Pyhäinpäivän konsertti; Mozart: Requiem

la 3.11. kello 15.00 - kello 16.00

Pyhäinpäivän konsertti; Mozart: Requiem Turun tuomiokirkko

W. A. Mozart: Requiem Turun tuomiokirkko Pyhäinpäivänä Aurora Marthens, sopraano Sergejs Jegers, mezzosopraano Heikki Rainio, tenori Nicholas Söderlund, basso Turun tuomiokirkon Oratoriokuoro Turku Cathedral Youth Choir Turku Cathedral Ensemble Konserttimestari Juha-Pekka Vikman Musiikinjohto Anu Åberg

W. A. Mozart: Requiem

 

Requiem-konsertti tarjoaa kuulijoilleen unohtumattomien ja taidokkaasti esitettyjen kuoro- ja orkesteriosien lisäksi tyylikkään ja harvinaisen solistikaartin. Sopraano Aurora Marthens on vuoden 2017 Timo Mustakallio –kilpailun voittaja, tenori Heikki Rainio turkulaisten rakastama diplomilaulajakanttori ja Nicholas Söderlund jo lukuisten suurien oopperaroolien lahjakas tulkitsija. Kotimaisten huippujen lisäksi kuulijan kietoo musikaaliseen otteeseensa latvialainen kontratenori Sergejs Jegers, joka kuuluu maailman kontratenorien etukaartiin mm. BBC:n järjestämän kontratenorikilpailun menestyjänä. Jegers vierailee Suomessa juhlistaaksemme satavuotista itsenäistä Latviaa. Jegersin laulua onkin luonnehdittu ilmömäiseksi.

 

Syksyllä 1791 säveltäjänero Wolfgang Amadeus Mozartin ovelle kolkutti tuntematon ja salaperäiseksi luonnehdittu herra, joka ei paljastanut henkilöllisyyttään. Hän halusi tilata säveltäjältä Requiemin, sielunmessun, kunhan Mozart ei kysyisi kenelle se sävelletään tai kuka tilaa teoksen. Palkkio olisi ruhtinaallinen, ja peliveloissa oleva, yltiöpäisesti elellyt sairasteleva säveltäjä otti tilauksen vaimonsa neuvosta vastaan.

Mozart alkoi pian oudoksuen uumoilla säveltävänsä omaa sielunmessuaan ja sävellystyö kävi raskaaksi. Salaperäinen vieras kävi uudemman kerran kysymässä sävellystyön edistymistä ja vaikka kalpea Mozart yritti ahkeroida, teos jäi häneltä kesken, perimätiedon mukaan Lacrimosa-osan kahdeksannesta tahdista.

Säveltäjä haudattiin vaatimattomin menoin - edes vaimo ei ollut paikalla - , mutta joitain päiviä hänen kuolemansa jälkeen Mozartin oppilaiden viimeistelemä Requiem esitettiin erään kreivin nimissä tämän vaimon sielunmessuna ja Mozartin vaimo Constanze sai rahat teoksesta, mikä tuli enemmän kuin tarpeeseen ja velkojen maksuun.

Poikkeuksellisella ja hienostuneella neroudella sävelletty Requiem lienee Mozartin sekä tunnetuin että rakastetuin teos ja sävellykseen liittyvä tarina on kiehtonut aina kuulijan mieltä. Pyhäinpäivän Requiem on omistettu edesmenneille läheisillemme sekä meille kaikille, jotka haluamme pysähtyä hetkeksi äärimmäisen hienostuneen ja jalon musiikin äärelle.

 

 

Aurora Marthens, sopraano

Sergejs Jegers, kontratenori

Heikki Rainio, tenori

Nicholas Söderlund, basso

 

Turun tuomiokirkon Oratoriokuoro

Turku Cathedral Youth Choir

Turku Cathedral Ensemble

Konserttimestari Juha-Pekka Vikman

Musiikinjohto Anu Åberg

 

Liput tuomiokirkosta 20 /25€ ilman toimituskuluja

tai Lippu.fi (+ toimituskulu alk. 1€)

 

Lippu.fi


Järjestäjä

Tuomiokirkkoseurakunta

Katso myös

ti 11.12. klo 18.00

Kaarinan kirkko

Raskaammat joululaulut

Tervetuloa laulamaan ja kuuntelemaan joululauluja raskaammilla sovituksilla! Illan musiikista vastaa turkulainen metallitrio AvAciA. Vapaa pääsy.
ke 12.12. klo 18.00 -20.00

Maarian pappila ja talli

Verbum Sonans -kuoron harjoitukset

Naperoparkki toimii harjoitusiltoina ja kuoroleiripäivinä.
ke 12.12. klo 18.00 -19.00

Mikaelinkirkko

Partiolaisten kauneimmat joululaulut

Jouluinen partioperinne Turussa: Partiolaisten Kauneimmat Joululaulut keskellä adventtiaikaa.