Hyppää sisältöön

Jussi Makkonen

 

Jussi Makkonen aloitti sellonsoiton 7–vuotiaana Pielisen-Karjalan musiikkiopistossa Lieksassa. Sibelius-Akatemian nuorisokoulutukseen hänet valittiin 1993 ja 1996 hän aloitti yliopisto-opinnot Sibelius-Akatemiassa professori Martti Rousin johdolla. Musiikin maisteriksi hän valmistui vuonna 2005. Mestarikursseilla häntä ovat ohjanneet mm. professorit Arto Noras, Erkki Rautio ja Frans Helmersson. Voitettuaan Eurovision nuorten solistien kilpailun Suomen karsinnan vuonna 1996 Jussi Makkonen on ollut kysytty esiintyjä niin Suomessa kuin ulkomailla.

Jussi Makkonen on aktiivisimpia nuoren polven esiintyviä taiteilijoita Suomessa. Viime vuosina yli 200 konsertin vuosivauhtia esiintyvä sellotaiteilija on tavoittanut poikkeuksellisen suuren yleisön kotimaassaan. Vuosien 2010-2017 aikana Makkosen konserteissa on ollut eri puolilla Suomea yli 500 000 kuulijaa. Makkonen on ollut viime vuosina ahkera konsertoija myös ulkomailla. Lukuisat konserttikiertueet Yhdysvalloissa, eri Euroopan maissa sekä Aasian metropoleissa ovat tuoneet hänelle näkyvyyttä myös kansainvälisessä lehdistössä. Parin viimeisen vuoden aikana Makkonen on konsertoinut kotimaan lisäksi Yhdysvalloissa, Meksikossa, Itävallassa, Unkarissa, Romaniassa, Ruotsissa ja Turkissa.

Pekka Soranummi ja Jussi Makkonen
Pekka Soranummi ja Jussi Makkonen Kuva: Mika Kirsi

Jussi Makkosella on ainutlaatuinen tapa tuoda klassista musiikkia myös suomalaisten lasten kuuluville. Makkosen käsikirjoittamat, juonnetut klassiset Sibelius- ja Merikanto –aiheiset koulukonsertit ovat saavuttaneet suuren suosion. Konserteissa on ollut jo satoja tuhansia kuulijoita viime vuosina ja määrä kasvaa edelleen. Vuonna 2015 julkaistiin Makkosen ja pianisti Nazig Azezianin koulukonserttien pohjalta ideoima Sibelius -aiheinen lasten kuvakirja, Soiva metsä (Lasten Keskus), jonka on kuvittanut ja kirjoittanut Katri Kirkkopelto. Kirjan mukana oleva levy äänitettiin Ainolassa ja levylle myönnettiin platinalevy vuonna 2017 ensimmäisenä suomalaisena kamarimusiikkilevynä. Kirja jaettiin kaikkiin Suomen alakouluihin vuoden 2015 aikana Opetusministeriön tuella. Huhtikuussa 2017 julkaistiin Makkosen ja Azezianin Sibelius Inspiration DVD ja Blue-ray. Taltioinnit sisältävät Sibelius Inspiration -multimediakonsertin lisäksi musiikkivideoita, haastatteluja ja dokumentteja vuosilta 2012–2016.

Vuonna 2015 Makkonen oli perustamassa Monola-seuraa, jonka ensimmäisenä konkreettisena toimenpiteenä oli Sibeliusten häämatkakohteen, Pielisen rannalla Lieksassa sijaitsevan Monolan aitan kunnostaminen kulttuuri- ja matkailukäyttöön. Eduskunnan puhemies Maria Lohela avasi kunnostetun Monolan aitan ensimmäistä kertaa järjestetyllä Monola-juhlaviikolla heinäkuussa 2017.

Jussi Makkonen esiintyy konserttisalien lisäksi myös yritys- ja yksityistilaisuuksissa, kuin myös valtionhallinnon järjestämissä tilaisuuksissa. Makkonen on esiintynyt mm. Tasavallan presidentin kutsuvierastilaisuudessa Mäntyniemessä sekä Suomen Eduskunnan järjestämässä Pohjoismaiden Neuvoston palkintojen jakotilaisuudessa. Hämeenlinnan Sibelius –seura myönsi joulukuussa 2014 Jussi Makkoselle Sibeliuksen syntymäkotimitalin ansioistaan Sibeliuksen musiikin esittäjänä sadoille tuhansille koululaisille. Kalevala Korun kulttuurisäätiö myönsi Makkoselle elokuussa 2015 ja Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö huhtikuussa 2017 tunnustuspalkinnon merkittävästä työstään suomalaisen kulttuurin hyväksi.

Jussi Makkonen soittaa Henry Jay –selloa vuodelta 1757.

 

Katedraali soi! -viikon avauskonsertissa maanantaina 4.2.2019 mukana Laura Pyrrö, Jussi Makkonen sekä Pekka Soranummi.