Hyppää sisältöön

Helena Juntunen & Eveliina Kytömäki

Juntusen ja Kytömäen yhteiskonsertti Katedraali soi! -festivaaleilla Turun tuomiokirkossa 9.2.2021 klo 19 (Linkki viikon ohjelmaan)

Helena Juntunen

Helena Juntunen on yksi Suomen kansainvälisistä oopperataivaan tähdistä. Hänen sopraanoääntään on luonnehdittu raikkaaksi ja lausuntaansa vivahteikkaaksi. Suomessa Juntusen ura lähti nousuun, kun hän voitti useita arvostettuja laulukilpailuja, esimerkiksi Lappeenrannan laulukilpailujen naisten sarjan vuonna 2002. Vuonna 2006 hänelle myönnettiin Karita Mattila -palkinto. Juntunen aloitti lauluopintonsa 15-vuotiaana Oulun konservatoriossa opettajanaan Airi Tokola. Musiikin maisteriksi hän valmistui Sibelius-Akatemista Anita Välkin opetuksessa.

Juntunen lauloi Margueriten roolin Gounod'n oopperassa Faust Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2002. Tämä oli hänen kansainvälinen läpimurtonsa, jonka jälkeen hän on esiintynyt ahkerasti myös ulkomailla.

Eveliina Kytömäki

Eveliina Kytömäki on monipuolinen kosketinsoittaja, jonka soittimia ovat cembalo, fortepiano ja piano. Kytömäki on opiskellut pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa opettajinaan Tuija Hakkila, Ilmo Ranta ja Jussi Siirala. Fortepianonsoittoon ja esityskäytäntöihin hän on perehtynyt Yhdysvalloissa Cornell Universityssä Malcolm Bilsonin ohjauksessa. Cembaloa ja continuosoittoa hän on opiskellut Yrkeshögskola Noviassa Petteri Pitkon oppilaana. 

Kytömäki on esiintynyt kotimaisilla festivaaleilla mm. Kuhmon Kamarimusiikissa, Savonlinnan Oopperajuhlilla, Oulun, Mäntän ja Turun musiikkijuhlilla ja Sibelius-Akatemian konserttisarjassa sekä Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Belgiassa, Ranskassa, Englannissa, Itävallassa ja Yhdysvalloissa. Hän on tehnyt radionauhoituksia Yleisradiolle sekä levyttänyt Väinö Raition lauluja Helena Juntusen kanssa. Vuosina 2007-2008 Kytömäki työskenteli kamarimuusikkona norjalaisessa MiNensemblessä. 

Kytömäki työskentelee Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa pianonsoiton ja pianopedagogiikan lehtorina.

Lähikuva Juntusen kasvoista

Helena Juntunen. Kuva: Heikki Tuuli

Tummatukkainen nainen nojaa puunrunkoon ja hymyilee.
Eveliina Kytömäki. Kuva: Tuomas Kourula