Hyppää sisältöön

Esa Pietilä

Esa Pietilä on yksi Suomen merkittävimmistä saksofonisteista ja toimii kansainvälisellä jazz- ja nykymusiikkikentällä esittävänä taiteilijana, säveltäjänä ja orkestereiden solistina. Hän on esiintynyt kapellimestari Esa-Pekka Salosen, Ville Mattvejeffin, Santtu-Matias Rouvalin, Tibor Bogányin, Jan Söderblomin ja Hossein Pishkarin johdolla ja on kantaesittänyt mm. omat konserttonsa Graffiti Play ja Pulses, Waves & Dialoques, sekä Kalevi Ahon ja Eero Hämeenniemen Tenorisaksofonikonsertot, jotka ovat molemmat sävelletty ja omistettu Pietilälle ko. säveltäjien toimesta. Pietilän yhteistyökumppaneina ovat olleet mm. Avanti! Kamariorkesteri, Kuopio Sinfonia, Pori Sinfonietta, Lappeenrannan Kaupunginorkesteri, Mikkelin Kaupunginorkesteri ja Se Ensemble.

Pietilän moniulotteinen ilmaisu ja omintakeinen tyyli liikkuvat monilla musiikin genrealueilla ja sekoittelevat niitä hyvin luovasti. Rohkeana improvisoijana ja musiikillisena visionäärinä tunnettu Pietilä on myös laajalti arvostettu soolosaksofonin osaaja, ja esiintyy oman jazz-yhtyeensä Liberty Shipin, vastaperustetun Sonic Decode Trion kera sekä eri duo-kokoonpanoissa ja projekteissa eri nykymusiikkikokoonpanojen ja kamarimuusikoiden kanssa. Omalla nimellään julkaistuja albumeja Pietilälle on kertynyt 12, joihin kuuluvat myös täysin improvisoidut soolosaksofonin albumit Karhea (2009) ja Times & Spaces (2017)

Säveltäjänä Esa Pietilä on kirjoittanut musiikkia moninaisille omille projekteilleen sekä teoksia sooloteoksista aina laajamuotoisiin sävellyksiin saakka. Laajempia teoksia orkesterille ym. häneltä ovat tilanneet kantaesitettäväksi mm. kamariorkesteri Avanti!, Zagros Ensemble, Tampere Raw, Osuma ensemble, UMO Jazz Orchestra, Akademiska Sångföreningen ja YLE:n eri musiikkituotannot.

Pietilän ilmaisuun kuuluu sujuva liikkuminen erilaisten musiikkityylien synteeseissä yli genrerajojen jazzista nykymusiikkiin. Hän on saanut useita tunnustuksia kansainvälisesti. Kotimaassa hänen toimintaansa ovat tukeneet useat kulttuurisäätiöt apurahatunnustuksin. Syksyllä 2016 Suomen Jazzliitto myönsi Pietilälle Yrjö-Palkinnon, jolla sen saaja nimetään Vuoden Jazzmuusikoksi ja urallaan ansioituneeksi taiteilijaksi.

www.esapietila.com

Mies nojaa aitaan saksofoni käsissään. Hän katsoo erittäin tiiviisti kameraan.
Esa Pietilä. Kuva: Heikki Tuuli