Äänimeditaatio - laulava rukous

la 24.11. kello 14.00 - kello 17.00

Äänimeditaatio - laulava rukous Varissuon kirkko

Tule lepäämään äänessä – ei ole pakko laulaa

Sopii kaikille.

Ei tarvitse osata laulaa.

Tule lepäämään äänessä – ei ole pakko laulaa.

  

Mitä on harmoninen ääni?

Ihmisääni, äänen värähtely, on ensimmäinen aistimme. Ääni on yhteytemme syvimpään tajuntaamme. Äänellä voimme koskettaa sisimpäämme, se on yhteys mielen ja kehon välillä.

Ihmisääni on myös ensimmäinen tapamme kommunikoida ennen sanojen kehitystä. Ääni on sanoja kiinteämmin yhteydessä tunteisiin. Harmoninen ääni on ihmiskehon akustiikan tulos. Keskiaikaisten kirkkojen arkkitehtuuri on suunniteltu akustisesti vahvistamaan harmonista ihmisääntä.

Harmoninen laulu on ihmisen luonnollinen laulutapa, jonka asteikko perustuu ihmisäänessä kuuluville harmonisille yläsävelille. Ihmisääni ei ole tasavireinen kuten esimerkiksi piano, mutta pianossakin on yksi puhdas harmoninen intervalli, oktaavi. Alkuperäiskulttuurit laulavat pääsääntöisesti harmonisesti, vaikka perinteet eroavat esimerkiksi Euroopan keskiaikaisesta Pyhän laulun perinteestä.

Harmoninen laulu ei ole vaikeaa, vaan luonnollista, eikä se vaadi minkäänlaisia musiikkiopintoja. Harmonisen laulun harjoituksiin voi vasta-alkaja yleensä tulla milloin vain. Harmoninen laulu vaatii läsnä olevaa keskittymistä, joten se on meditatiivista luonteeltaan.

Harmonisen laulun kurssilla opimme kuuntelemaan luonnollisen ihmisäänen harmonisia yläsäveliä ja niiden resonanssia, värähtelyä, ihmiskehossa. Äänen kuuntelu ja äänen liike kehossa on perusta äänimeditaatiolle, ääniterapialle, synnytyslaululle, harmoniselle kirkkolaululle tai mille tahansa harmoniselle laululle, vaikkapa kurkkulaululle.

 

Meditaatioon opastaa Minna Leka

Leka on opiskellut harmonista laulua 1990-luvulta ensin Pia Skipdahlin sitten Iegor Reznikoffin opastuksella. Hän on Hiljaa!kuoron alkuperäisjäsen vuodesta 1999 vuoteen 2004, joiden aikana kuoro toimi Kallion kirkon harmonisten rukouslaulumessujen (kerran kuussa sunnuntai-iltaisin) esilaulajana.

Hän perusti hiljaisen rukouslaulun harjoitusryhmän Pyhän Katariinan kirkkoon 2005. Myöhemmin hän aloitti vastaavan harjoitusryhmän yhdessä Björn ”Nalle” Öhmanin kanssa Turun tuomiokirkossa.


Järjestäjä

Katariinanseurakunta