Äänestäminen seurakuntavaaleissa

Seurakuntavaaleissa voi äänestää ennakkoon tai varsinaisena vaalipäivänä. Vaalipäivä tulevissa vaaleissa on 18.11.2018 ja ennakkoäänestysaika on 6.–10.11.2018.

Kuka saa äänestää?

Seurakuntavaaleissa saavat äänestää viimeistään vaalipäivänä 16 vuotta täyttävät evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet. Rippikoulua tai konfirmaatiota ei edellytetä äänestämiseen, jäsenyys riittää.

Jos et vielä kuulu kirkkoon, mutta haluat äänestää seurakuntavaaleissa, muista liittyä kirkkoon ajoissa. Saat äänestysoikeuden seurakunnassasi, kun kirkkoon liittymisesi on rekisteröity 15.8.2018 mennessä. Liity kirkkoon -verkkopalvelun kautta voit liittyä kirkkoon helposti ja tietoturvallisesti. Kirjautumalla palveluun pankkitunnuksilla valtaosa tarvittavista tiedoista saadaan suoraan väestötietojärjestelmästä.

» Lisätietoa kirkkoon liittymisestä

Ketä voin äänestää?

Vaaleissa voit äänestää oman kotiseurakuntasi ehdokkaita. Turussa ja Kaarinassa vaaleilla valitaan jäsenet kunkin seurakunnan seurakuntaneuvostoon sekä yhteiseen kirkkovaltuustoon. Osa ehdokkaista on ehdolla molempiin, osa vain jompaan kumpaan. Äänestyspaikalla äänestäjille jaetaan kaksi äänestyslippua. Valkoisella äänestyslipulla äänestetään ehdokasta kirkkovaltuustoon, oranssilla lipulla ehdokasta oman seurakunnan seurakuntaneuvostoon.

Ehdokkaat päivitetään näille sivuille ehdokasasettelun päätyttyä syksyllä 2018.

» Lue lisää kahden lipun vaaleista
» Tarkista kotiseurakuntasi

Missä voin äänestää?

Ennakkoon voit äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa ympäri Suomen. Ennakkoäänestysaika on tiistaista lauantaihin 6.–10.11.2018. Ennakkoäänestyspaikkoja tulee eri puolille Turkua ja Kaarinaa, muun muassa oppilaitoksiin ja marketteihin.

Vaalipäivänä 18.11.2018 äänestäminen tapahtuu oman kotiseurakuntasi äänestyspaikassa klo 11–20.

Tarkista äänestyspaikat ja niiden aukioloajat ennen äänestämään lähtemistä ja muista ottaa henkilöllisyystodistus mukaan. Äänestyspaikat päivitetään näille sivuille syksyllä 2018.