Papin ja vihkiparin tapaaminen ennen vihkimistä

Vihkipari tapaa papin ennen vihkimistä. Tapaamista kutsutaan toimituskeskusteluksi tai vihkikeskusteluksi. Tapaaminen kannattaa sopia hyvissä ajoin, koska kesäaikana papit ovat myös rippileireillä ja vuosilomilla.

Tapaamisella on monta tarkoitusta

Vihkikeskustelussa keskustellaan papin kanssa avioliiton merkityksestä, vihkimisen kulusta ja vihkikaavan yksityiskohdista. Vihkikaavat sisältävät vaihtoehtoisia osioita ja näistä päätetään keskustelun aikana. Samalla valitaan vihkimiseen sisältyvät raamatunkohdat. Vihkijälle on tärkeää tutustua vihkipariin, jotta vihkitoimituksesta tulisi persoonallinen ja lämmin juhlatilaisuus.

Keskustelun yhteydessä täytetään alustavasti myös vihkimisilmoituslomake. Keskustelussa voi yhdessä papin kanssa pohtia esimerkiksi sukunimen valintaa.

Vihkimisilmoituslomake

Pappi ilmoittaa vihkimisestä väestötietojärjestelmään vihkimisilmoituslomakkeella. Lomake täytetään alustavasti vihkikeskusteluissa. Pappi allekirjoittaa sen vihkimisen jälkeen. Vihkimisilmoituslomake sisältää todistuksen tehdystä esteidentutkinnasta. Vihkimisilmoituslomake sisältää mahdollisen muutoksen sukunimessä sekä kahden täysi-ikäisen todistajan nimet. Todistajat voivat olla esimerkiksi vihkiparin sukulaisia tai ystäviä, jotka ovat myös vihkimisessä läsnä.

Vihkitoimituksen harjoitus

Vihittävät haluavat usein tutustua vihkipaikkaan ja harjoitella etukäteen alttarille tuloa, polvistumista ja muuta toimituksen kulkua. Tästä vihkitoimituksen harjoituksesta voi sopia papin kanssa esimerkiksi vihkikeskustelun yhteydessä.

Morsian ja sulhanen seisoo katoksen alla Hääyö-tapahtumassa.