Vihkiminen

Vihkikaavan toteuttamiseen on monenlaisia vaihtoehtoja ja niihin tutustutaan etukäteen yhdessä papin kanssa.

Yksinkertainen kaava voisi olla tällainen:

 1. Alkusoitto ja/tai virsi
 2. Alkusiunaus
 3. Rukous
 4. Raamatunlukua
 5. Puhe
 6. Kysymykset
 7. Sormusrukous (ja sormuslupaus)
  Esimerkki sormuslupauksesta: "Minä rakastan sinua, NN. Haluan jakaa ilot ja surut kanssasi ja olla sinulle uskollinen, kunnes kuolema meidät erottaa."
 8. Avioliiton vahvistaminen ja siunaaminen
 9. Virsi tai musiikkiesitys
 10. Esirukous
 11. Isä meidän -rukous
 12. Herran siunaus
 13. (Virsi)
 14. Raamatun antaminen ja lähettäminen
 15. Päätösmusiikki

Esirukouksen ja raamatuntekstejä voivat lukea esimerkiksi morsiusparin vanhemmat, ystävät, sisarukset ja kummit.

Morsiusmessu

Vihkiminen voidaan viettää myös morsiusmessuna. Se on jumalanpalvelus, johon sisältyy myös ehtoollisen vietto. Vihkipari ja häävieraat osallistuvat ehtoolliselle. Morsiusmessusta kannattaa sopia jo kirkkoa varattaessa, sillä se vaatii normaalia pidemmän vihkivarauksen.

Sulhanen ja morsian kävelee kirkon käytävää alttarille

Vihkitoimituksen kulku

Vihkitoimitukseen ja hääjuhlaan kutsutaan vieraat usein perinteisesti kutsukorteilla. Pienimmissä häissä paikalla ovat vain hääpari ja todistajat, suurissa häissä vieraita voi olla jopa useita satoja.

Saapuminen kirkkoon

Perinteisesti häävieraat eivät näe vihkiparia ennen vihkitoimituksen alkua. Mikäli kirkossa on odotustila, voi morsian tai vihkipari vihkipari saapua kirkkoon odottamaan toimitusta jo ennen vieraiden saapumista.

Kohti alttaria

Vihkipari voi astella alttarille yhdessä. Morsian kävelee sulhasen vasemmalla puolella. Morsian voi saapua kirkkoon myös isänsä tai muun miespuolisen sukulaisen saattamana. Tällöin sulhanen odottaa morsianta kirkon etuosassa, takaa katsoen oikealla puolella. Kun häämarssi alkaa soida, morsian ja saattaja lähtevät kävelemään kohti alttaria. Morsian kävelee saattajan oikealla puolella.

Sulhanen lähtee samanaikaisesti alttarilta vastaanottamana saapujia. Hän kävelee heitä vastaan ja kohtaa heidät kirkon keskivaiheilla tai etuosassa. Sulhanen ja saattaja kumartavat, ja vihkipari lähtee kävelemään yhdessä kohti alttaria. Morsian kävelee sulhasen vasemmalla puolella. Morsiamen saattaja astelee perässä ja asettuu istumaan omalle paikalleen.

Muistitko, että perinteen mukaan

 • morsiamen sukulaiset ja ystävät istuvat kirkossa takaa katsoen vasemmalla puolella
 • sulhasen lähipiiri puolestaan takaa katsoen käytävän oikealla puolella.

Kaaso ja bestman

Jos kaaso ja bestman osallistuvat vihkitoimitukseen, niin sen aikana he seisovat yleensä viistosti hääparin takana. Kaaso on morsiamen ja bestman sulhasen puolella alttaria.

Vihkimisen kulku

Vihkikaavan toteuttamiseen on monenlaisia vaihtoehtoja ja niihin tutustutaan etukäteen yhdessä papin kanssa. Vihkitoimitukseen kuuluu aina raamatunlukua, puhe, kysymykset, aviopuolisoksi julistaminen, rukouksia, virsiä ja musiikkia.

Hääparin ei tarvitse jännittää vihkitoimituksen kulkua eikä muistaa sen kaikkia yksityiskohtia ulkoa. Vihkikeskusteluissa voidaan sopia yhdessä papin kanssa merkeistä, joilla hän voi vihkitoimituksen edetessä muistuttaa vihkiparia esimerkiksi polvistumaan tai kääntymään kirkkosaliin päin.

Alttarilta poistuminen

Vihkitoimituksen lopuksi pappi ojentaa vihkiparille raamatun ja onnittelee heitä. Hääpari kääntyy kirkkosaliin päin ja lähtee astelemaan alttarilta pääkäytävää pitkin kohti kirkon ulko-ovea häämarssin tai päätösmusiikin soidessa.

Koska hääpari poistuu kirkosta viimeisenä vasta juhlavieraiden jälkeen, jää hääpari yleensä kirkon tuulikaappiin, odotustilaan, urkuparvelle tai muuhun soveltuvaan tilaan "piiloon" odottamaan vieraiden poistumista.

Järjestelystä sovitaan kunkin kirkon kohdalla erikseen. Juhlavieraiden poistuttua hääpari kävelee ulos kirkon pääovesta vierasjoukon keskelle.