja barokkimuusikkona Musica Antiqua Köln -yhtyeessä. Ilmeisesti sukuvikana innostuksen opetustyöhön perinyt Kreeta-Maria toimii myös monipuolisesti pedagogina. Hän on kysytty orkesterimuusikoiden ja soitinpedagogien kouluttaja etenkin barokin, klassismin ja varhaisromantiikan ajan tyyleissä. Aiemmin Kreeta-Maria on toiminut viulun lehtorina Länsi-Helsingin musiikkiopistossa sekä barokkiviulumusiikin lehtorina Sibelius-Akatemiassa. Lisäksi hän on opettanut barokkimusiikkia Pietarsaaren ammattikorkeakoulu Noviassa.

Kreeta-Maria Kentalan kotisivut

Jouko Kyhälä

Jouko Kyhälä (s. 1968) on pelimanni, huuliharpisti ja multi-instrumentalisti. Hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa kansanmusiikin maisteriksi 1999 ja jatkoi musiikin tohtoriksi 2007. Hän on toiminut ammattikansanmuusikkona vuodesta 1992. Lisäksi hän on soittanut yli 20 yhtyeessä ja esiintynyt yli 30 levyllä. Tällä hetkellä Kyhälän päätyö on huuliharppukvartetti Svängin taiteellisena johtajana ja muusikkona. Sväng on konsertoinut 25 maassa yli 500 kertaa. Muita aktiivisia kokoonpanoja ovat duo ruotsalaisen jazzhuuliharpisti Filip Jersin kanssa sekä duo barokkiviulisti Kreeta-Maria Kentalan kanssa.

Kyhälä tekee myös soolokonsertteja sekä akustisesti että elektroniikan kanssa. Sooloesityksiä Suomen lisäksi hänellä on ollut Ranskassa ja Etelä-Koreassa. Hän on vieraillut myös jazz- ja pop-tuotannoissa ja esiintynyt erilaisissa vapaan improvisaation konserteissa.

 

Nainen soittaa viulua, mies huuliharppua. Seisovat talon edessä.
Kreeta-Maria Kentala ja Jouko Kyhälä