Äänestä seurakuntavaaleissa

Seurakuntavaaleissa voit äänestää ennakkoon tai varsinaisena vaalipäivänä. Vaalipäivä on 18.11.2018 ja ennakkoäänestysaika on 6.–10.11.2018.

Miksi äänestää?

Marraskuussa valitaan seurakuntasi uudet luottamushenkilöt. He päättävät esimerkiksi siitä, keitä valitaan seurakuntasi työntekijöiksi, minkälaisia kerhoja pidetään ja miten autetaan.

Seurakuntasi luottamushenkilöt vaikuttavat myös kirkon yhteiseen päätöksentekoon: he valitsevat kirkolliskokouksen maallikkoedustajat. Kirkolliskokouksessa käsitellään muun muassa kirkon oppia ja työtä koskevia kysymyksiä.

Seurakuntavaaleissa pääset vaikuttamaan seurakuntasi ja kirkon tulevaisuuteen.

Kuka saa äänestää?

Saat äänestää seurakuntavaaleissa, jos olet täyttänyt 16 vuotta viimeistään vaalipäivänä ja olet evankelis-luterilaisen kirkon jäsen. Rippikoulua tai konfirmaatiota ei edellytetä äänestämiseen, jäsenyys riittää.

Jos et vielä kuulu kirkkoon, mutta haluat äänestää seurakuntavaaleissa, muista liittyä kirkkoon ajoissa. Saat äänestysoikeuden seurakunnassasi, kun kirkkoon liittymisesi on rekisteröity 15.8.2018 mennessä. Liity kirkkoon -verkkopalvelun kautta voit liittyä kirkkoon helposti ja tietoturvallisesti. Kirjautumalla palveluun pankkitunnuksilla valtaosa tarvittavista tiedoista saadaan suoraan väestötietojärjestelmästä.

» Lisätietoa kirkkoon liittymisestä

Ketä voin äänestää?

Voit äänestää oman kotiseurakuntasi ehdokkaita. Turussa ja Kaarinassa vaaleilla valitaan jäsenet kunkin seurakunnan seurakuntaneuvostoon sekä yhteiseen kirkkovaltuustoon. Osa ehdokkaista on ehdolla molempiin, osa vain jompaan kumpaan. Äänestyspaikalla saat kaksi äänestyslippua. Valkoisella äänestyslipulla äänestät ehdokasta kirkkovaltuustoon, oranssilla lipulla ehdokasta oman seurakuntasi seurakuntaneuvostoon.

Ehdokkaat päivitetään näille sivuille ehdokasasettelun päätyttyä syksyllä 2018.

» Lue lisää kahden lipun vaaleista
» Tarkista kotiseurakuntasi

Missä voin äänestää?

Ennakkoon voit äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa ympäri Suomen. Ennakkoäänestysaika on tiistaista lauantaihin 6.–10.11.2018. Ennakkoäänestyspaikkoja tulee eri puolille Turkua ja Kaarinaa, muun muassa oppilaitoksiin ja marketteihin.

Vaalipäivänä 18.11.2018 äänestäminen tapahtuu oman kotiseurakuntasi äänestyspaikassa klo 11–20.

Tarkista äänestyspaikat ja niiden aukioloajat ennen äänestämään lähtemistä. Muista ottaa henkilöllisyystodistus mukaan. Äänestyspaikat päivitetään näille sivuille syksyllä 2018.